Net jei labai mėgstate kiaulieną, kasdien jos valgyti nereikėtų. Kaip sako prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai cituojama sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, kiauliena, lyginant su baltos mėsos rūšimis, turtingesnė sočiaisiais riebalais – tai maisto komponentas, skatinantis širdies ir kraujagyslių ligų riziką. „Dėl šios priežasties kiauliena, kaip ir kitomis raudonos mėsos rūšimis, nereikėtų mėgautis dažniau nei kartą per savaitę. Be to, pirmenybę reikėtų teiktiliesesnėms kiaulienos dalims ir ruošti mėsą be papildomų riebalų“, – primena specialistė.
Atskiro dėmesio reikalautų dar kitaip paruošta kiauliena – rūkyta, vytinta ir naudojama vyniotinių paruošimui. „Šiuose mėsos gaminiuose yra nitratų, benzpirenų, nemažai druskos, todėl juos skanauti reikėtų dar rečiau“, – teigia dietologė.
Svarbu gerai paruošti ir mėsą, ir grilių
Gausi įvairių prieskonių puokštė ir ilgas marinavimas dar neužtikrina, jog ant grilio kepta kiauliena bus skani.
Greta marinavimo vienodai svarbus ir pats grilinimo procesas, todėl pravartu apsvarstyti net tokius išorės veiksnius kaip kepimui naudojamas kuras bei oro sąlygos. Pavyzdžiui, nerekomenduotina griliaus kurui naudoti briketų ar granulių, nes jiems gaminti naudojamos papildomos medžiagos, pavyzdžiui, klijai. Labiausiai tinka medžio malkos bei specializuota anglis.
Grilinimo sezono pradžios proga kulinarijos technologai kviečia pasigaminti kiaulienos sprandinės iešmelių, stebinsiančių savo turtingais skoniais, su aštriomis salotomis ir „chimichurri“ sviestu.
Kiaulienos sprandinės iešmeliai su aštriomis salotomis ir „chimichurri“ sviestu
Ingredientai:
sprandinės iešmeliams:
- 800 g kiaulienos sprandinės be kaulo;
- 3 šaukštai aliejaus;
- 1 šaukštas malto kumino;
- 1 šaukštas maltos kalendros;
- 1 šaukštelis cinamono;
- 1 šaukštas raudonėlio;
- 1 šaukštelis aitriosios paprikos;
- 1 šaukštelis garstyčių miltelių;
- 1 šaukštas obuolių acto (galima ir nenaudoti);
- 1 šaukštelis pipirų;
- kukurūzo burbuolės gabaliukas;
- druskos.
„chimichurri“ sviestui:
- 100 g sviesto;
- petražolių;
- 2 skiltelės česnako;
- 2 svogūno laiškai;
- 20 ml raudonojo vyno acto;
- 50 ml alyvuogių aliejaus;
- 1 šaukštelis čiobrelių;
- 0,5 šaukštelio aitriųjų paprikų miltelių.
- druskos.
aštrioms agurkų salotoms:
- 6 agurkai;
- 1 raudona aitrioji paprika;
- 2 šaukštai obuolių acto;
- 1 šaukštelis cukraus arba medaus;
- mėtų lapelių.
Gaminimas:
1. Kiaulienos sprandinės pjausnius supjaustykite gabalėliais Dubenyje sumaišykite marinatui skirtus prieskonius, išskyrus druską. Jais įtrinkite mėsą ir palikite pasimarinuoti 8–12 valandų.
2. Pamarinuotus gabaliukus suverkite ant iešmelių ir kepkite ant grilio iš abiejų pusių po 5–7 minutes. Iškeptą mėsą pagardinkite druska.
3. Pagaminkite „chimichurri“ sviestą. Į virtuvinį kombainą sudėkite sukapotas petražoles, česnako skilteles, susmulkintus svogūnų laiškus, supilkite raudonojo vyno actą, aliejų, suberkite čiobrelius, aitriųjų paprikų miltelius ir druską. Viską sutrinkite iki vientisos masės. Kambario temperatūros sviestą sumaišykite su trintomis žolelėmis. Sukrėskite į maistinę plėvelę, susukite, suriškite plėvelės galus ir padėkite į šaldytuvą 2 valandoms, kad sustingtų. Sviestą galima paruošti iš vakaro. Sviestą galite laikyti šaldiklyje iki 1 mėnesio.
4. Paruoškite aštrias agurkų salotas. Agurkus nuplaukite, su daržovių skutikliu arba specialia tarka supjaustykite išilgai, plonomis juostelėmis. Aitriąją papriką perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklytes, susmulkinkite ir suberkite ant agurkų. Dubenyje sumaišykite obuolių actą su cukrumi, užpilkite ant salotų. Viską sumaišykite.
5. Kiaulienos sprandinės iešmelius patiekite su aštriomis agurkų salotomis ir „chimichurri“ sviestu, keptais ant grilio kukurūzais.