Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad norint greitai ir gražiai susmulkinti šviežias daržoves, svarbu kiekvienai jų pasirinkti tinkamiausią būdą. Virtuvėje praversiančiomis gudybėmis dalinamasi pranešime žiniasklaidai.
Svogūnai
Dažnai net ir ypač gaminti mėgstantiems žmonėms kyla sunkumų pjaustant svogūną. Pirmasis iššūkis, su kuriuo reikia susidoroti – tai aitrus kvapas, priverčiantis ašaroti. Norintiems to išvengti V.Juodkazienė pataria prieš pjaustant svogūnus 10–15 minučių juos palaikyti šaldytuve, o ypač skubantiems – pakišti peilį po šalta vandens srove.
„Norėdami gražiai supjaustyti svogūną, pirmiausia įrėžkite keletą horizontalių pjūvių, bet neįpjaukite iki galo. Tuomet pasukite svogūną 90 laipsnių kampu ir padarykite dar kelis negilius, vertikalius pjūvius ir susmulkinkite iki norimo dydžio gabalėlių“, – pasakoja maisto ekspertė.
Pomidorai
Prieš pradėdami pjaustyti pomidorus, pirmiausia patikrinkite, ar gerai pagaląstas jūsų virtuvinis peilis. Antraip jų nepavyks supjaustyti vienodais gabalėliais ir jos gali šiek tiek susitrinti.
„Dailiai supjaustyti pomidorus griežinėliais visai nesunku. Pirmiausia pjaukite pomidorus perpus. Tuomet abi puses padalinkite į tris arba keturias dalis. Jei jums reikalingi plonesni gabalėliai, gautas dalis dar susmulkinkite iki reikiamo dydžio. Na, o jeigu norite pomidorus supjaustyti juostelėmis, pirmiausia padalinkite šias daržoves į penkias plokšteles ir tuomet dalinkite juostelėmis“, – pataria V.Juodkazienė.
Paprikos
Smulkinant paprikas didžiausiu trukdžiu gali tapti jų sėklytės. Jos dažnai prilimpa prie peilio, pribyra ant lentelės ar grindų.
„Norėdami tvarkingai supjaustyti papriką ir išimti jos sėklytes, pirmiausia nupjaukite jos viršų ir apačią. Tuomet ant lentelės pastatykite papriką vertikaliai ir atsargiai nurėžkite jos šonus. Viską teisingai atlikus, sėklytės liks vienoje vietoje ir beliks jas išmesti“, – sako V.Juodkazienė.
Morkos
Norint paruošti morkas užkandžiui, maisto ekspertė pataria pjaustyti šiaudeliais arba griežinėliais. Pasak jos, taip šios daržovės išlaiko daugiausiai sulčių ir atrodo estetiškai.
„Ruošdami daržovių salotas, pabandykite morkas pjaustyti daržovių skustuku tarsi skustumėte. Taip jos bus traškios ir papuoš patiekalą. Šis būdas taip pat puikiai tinka agurkams, cukinijoms ir kitoms panašios formos daržovėms“, – patarimais dalijasi V.Juodkazienė.
Kopūstai
Norint gerai supjaustyti gūžinius kopūstus, ypač svarbu pasirinkti aštrų peilį. Prieš pjaustant, atsikratykite apvytusių viršutinių kopūstų lapų ir padėkite daržovę ant tvirto, neslystančio pagrindo.
„Pirmiausia kopūstą padalinkite pusiau, o tuomet – dar per pusę. Gavę keturias vienodo dydžio dalis, išpjaukite iš jų kietąją kopūsto dalį. Likusią daržovę supjaustykite norimo dydžio juostelėmis“, – sako V.Juodkazienė.
Mėgstantiems smulkius ir vienodo dydžio kopūstų gabalėlius, maisto ekspertė taip pat pataria naudoti tarką. Šis virtuvinis prietaisas užtikrins, kad daržovę susmulkinsite dar greičiau ir tiksliau.
Bulvės
Bulvių pjaustymui tinka patys įvairiausi būdai, tačiau dažnai sriubų, troškinių ir kitų patiekalų receptuose būna nurodyta supjaustyti kubeliais.
„Norėdami bulves supjaustyti kubeliais, pirmiausia jas perpjaukite pusiau. Tuomet padalinkite smulkesnėmis juostelėmis ir įsitikinkite, kad jos gerai remiasi į lentelę. Pjaustykite tokio dydžio dalimis, kokio stambumo kubelių norėsite. Tuomet sudėkite gautas juosteles greta, pasukite 90 laipsnių kampu ir susmulkinkite“, – pasakoja maisto ekspertė.