Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Grybukų testas: kieno kepamas tradicinis lietuviškas skanėstas gardžiausias?

Daug metų nei akys, nei rankos į tradicinį lietuvišką saldumyną – grybukus – nekrypo. Tačiau pernai, prieš Kalėdas, įvyko kažkoks lūžis – vėl jų paragavome, nes atrodė kaip rankų darbo, o ne masinės gamybos produktas. Taigi šiemet ėmėmės ištirti asortimentą detaliau.
Skonio testo dalyviai
Skonio testo dalyviai / Strelkabelka nuotr.

Žinoma, su grybukų skonio niuansais yra panašiai kaip su medaus pyragu – kažkam vaikystėj teko ragauti meduolinių, kažkam šakotinės, kažkam biskvitinės tešlos kepinių, taigi pagal tai ir dabartinės preferencijos. Todėl rasti bendrą sutarimą dėl skonio gali būti sunku.

Atsižvelgdamos į prieinamumą, grybukų nesirinkome pavienėse kepyklėlėse, o prekybos tinkluose ar tinklinėse kepyklose.

Ramunės kepiniai („Vikio“ ūkininkų krautuvėlė, „Rimi“). Šie grybukai yra iš mažesnių, matyti, kad rankų darbo ir gan negrabaus – glajus nutekėjęs bet kaip. Sudėtis būtų nieko, jei ne hidrinti riebalai, emulsikliai ir kvapioji medžiaga naudojami kakaviniam glaistui, o tai toli gražu nėra sveikatai palankus produktas.

Pats grybukas vidutinio kietumo/minkštumo, šokoladinis glajus nestoras ir primena prastesnės kokybės šokoladą, kuriam vartojame žodį „muilas“. Bendrąja prasme skonis niekuo neišsiskiria. Grybukai supakuoti firminėje, dovanoti tinkamoje popierinėje pakuotėje. Pagal lyginamąją kainą tai patys brangiausi grybukai.

Kaina už 100 g – 2 EUR

Strelkabelka nuotr./„Ramunės kepinių“ grybukas
Strelkabelka nuotr./„Ramunės kepinių“ grybukas

L.Sadauskienės IĮ „Juodupės baravykai“ („Vikio“ ūkininkų krautuvėlė, „Rimi“). Šie grybukai yra vidutinio dydžio, iš vienos pusės plokščiu kotu. Šokolado glajus pakankamo storio, o baltasis nuteptas nestorai ir tai yra gerai – labiau subalansuotas skonis. Sudėtis visiškai natūrali – ne veltui pažymėtas Kulinarinio paveldo ženklu. Tiesa, keista, kad sudėtyje nepaminėta citrina/citrinos rūgštis, nors cukraus pudros glajuje rūgštumas pakankamai ryškus. Taip pat nepaminėtos ir aguonos, taigi galima įtarti, kad sudėties aprašas nėra visai tikslus. Vidus iš šakotinės tešlos, todėl grybukas prie kietesnių (aišku, priklauso nuo pagaminimo datos), ryškus medaus prieskonis – kai kam tai bus pakankamas privalumas, lyginant su neutralaus skonio grybukais, bet kažkam gali ir nepatikti. Šie grybukai taip pat supakuoti firminėje, dovanoms tinkamoje popierinėje pakuotėje. Jie nėra pigūs, tačiau pagal lyginamąją kainą toli gražu ne brangiausi.

Kaina už 100 g – 1,10 EUR

Strelkabelka nuotr./L.Sadauskienės „Juodupės baravykų“ grybukas
Strelkabelka nuotr./L.Sadauskienės „Juodupės baravykų“ grybukas

Saimeta („Rimi“) vidutinio dydžio, iš karto į akis krinta keistas rudasis glajus. Nors sudėtyje kakava – jo konsistencija neįprasta – linkęs atsisluoksniuoti. Tešla biskvitinė, sausoka. Sudėtyje margarinas, palmių-kokosų, rapsų aliejai, karotenas, emulsikliai, kvapiosios medžiagos. Perskaičius parduotuvėje, tokį produktą iškart padėtume atgal į lentyną. Skonio prasme šis grybukas tikrai prasčiausias iš visų ragautų. Nieko keisto, kad jo lyginamoji kaina pati mažiausia.

Kaina už 100 g – 0,88 EUR

Strelkabelka nuotr./„Saimetos“ grybukas
Strelkabelka nuotr./„Saimetos“ grybukas

Radviliškių kaimo kepykla (Linkėjimai iš kaimo, „Maxima“). Grybukas taip pat iš dalies plokščiu kotu ir pats didžiausias – kaip mūsų skoniui, jau per didelis. Baltasis glajus storokas, lyginant su šokoladiniu – cukraus gresia padauginti. Tačiau būtent šie grybukai vieninteliai iš mūsų pasirinktų iškepti iš meduolinės tešlos, todėl yra trapiausi. Pagal lyginamąją kainą jie yra per patį vidurį.

Kaina už 100 g – 1,4 EUR

Strelkabelka nuotr./„Linkėjimų iš kaimo“ grybukas
Strelkabelka nuotr./„Linkėjimų iš kaimo“ grybukas

Radviliškių kaimo kepykla (Biržų duona, „Kmyninė“). Įdomu, kad „Biržų duonai“, kurios produkcija prekiauja „Kmyninės“, grybukus kepa ta pati kepykla, kaip ir aukščiau minėtus grybukus. Tačiau šių receptūra visiškai kitokia. Pagal dydį maži, panašūs į patį pirmąjį ragautą grybuką, taip pat kiek negrabūs. Apatinis glajus kiek kitokios tekstūros nei visų kitų, tešla biskvitinė ir, matyt, dėl šviežumo pati minkščiausia.

Sudėtyje yra medaus, tačiau skonyje jis nėra labai išreikštas – greičiau neutralus. Kadangi šie grybukai be pakuotės, nėra kur perskaityti sudėties. Tačiau užklausę gavome produkto etiketę – sudėtyje nurodyti tik natūralūs produktai. Pagal lyginamąją kainą, tai antri pagal brangumą grybukai.

Kaina už 100 g – 1,6 EUR

Strelkabelka nuotr./"Biržų duonos" grybukas
Strelkabelka nuotr./"Biržų duonos" grybukas

Apibendrinus, pigiausių grybukų nesirinktume pirmiausia dėl prastos sudėties. „Ramunės kepinių“ grybukų skonis neutralus, tačiau atbaido sudėtis ir aukščiausia kaina, patrauklumo neprideda ir bile kokia išvaizda. „Biržų duonos“ grybukai galėtų suvilioti šviežio minkštumo gerbėjus, tačiau nė vienai iš mūsų šis grybukas nepasirodė tobulas. Mums apskritai patiko skirtingų tipų grybukai – Strelkai – šakotiniai, o Belkai – meduoliniai, tačiau pastarieji turi ir trūkumų. Taigi ir jums teks rinktis pagal savo skonį!

Strelkabelka nuotr./Visi ragauti grybukai
Strelkabelka nuotr./Visi ragauti grybukai

Pagal lyginamąją kainą

Eilės

nr.

Prekės ženklas

Bendras svoris (g)

Kaina (EUR)

Lyginamoji kaina (EUR)

už 100 g

3

Saimeta

250

2,19

0,88

2

L.Sadauskienės „Juodupės baravykai“ („Vikis“)

300

3,29

1,10

4

Radviliškių kaimo kepykla (Linkėjimai iš kaimo)

216

3,02

1,40

5

Radviliškių kaimo kepykla („Biržų duona“)

50

0,8

1,60

1

Ramunės kepiniai („Vikis“)

200

3,99

2,00

Strelkabelka.lt yra dviejų autorių tinklaraštis apie dvi gyvenimo ir asmenybės puses: kietą ir minkštą, racionalią ir juslingą, ironišką ir sentimentalią. Strelkos ir Belkos gyvenimo būdas per kūno ir proto praktikas, psichologiją, patiekalų receptus, restoranų bei kitų dalykų apžvalgas.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi