Grilyje kepti šonkauliukai – ir meistrams, ir naujokams: per vakarą tapsite pikniko žvaigžde

Gardžiai apskrudusiems šonkauliukams atsispirti tikrai sunku. Ši kiaulienos dalis mėgstama beveik visame pasaulyje, ypač populiari JAV, kur grilyje kepti šonkauliukai yra tapę beveik nacionaliniu patiekalu. Pabandykime šį patiekalą prisijaukinti ir mes.
Grilyje kepti šonkauliai
Grilyje kepti šonkauliai / 123RF.com nuotr.

Tinkamai iškepus kiaulienos šonkaulius, riebalai išsilydo ir neleidžia išsausėti mėsai, todėl ji lieka labai sultinga ir minkšta. Būtent dėl šių savybių šonkaulius galima ruošti įvairiausiais būdais – eksperimentuoti su marinatu, prieskoniais ir padažais.

Skonis iš tiesų pasakiškas.

Ta pati mėsa įgis skirtingus skonius – nuo aštraus iki švelnaus, nuo dūmo skonio iki tradicinio klasikinio. O jei dar patepsite magišku glazūros sluoksneliu, skonis iš tiesų pasakiškas.

Minkštų šonkaulių paslaptis

Šonkauliai dažnai pakeičia populiariuosius šašlykus, tačiau ne visada pavyksta kauliukus su mėsa iškepti taip, kad mėsa tiesiog kristų nuo kaulų. „Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius atkreipia dėmesį į svarbų aspektą – šonkaulių paruošimo būdas priklauso nuo to, kur kepsite – ant grilio ar kepsninėje.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius

„Minkštų šonkaulių paslaptis – prieš kepant mėsą reikia apvirti. Tai ypač svarbu, jei kepsite ant žarijų šašlykinėje, o ne reguliuojamos temperatūros kepsninėje. Apvirti šonkaulius reikėtų apie pusvalandį. Jei mėsos daugiau, virimo laikas ilgesnis“, – pataria technologas.

Vertėtų nepamiršti ir kitų svarbių niuansų – tinkamo marinato, marinavimo laiko ir glazūros.

Jei šonkaulius kepsite kepsninėje, mėsą pamarinuokite per naktį.

Jei šonkaulius kepsite kepsninėje, mėsą pamarinuokite per naktį. Jei prieš kepimą apvirsite, iš anksto marinuoti nereikia. Kepti šonkaulius taip pat galima keliais būdais: kelis kartus kepimo metu aptepti marinatu arba kepimo pabaigoje padengti glazūra.

Kuo skiriasi marinatas nuo glazūros?

Kai mėsa marinuojama ilgesnį laiką prieš kepimą, marinatas suteikia minkštumo ir sultingumo. Glazūra naudojama kepimo pabaigoje, jos sudėtyje yra cukraus, todėl kepant karamelizuojasi, šonkaulius padengia traškia plutele ir suteikia papildomo skonio.

Ypač svarbu laiku patepti glazūrą – jei per anksti ir per aukštoje temperatūroje, ji sudegs, jei per vėlai ir per žemoje temperatūroje – nespės karamelizuotis ir neatskleis viso savo skonio.

123RF.com nuotr./Grilyje kepta mėsa
123RF.com nuotr./Grilyje kepta mėsa

„Glazūra patepkite šonkaulius iki kepimo pabaigos likus apie 15 min. Galima iškeptus šonkaulius sudėti į indą su glazūra, kad mėsa persigertų jos skonio. Parduotuvėse rasite įvairiausių skonių glazūros, kuri labai populiari. Nesunku jos pasigaminti ir patiems iš medaus, citrinos sulčių, žolelių, česnako, aliejaus, pomidorų pastos ir kitų ingredientų“, – pataria D.Bartošius.

Glazūrai galite naudoti ir Vorčesterio ar barbekiu padažą, į kurį įmaišykite truputį medaus.

Prie šonkaulių būtinas padažas

Prie šonkaulių būtina patiekti ir padažo. Iškeptą minkštutę mėsą su kaulu pamirkai į padažą – kas gali būti skaniau? Dažniausiai naudojamas barbekiu padažas, kurį galite susimaišyti ir patys.

Reikės:

  • 100 g pomidorų pastos,
  • 50 g vandens,
  • 2 valg. š. vyno acto,
  • 1 arb. š. Volčesterio padažo,
  • 2 skiltelių traiškyto česnako,
  • 0,5 arb. š. garstyčių,
  • 2 valg. š. cukraus.
  • šlakelis citrinų sulčių,
  • pipirų, druskos.

Išsikepti tokius šonkaulius, kad minkštutė mėsa kristų nuo kaulo, nėra sudėtinga, tik prireiks laiko bei kantrybės. Jei nepasitikite savo marinavimo įgūdžiais, galite nusipirkti „Norfoje“ jau paruoštų kepti kiaulienos šonkaulių „BBQ amerikietiškai“. Išbandykite, tikrai verta.

123RF.com nuotr./Kepti kiaulienos šonkauliai
123RF.com nuotr./Kepti kiaulienos šonkauliai

Apvirti šonkauliai su saldžiarūgščiu marinatu

Prieš kepimą apvirti šonkauliai garantuoja, kad mėsa bus minkšta ir kris nuo kaulų. Sėkmė – garantuota.

Ingredientai:

  • 2–3 kg kiaulienos šonkaulių,
  • 1–2 vnt. svogūnų,
  • kelių lauro lapelių,
  • pipirų, druskos.

Marinatas:

  • 1 valg. š. medaus,
  • 2 valg. š. sojų padažo,
  • 1 valg. š. garstyčių,
  • 2 arb. š. saldžiosios paprikos,
  • 2 arb. š. raudonėlių.
  • 1 arb. š. džiovinto česnako.

Gaminimas:

  1. Šonkaulius pasūdykite, tik nepersistenkite, nes sūrumo suteiks ir marinatas.
  2. Į puodą įpilkite vandens, įdėkite pusiau perpjautų svogūnų, lauro lapelių, pipirų, druskos.
  3. Virkite šonkaulius apie 0,5–1 valandos.
  4. Išvirtus šonkaulius išimkite iš vandens, nuvarvinkite.
  5. Paruoškite marinatą: sumaišykite visus nurodytus ingredientus.
  6. Į kepimo indą sudėkite šonkaulius ir aptepkite pusę kiekio marinato.
  7. Jei kepimo indo neturite, šonkaulius galite suvynioti į foliją ir kepkite ant skardos.
  8. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių, kepkite apie 20 min.
  9. Po to šonkaulius apverskite ir vėl patepkite marinatu. Toliau kepkite apie 20 min.
  10. Kepimo pabaigoje kepimo indo dangtį nuimkite, kad šonkauliai gražiai apskrustų. Jei kepate folijoje, ją atvyniokite.
  11. Patiekite šonkaulius su mėgstamu padažu ir šviežių daržovių salotomis.
    Vida Press nuotr./Kiaulienos šonkauliukai
    Vida Press nuotr./Kiaulienos šonkauliukai

    Marinuoti ir ilgai kepti šonkauliai

Kitas būdas paruošti šonkaulius – prieš kepimą ilgai pamarinuoti mėsą. Šis būdas tinka tuomet, jei šonkaulius kepsite kepsninėje, kurioje temperatūra pasiskirsto tolygiai, o ne ant žarijų.

Ingredientai:

  • 1,5 kg kiaulienos šonkaulių.

Marinatui:

  • 1 galvutės česnako,
  • 1 valg. š. medaus,
  • 1 arb. š. garstyčių,
  • 1 arb. š. apelsinų džemo,
  • 1 valg. š. sojų padažo,
  • 1 valg. š. pomidorų padažo,
  • druskos, pipirų

Gaminimas:

  1. Marinatui skirtus ingredientus sumaišykite.
  2. Šonkaulius užpilkite marinatu ir palaikykite šaldytuve per naktį.
  3. Suvyniokite šonkaulius į foliją ir kepkite įkaitintame grilyje ar kepsninėje kelias valandas.
  4. Baigus kepti, foliją nuimkite, kad šonkauliai gražiai apskrustų.
  5. Patiekite su mėgstamu padažu ir daržovėmis.

Ant žarijų kepti kiaulienos šonkauliai su glazūra

Nuo seno žinomas būdas – kepimas ant žarijų turi savo magijos, nes gali tiesiogiai stebėti kepimo procesą, mėgautis sklindančiu mėsos aromatu, tačiau kelia ir iššūkių, nes mėsa gali per daug sudegti, o viduje likti kieta. Jei pasitikite savo jėgomis – pirmyn.

123RF.com nuotr./Grilyje kepti šonkauliukai
123RF.com nuotr./Grilyje kepti šonkauliukai

Ingredientai:

  • 1–2 kg kiaulienos šonkaulių,

Marinatui:

  • 100 ml aliejaus,
  • 3 valg. š. citrinos sulčių,
  • 3 valg. š. sojos padažo,
  • 3 valg. š. Vorčesterio padažo,
  • 4 skiltelių česnako,
  • druskos, pipirų.

Glazūrai:

  • 4 valg. š. barbekiu padažo
  • 2 valg. š. obuolių sulčių,
  • 2 valg. š. medaus.

Gaminimas:

  1. Sumaišykite marinatui skirtus ingredientus ir įtrinkite šonkaulius.
  2. Marinuokite mėsą 8–10 val.
  3. Įkaitinkite kepsninę ir sudėkite ant grotelių šonkaulius.
  4. Atskirame indelyje sumaišykite glazūros ingredientus.
  5. Šonkaulius nuolat vartykite, kad nesudegtų.
  6. Iki kepimo pabaigos likus apie 15 min., patepkite glazūra iš abiejų pusių. Glazūra turi karamelizuotis, padengti mėsą traškia karamelės plutele, bet ne sudegti.
  7. Patiekite su daržovių salotomis.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis