„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Grybų sūdymas. Išbandykite karštąjį ir šaltąjį būdą

Atostogaujate ir nusiteikę laiką leisti miškuose? Gal jau pilnos pintinės grybų? Patariame, kaip jų pasiruošti.
Sūdyti baravykai
Sūdyti baravykai / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Sūdymas Grybai

Sūdyti geriausiai rudmėses, guotes, žaliuokes, paliepes, grūzdus. Surinktus grybus kruopščiai nuvalykite ir nuplaukite. Grūzdus ir kitus karčius grybus 1–2 paras mirkykite šaltame, silpnai pasūdytame vandenyje. 2–3 kartus jį pakeiskite.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ruošiame baravykus ir voveraites. 25 receptai

Grybus galima sūdyti dviem būdais: karštuoju ir šaltuoju.

Pasirinkote karštąjį? Miško gėrybes 10–15 min. apvirkite, nuvarvinkite, sudėkite 5–6 cm storio sluoksniais ir apibarstykite druska (kilogramui grybų reikia 50–80 g druskos), laurų lapeliais bei česnakais. Šaldyti paruoštą masę uždenkitea dviguba sūriame vandenyje išmirkyta marle, užvožkite už indą mažesnį dangtį ir paslėkite.

Sūdysite šaltuoju būdu? Viskas daroma taip pat, tik grybai neapverdami. Taip sūdyti geriausiai rudmėses, nekarčias ūmėdes. Taip paruoštos miško gėrybės laikomos rūsyje (6–8 ºC temperatūroje), emaliuotame puode arba medinėje statinaitėje ne ilgiau kaip pusmetį.

Karštuoju būdu sūdytus grybus galima valgyti po 10–15 dienų, šaltuoju – po 1,5 mėn.

Prieš vartodami būtinai nuplaukite. Jei sūroki, pamirkykite šaltame vandenyje. Kad grybai būtų kvapūs ir gardūs, trumpai palaikykite juos verdančiame piene.

Plačiau apie grybų paruošimo būdus skaitykite 34-ajame „Ji+7dienos“ numeryje!

Redakcijos archyvo nuotr./Žurnalo „Ji+7 dienos“ viršelis, Nr. 34, 2016 m.
Redakcijos archyvo nuotr./Žurnalo „Ji+7 dienos“ viršelis, Nr. 34, 2016 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų