Pankolių ir plėšytos mėsos salotos
Reikės:
- keleto šviežių pankolio gumbų,
- stiklinės vyno acto,
- pasirinktos mėsos (idealiai tiks vištiena arba jautiena),
- kelių apelsinų sulčių,
- kelių citrinų sulčių,
- raudonojo svogūno,
- baziliko lapelių,
- mėtų lapelių,
- aitriosios paprikos ankšties,
- alyvuogių aliejaus,
- prieskonių – druskos, pipirų, cukraus.
Gaminimas:
- Supjaustykite pankolį, užpilkite jį vyno acto, cukraus, pipirų, druskos ir vandens mišiniu, leiskite, kad šviežia daržovė šiek tiek įsigertų marinato.
- Pasirinktą mėsą apšlakstykite šviežiai spaustomis apelsinų sultimis ir palikite kuriam laikui šaltoje vietoje.
- Pagardinkite druska, pipirais ir šlakeliu alyvuogių aliejaus.
- Mėsą 5–7 minutes kepti galite ir ant kepsninės, tuomet salotos įgaus malonų dūmo skonį.
- Nusausinkite pankolius ir sudėkite į lėkštę kartu su svogūnu, šviežiu baziliku, mėtomis, aitriuju pipiru.
- Viską sumaišykite, sudėkite plėšytą mėsą ir gausiai apšlakstykite šviežių apelsinų, citrinų sulčių ir alyvuogių aliejaus mišiniu.
Pomidorų ir rikotos skrebučiai
Reikės:
- šviežių vynuoginių arba slyvinių pomidorų,
- šviežios duonos (čiabata, fokačija ir pan.),
- šviežių daržo žolelių (bazilikai, petražolės, krapai ir pan.),
- rikotos sūrio,
- česnako,
- raudono vyno acto,
- alyvuogių aliejaus,
- druskos, pipirų.
Gaminimas:
- Smulkiai supjaustykite česnaką, pabarstykite jį druska ir gautą mišinį gerai sutrinkite iki vientisos masės.
- Tuomet įmaišykite vyno actą ir du šaukštus alyvuogių aliejaus.
- Sudėkite pomidorus, dar šiek tiek druskos ir pipirų. Leiskite mišiniui pabūti bent 15 minučių.
- Paskrudinkite duonos riekeles, išteptas alyvuogių aliejumi.
- Į pomidorų mišinį sudėkite šviežias žoleles.
- Paruoštą duoną užtepkite rikotos sūriu, uždėkite pomidorų ir prieskonių mišinį ir ragaukite.
Lavašas su cukinijomis ir feta
Reikės:
- 2 didelių cukinijų,
- ryšulėlio svogūnų laiškų,
- lavašo,
- česnako,
- 200 g fetos sūrio,
- alyvuogių aliejaus,
- druskos, pipirų.
Gaminimas:
- Pakepinkite aliejumi pateptus cukinijos griežinėlius ir laiškinius svogūnus. Pagardinkite juos druska ir pipirais.
- Pabarstykite lavašą smulkintu česnaku.
- Sudėkite ant jo keptas daržoves, pjaustytą fetos sūrį.
- Tuomet viską šiek tiek pakepinkite orkaitėje, kad apskrustų.
- Prieš tiekdami pabarstykite šviežiomis norimomis žolelėmis ir pašlakstykite alyvuogių aliejumi.
Pomidorų ir kopūstų tabula (tabbouleh)
Reikės:
- stiklinės kuskuso,
- pusės nedidelės galvos šviežio kopūsto,
- svogūno,
- vyšninių arba vynuoginių pomidorų,
- geros saujos šviežių mėtų,
- alyvuogių aliejaus,
- citrinų sulčių,
- aitriosios paprikos,
- druskos, pipirų.
Gaminimas:
- Paruoškite kuskusą. Užvirinkite pasūdytą vandenį, išjunkite ugnį, suberkite kuskusą, leiskite jam pabrinkti, tuomet įdėti gabalėlį sviesto ir pakaitinkite dar.
- Sumaišykite šviežius pjaustytus kopūstus, svogūną, pomidorus, mėtą, alyvuogių aliejų, citrinų sultis ir šiek tiek aštriojų paprikų, pagardinkite druska ir viską sumaišykite su kuskusu.
Kampanija „Penki per dieną“
Primename, kad Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kiekvienam žmogui per dieną suvalgyti 400 g vaisių ir daržovių – maždaug penkias saujas. Tai daryti skatina ir pasaulyje ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, pernai prasidėjusi ir Lietuvoje.
Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė. Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus šviežius vaisius ar daržoves.