Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gudobelės – ne tik skanu, bet ir naudinga sveikatai: 3 uogienės receptai

Raudonos gudobelių uogos – puikiai pažįstamos daugeliui lietuvių. Ir jos ne tik gražios, bet ir labai naudingos sveikatai – turtingos vitaminu C, antioksidantais, flavonoidais ir kitomis vertingomis medžiagomis. Gudobelių uogienė – puikus būdas pasinaudoti šių uogų naudingosiomis savybėmis ir mėgautis skaniu, kvapniu ir sveiku desertu visus metus. Štai keli skanūs gudobelių uogienės receptai!
Gudobelių uogienė
Gudobelių uogienė / Shutterstock nuotr.

Klasikinė gudobelių uogienė

Shutterstock nuotr./Gudobelių uogienė
Shutterstock nuotr./Gudobelių uogienė

Šis paprastas receptas išlaiko natūralų gudobelių skonį ir leidžia mėgautis jų naudingomis savybėmis.

Ingredientai:

  • 1 kg gudobelių uogų;
  • 800 g cukraus;
  • 1 stiklinė vandens;
  • 1 v. š. citrinos sulčių (nebūtina).

Gaminimo būdas:

  1. Gudobelių uogas gerai nuplaukite, pašalinkite kotelius ir sėklas. Jei norite, galite palikti sėklas, tačiau tokiu atveju uogienė bus tarsi su grūdeliais.

  2. Į didelį puodą supilkite uogas ir vandenį. Užvirkite ir virkite ant vidutinės ugnies, kol uogos suminkštės (apie 20 minučių).

  3. Įpilkite cukrų ir citrinos sultis (jei naudosite), gerai išmaišykite. Toliau virkite ant mažos ugnies, nuolat maišydami, kol uogienė sutirštės (dar apie 30–40 minučių).

  4. Kai uogienė pasieks norimą konsistenciją, supilkite ją į sterilizuotus stiklainius, užsukite dangteliais ir palikite atvėsti aukštyn kojom. Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.

Gudobelių ir obuolių uogienė

Shutterstock nuotr./Gudobelių uogienė
Shutterstock nuotr./Gudobelių uogienė

Obuoliai puikiai dera su gudobelėmis, suteikdami uogienei lengvumo ir papildomo skonio. Be to, šiuo metų laiku daugumoje sodų šakos linksta nuo obuolių gausos. Tad tai taip pat puikus būdas derliui sunaudoti.

Ingredientai:

  • 500 g gudobelių uogų;
  • 500 g obuolių (geriau rūgštesnių veislių);
  • 700 g cukraus;
  • 1 stiklinė vandens;
  • 1cinamono lazdelės (nebūtina).

Gaminimo būdas:

  1. Gudobelių uogas nuplaukite, pašalinkite kotelius ir sėklas. Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite kubeliais.

  2. Į puodą supilkite uogas, obuolius ir vandenį. Užvirkite ir virkite ant vidutinės ugnies, kol vaisiai suminkštės (apie 15 minučių).

  3. Įdėkite cukraus ir cinamono lazdelę, gerai išmaišykite. Toliau virkite ant mažos ugnies, nuolat maišydami, kol uogienė sutirštės (apie 30–40 minučių).

  4. Kai uogienė pasieks norimą konsistenciją, išimkite cinamono lazdelę, supilkite uogienę į sterilizuotus stiklainius, užsukite dangteliais ir palikite atvėsti aukštyn kojom.

Gudobelių uogienė su medumi ir imbieru

Shutterstock nuotr./Gudobelių uogienė
Shutterstock nuotr./Gudobelių uogienė

Ši uogienė pasižymi aštresniu imbiero skoniu bei medaus saldumu, kurie suteikia jai ypatingą aromatą ir skonį. Be to, praturtinta šiais ingredientais gudobelių uogienė tampa dar naudingesnė sveikatai. Ligų sezono metu šaukštelis tokios uogienės bus puikus būdas imunitetui pastiprinti.

Ingredientai:

  • 1 kg gudobelių uogų;
  • 500 g medaus (galite naudoti ir mažiau, pagal skonį);
  • 1 stiklinė vandens;
  • 1 šaukštelis tarkuoto imbiero šaknies.

Gaminimo būdas:

  1. Gudobelių uogas nuplaukite, pašalinkite kotelius ir sėklas. Supilkite uogas į puodą ir įpilkite vandens.

  2. Virkite ant vidutinės ugnies apie 20 minučių, kol uogos suminkštės.

  3. Įdėkite tarkuotą imbierą ir medų. Gerai išmaišykite ir toliau virkite ant mažos ugnies, kol uogienė sutirštės (apie 30 minučių).

  4. Kai uogienė bus paruošta, supilkite ją į sterilizuotus stiklainius, užsukite dangteliais ir palikite atvėsti aukštyn kojom.

Naudingi patarimai

Shutterstock nuotr./Gudobelės
Shutterstock nuotr./Gudobelės

Sėklų šalinimas. Jei norite tolygios konsistencijos uogienės, primenančios džemą, pašalinkite sėklas prieš virimą. Tačiau kai kurie žmonės mėgsta sėklas dėl jų papildomo skonio ir tekstūros.

Sterilizacija. Visada sterilizuokite stiklainius prieš pilant uogienę, kad užtikrintumėte ilgesnį galiojimo laiką ir išvengtumėte patogeninių mikroorganizmų dauginimosi, kurie gali sugadinti jūsų atsargas.

Konservavimas. Jei planuojate uogienę laikyti ilgiau, stiklainius su užpilta karšta uogiene galite papildomai pasterizuoti, virindami juos vandenyje apie 10–15 minučių.

Gudobelių uogienė – puikus būdas mėgautis šių naudingų uogų skoniais visus metus. Ją galite naudoti kaip priedą prie arbatos, blynų, jogurto ar tiesiog kaip skanią užtepėlę ant duonos. Pasigaminkite vieną iš šių uogienių ir mėgaukitės gamtos dovanomis tiesiai iš stiklainio!

Daugiau receptų rasite derlingas.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas