Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Greitų pietų herojė menkė: 9 įdomūs receptai

Patiekalą iš menkės paruoš net tinginiai, ypač, jei nusipirks ne visą žuvį, o gražučius filė gabalėlius. Šią žuvį galite kepti, troškinti, kepti iš jos kotletukus, apkepus, o kad būtų lengviau išsirinkti, štai 7 šios dienos pasiūlymai.
Keptos menkės gabalėlis su bulvių koše
Keptos menkės gabalėlis su bulvių koše
Menkė islandiškai
Receptas: Menkė pagal islandišką receptą
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 66
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 1.00 valg. š.
Menkė: 6.00 vnt. (filė gabaliukai)
Citrinos: 1.00 vnt.
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.25 arbat. š.
Sūris: 200.00 g (tarkuoto „Tilžės“)
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Grietinėlė: 100.00 ml
Džiūvėsiai: 0.50 st. (smulkintų)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo indą ištepkite sviestu ir sudėkite menkę. Pagal skonį apibarstykite druska, pipirais ir pašlakstykite išspaustomis citrinos sultimis. Apibarstykite žuvį tarkuotu sūriu.

2. Sumaišykite garstyčias su grietinėle ir tolygiai užpilkite ant žuvies. Apibarstykite džiūvėsėliais ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 30 minučių.

Patiekite su bulvėmis, ryžiais ar lakštiniais bei salotomis.

Suskleisti
Menkė garuose
Receptas: Menkė garuose
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 78
Receptas
Ingredientai
Menkė: 500.00 g (filė - galite rinktis ir kitokią baltą žuvį)
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusės apelsino sulčių)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (citrininiai - pagal skonį)
Petražolės: 1.00 valg. š. (kapotos - pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Bulvės: 400.00 g (keptos orkaitėje)
Kaip gaminti
  1. Žuvį nuplaukite, labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, pagal skonį įtrinkite citrininiais pipirais, druska, kapotomis petražolėmis, apšlakstykite citrinų sultimis ir apie 10 min. troškinkite puode virš garų. Padėkite šiltai.
  2. Tiekite su orkaitėje keptomis mažomis bulvytėmis. Jeigu norite, žuvį galite tiekti su imbierų padažu.
  3. Padažui: nedidelis svogūnas, česnako skiltelė, trečdalis šaukštelio malto imbiero, žiupsnelis citrinų žievelių, 50 ml žuvų sultinio, pagal skonį druskos ir citrinų sulčių, šaukštas aliejaus.   Svogūną ir česnaką nulupkite, sukapokite, trumpai pakepinkite gerai įkaitintame aliejuje. Kai svogūnai ir česnakai suminkštės, į padažą berkite imbiero, citrinų žievelių ir dar kelias min. troškinkite ant mažos ugnies. Padažą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite citrinų sultimis ir užpilkite juo paruoštą žuvį.
Suskleisti
Jogurte marinuotų menkių vėrinukai
Receptas: Jogurte marinuotų menkių vėrinukai
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.8 / 12
Receptas
Ingredientai
Menkė: 800.00 g (šviežios filė)
Jogurtas: 400.00 ml (natūralaus)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š.
Šalavijai: 1.00 valg. š. (ispaniniai (Chia))
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1.  Žuvų filė nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, supjaustykite juostomis. Sudėkite į dubenį, apibarstykite maltais juodaisiais pipirais, Provanso žolelėmis, druska.

2. Ant viršaus sukrėskite natūralų jogurtą. Pamaišykite šaukštu. Valandą marinuokite. Žuvų juosteles susukite į ritinėlius, suverkite juos ant šaltame vandenyje išmirkytų konditerinių iešmelių.

3. Iš abiejų pusių apšlakstykite alyvuogių aliejumi, dėkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir 15 minučių pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.

4. Ištraukusi vėrinukus apibarstykite sezamų bei ispaninių šalavijų mišiniu ir dar 5 minutėms pašaukite į karštą orkaitę. Tiekite su saldžiarūgštėmis daržovėmis.

Suskleisti
Su pomidorais ir pievagrybiais troškinta menkė
Receptas: Su pomidorais ir pievagrybiais troškinta menkė
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 27
Receptas
Ingredientai
Česnakai: 2.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 4.00 vnt. (gerai prinokę)
Pievagrybiai: 6.00 vnt. (6 - 8)
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š.
Menkė: 4.00 vnt. (filė su oda)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Vynas: 4.00 valg. š. (4 - 6 balto sauso)
Petražolės: 5.00 g (lapelių)
Kaip gaminti

1. Česnakų skilteles ir svogūną susmulkinkite. Pomidorus pusei minutės įmeskite į verdantį vandenį, išėmus nulupkite, perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklas. Pievagrybius nuplaukite, nuvalykite, didesnes kepurėles pasmulkinkite.

2. Aliejų įkaitinkite gilioje keptuvėje, sudėkite grybus, česnakus, svogūnus ir kepinkite 4–5 minutes. Įmaišykite pomidorus ir kepkite dar 5 minutes.

3. Žuvies gabalėlius perliekite vandeniu, nusausinkite. Apibarstykite druska, pipirais ir trumpai pakepinkite kitoje keptuvėje su trupučiu aliejaus.

4. Menkės gabalėlius panardinkite į daržovių troškinį, supilkite vyną ir uždengus troškinkite ant nedidelės ugnies 10–12 minučių. Pasūdykite, pabarstykite pipirais. Prieš patiekiant papuoškite petražolių lapeliais.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Porų troškinys su menkėmis ir saulėgrąžomis
Receptas: Porų troškinys su menkėmis ir saulėgrąžomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 12
Receptas
Ingredientai
Pievagrybiai: 200.00 g
Menkė: 700.00 g (filė)
Daržovių sultinys: 200.00 ml
Porai: 1.00 kg
Morkos: 5.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 šaukštai sulčių)
Saulėgrąžos: 4.00 valg. š.
Krapai: 1.00 sauja
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1.Porus supjaustykite žiedais, morkas – šiaudeliais, pievagrybius – plonomis  riekelėmis. Puode užvirinkite litrą sūdyto vandens, sukrėskite porus ir ant silpnos ugnies virkite 12 minučių. Nuvarvinkite sietelyje.

2.Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite pievagrybius. Pasūdykite, pabarstykite pipirais ir išimkite į lėkštę. Toje pačioje keptuvėje pakepinkite morkas. Menkių filė supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais, pašlakstykite citrinų sultimis, pabarstykite druska ir pipirais.

3.Morkas sumaišykite su porais, sukrėskite į karščiui atsparų indą. Ant viršaus išdėliokite menkių gabalėlius, ant jų sukrėskite pievagrybius, tada – saulėgrąžas.

4.Supilkite daržovių sultinį, indą uždenkite ir 200 laipsnių orkaitėje troškinkite 18–20 minučių. Pabarstykite kapotais krapais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Traškios menkės
Receptas: Traškios menkės
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 40
Receptas
Ingredientai
Menkė: 400.00 g (filė)
Avižiniai dribsniai: 4.00 valg. š. (greitai paruošiami)
Sezamo sėklos: 4.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 2.00 valg. š.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Žuvį supjaustykite gabaliukais, pabarstykite druska, pipirais ir apipilkite išspaustomis citrinų sultimis, aliejumi. Palikite pusvalandžiui pastovėti.

2. Kiaušinį išplakite su šiek tiek vandens. Dribsnius sumaišykite su sezamais. Žuvį išimkite iš marinato, nusausinkite ir apvoliokite miltuose, kiaušinio plakinyje bei dribsnių ir sezamų sėklų mišinyje.

3. Žuvies gabaliukus sudėkite į sviestu išteptą kepimo indą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 20–25 minutes arba kol gražiai parus.

4. Žuvį galite valgyti su majonezu, sumaišytu su pomidorų ar kitu mėgstamu padažu. Taip pat skanu su šviežiomis daržovėmis.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Citrininė menkė
Receptas: Citrininė menkė
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 39
Receptas
Ingredientai
Menkė: 800.00 g (filė)
Batonas: 8.00 riekės (padžiūvusios)
Citrinos: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Pipirai: 1.00 arbat. š. (baltieji)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Balzaminis actas: 1.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š. (lydytas)
Kaip gaminti

1. Žuvų filė nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite porcijos dydžio gabalais. Apšlakstykite balzaminiu actu ir palikite 15 minučių.

2. Batono riekes sulaužykite, sutrinkite rankiniu ar elektriniu grūstuvu iki trupinių. Taip pat sugrūskite baltuosius pipirus.

3. Citriną nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite, nutarkuokite žievelę (be baltosios vidinės dalies).

4. Nuluptus česnakus sutrinkite.

5. Dubenyje sumaišykite grūstus džiūvėsius, baltuosius pipirus, tarkuotas citrinų žieveles.

6. Žuvų gabalėlius pagal skonį pasūdykite. Kiekvieną pavoliokite džiūvėsių, citrinų žievelių ir pipirų mišinyje. Dėkite į keptuvę ir kepkite iš abiejų pusių po 5–7 minutes.

7. Tiekite su bulvių koše ar aliejuje skrudintais bulvių košės rutuliukais.

Suskleisti
Menkė su rozmarinais
Receptas: Menkė su rozmarinais
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.0 / 27
Receptas
Ingredientai
Apelsinai: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė)
Menkė: 700.00 g (šviežia filė)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Sezamų aliejus: 4.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sojų padažas: 3.00 valg. š.
Imbieras: 1.00 valg. š. (tarkuoti, švieži)
Vynas: 4.00 valg. š. (sausas baltas)
Miltelinis cukrus: 2.00 valg. š.
Rozmarinai: 10.00 g (šviežios šakelės)
Druska: 1.00 žiupsnelis (rupi, jūros)
Kaip gaminti

1. Žuvų filė nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir stambiai supjaustykite.

2. Smulkintus svogūnus ir česnakus suberkite ant žuvies. Sumaišykite aliejų, sojų padažą, vyną, tarkuotus imbierus ir miltelinį cukrų. Gautu mišiniu apliekite žuvį ir palikite pusvalandžiui pasimarinuoti.

3. Žuvų gabalėlius išdėliokite ant aliejumi išteptų kepimo grotelių ir apie 10 minučių kepkite virš karštų žarijų.

4. Iškepusią žuvį apibarstykite paruoštu kvapniu mišiniu: specialiu smulkintuvu susmulkinkite rozmarinų lapelius bei rupią jūros druską ir sumaišykite su tarkuota apelsino žievele.

Suskleisti
Orkaitėje kepta menkė
Receptas: Orkaitėje kepta menkė
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 37
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 80.00 g
Miltai: 80.00 g
Pienas: 450.00 ml
Aliejus: 1.00 valg. š.
Morkos: 2.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Aitrioji paprika: 30.00 g (ankštis)
Krapai: 1.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 valg. š.
Bazilikai: 1.00 valg. š. (8 lapeliai)
Vynas: 1.00 valg. š. (sauso baltojo)
Žuvis: 450.00 g (menkių filė)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 šaukštai citrinų sulčių)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (maltų baltųjų; pagal skonį)
Sūris: 4.00 vnt. (ploni fermentinio sūrio griežinėliai)
Kaip gaminti

1. Gilioje keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite miltus ir maišydami pusę minutės pakepinkite. Paskui po truputį supilkite pieną, užvirinkite ir maišydami virkite 2 min. Keptuvę uždenkite, kad paviršiuje nesusidarytų plėvelė, ir nukelkite nuo ugnies.

2. Kitoje keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite stambiai sutarkuotas morkas, žiedeliais supjaustytus porus, smulkiai sukapotas aitriąsias paprikas ir žalumynus. Retkarčiais pamaišydami kepkite 10 min.

3. Į keptuvę su troškintomis daržovėmis supilkite vyną, citrinų sultis, sukrėskite padažą, sudėkite kąsnio dydžio gabaliukais supjaustytą žuvį, pasūdykite, pagardinkite pipirais.

4. Viską sudėkite į riebalais pateptą apkepo indą ir 200`C karštumo orkaitėje kepkite 15 min. Ant viršaus išdėliokite sūrio griežinėlius ir kepkite dar 10 min.

Suskleisti

TAIP PAT SKAITYKITE: Žuvis, kuriai pagyrų nebus per daug: 5 puikūs upėtakio receptai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?