Mėsainiai, populiariai vadinami burgeriais, ir toliau išlieka madingi ne tik restoranuose ir užkandinėse, bet ir namuose. Virtuvės šefas Tomas Ragauskas, sako, kad mėsainis yra pačioms įvairiausioms improvizacijoms ir naujų skonių paieškai puikiai tinkantis patiekalas.
„Mėgstu žaisti, improvizuoti ir atrasti naujas skonio natas, suderinti tai, kas atrodo nesuderinama. Pavyzdžiui, pateikti sultingą mėsainį su skystai keptu kiaušiniu, ar prie mėsainio pasiūlyti grilintų marinuotų arbūzų. Puikų skonį suteikia ir šiek tiek netradiciškai paruošti priedai, pavyzdžiui, šoninės ir viskio džemas, aluje virti ar šiek tiek kitaip marinuoti svogūnai, pagal save pagamintas barbekiu padažas“, – vardijo pašnekovas.
TAIP PAT SKAITYKITE: Virtuvės šefas Mindaugas Mizaras pataria, kaip pasigaminti gardų mėsainį
Dar viena gudrybė, kurią dažnai naudoja ir geriausios pasaulyje virtuvės, – mėsainiams naudoti iš šviežių dešrelių išimtą mėsą. Ji, pasak T.Ragausko, suteikia mėsainiams skonio ir sultingumo.
Daugiau įvairių gudrybių ir paslapčių, kaip paruošti nepakartojamą burgerį, Tomas Ragauskas atskleis gegužės 28 d. Kaune vyksiančioje burgerių šventėje „Burger fiesta“.
„Turintiems savo firminį mėsainio paplotėlį pasiūlysiu, kaip pasigaminti savo firminį prieskonių mišinį mėsai, kaip paruošti ją sultingą. Pateiksiu prieskonių mišinius ir dar kelias paslaptis, kaip netikėtai pagardinti mėgstamas bulves prie mėsainio, kaip naujai jas atrasti. Visus receptus dalinsime renginio metu, duosime paragauti ir patarsiu kiekvienam asmeniškai“, – žada daugiau kaip 15 metų virtuvės šefu dirbantis profesionalas.
„Dabar neretai šeimos varžosi, kurios gaminami burgeriai yra geriausi. Manau, kad apsilankę „Burger fiestoje“ geriausią šeimos receptą galėsite papildyti naujais skoniais ir nustebinti jais savo draugus“, – sakė T.Ragauskas.
„Burger fiesta“ – pirmasis didelis tinklaraščio „Maisto klubas“ organizuojamas renginys.
„Džiaugiamės, kad nuo šiol skleisti maisto kultūrą Lietuvoje galėsime ne tik internete, tinkalaraštyje, bet ir viešuose renginiuose, kur žmonės patys galės viską pamatyti, išbandyti, paragauti, užuosti“, – sakė tinklaraščio „Maisto klubas“ autorė Ilona Juciūtė.
Burgerių šventėje galėsite bus galima ne tik pamatyti, kaip ruošiamas maistas, gauti receptų ir konsultacijų, mėgautis maistu, bet ir sudalyvauti burgerių valgymo varžybose. Beje, bus surengta ir paskaita, apie tai, kaip teisingai juos reikia valgyti.
Šventės lankytojams liūdėti neleis gatvės muzikantų ir didžėjaus pasirodymai. Vaikai taip pat nenuobodžiaus – kiekvienas galės nupiešti po savo svajonių burgerį.
TAIP PAT SKAITYKITE: Paprastas iškylos burgerio receptas
Pateikiame ir keletą Ji24 mėsainio receptų:
- Jautienos faršą sumaišykite su garstyčiomis, įspauskite česnako, įberkite mairūnų, druskos, pipirų ir gerai viską išminkykite. Suformuokite du plokščius kotletukus ir kepkite su šlakeliu aliejaus „grill“ keptuvėje apie 5 minutes iš abiejų pusių.
- Kol mėsainiai kepa, bandeles perpjaukite pusiau ir pakepinkite keletą minučių sausoje keptuvėje. Ant vienos bandelės puselės dėkite kelis lapus salotų, pusę keptos paprikos, mėsainį, uždėkite šaukštą pomidorų padažo ir uždenkite kita bandelės pusele. Mėsainius galite pagardinti plonai pjaustytais raudonaisiais svogūnais, pomidorų ar agurkų griežinėliais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Nuplautas ir gerai nuvarvintas šviežias prieskonines žoleles bei mėlynąjį svogūną susmulkinkite. Batono riekes sudėkite į dubenį, apliekite vynu ir palikite pastovėti.
2. Į kitą dubenį sudėkite mėsą, sukrėskite garstyčias, suberkite smulkintas žoleles, svogūną, pagal skonį įberkite druskos ir kiek paminkykite švariomis rankomis. Sudėkite iš vyno išgriebtą nuspaustą batoną ir suminkykite vientisą masę. Iš jos suformuokite plokščius apvalius maltinius ir iškepkite orkaitėje arba ant grotelių ir padėkite šiltai.
3. Mėlynųjų pelėsių sūrį susmulkinkite, gerai ištrinkite su traiškytais česnakais ir minkštu sviestu. Gauta mase aptepkite pusę ruginių paplotėlių. Ant viršaus uždėkite po salotos lapą, ant jų – po keptą maltinį ir kelis pomidorų griežinėlius. Užvožkite likusiais paplotėliais.
4. Išdėliokite mėsainius kepimo popieriumi ištiestoje skardoje ir 5–7 minutėms pašaukite į karštą orkaitę.
- Lašišą supjaustykite kubeliais ir dėkite į dubenį kartu su garstyčiomis, smulkintu svogūnu, batonu, kaparėliais, druska ir pipirais.
- Viską išmaišykite ir šiek tiek pamalkite maisto smulkintuvu.
- Sudėkite krapus, masę padalinkite į 4 lygias dalis ir rankomis suformuokite apvalius kepsnelius.
- Juos apdenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą 1–24 valandoms.
- Kepkite įkaitintame aliejuje, iš abieju pusių, kaip kotletukus.
- Popieriniu rankšluosčiu nusausinkite riebalus.
- Bandeles perpjaukite pusiau, patepkite pomidorų padažu, dėkite po kelis salotų lapus, po lašišos kepsnelį ir užvožkite antra puse bandelės.
- Galima lengvai apšlakstyti citrinos sultimis.
- Paruošite per 1 val., neskaičiuojant laikymo šaldytuve laiko.
Receptas iš: g-blogas.lt
- Marinatui sumaišykite pomidorų sultis, degtinę, tabasco padažą ir prieskonines žoleles.
- Marinatu užpilkite vištienos krūtinėles ir marinuokite 6-12 valandų.
- Salierų stiebus pamarinuokite su trupučiu alyvuogių aliejaus ir čili pipirais.
- Vištieną, salierus ir mėsainių bandeles dėkite ant grilio ir kepkite iš abiejų pusių.
- Baigiant kepti vištieną ant viršaus uždėkite sūrio, kad jis išsilydytų.
- Abi bandelių puses patepkite pikantišku padažu, dėkite salotų lapą, vištienos krūtinelę ir daržoves.
- Šalia patiekite keptus salierus.
- Paruošites per 1 val., neskaičiuojant mėsos marinavimo laiko.
Receptą atsiuntė Lina B., Klaipėda
- Į faršą įberkite druskos, pipirų ir gerai išmaišykite. Suformuokite rutuliukus ir juos suplokite. Būsimos hamburgerio mėsytės plotis turėtų būti iki 1 cm. Kepkite karštoje keptuvėje kol apskrus. Baigiant kepti, ant mėsytės uždėkite garstyčių ir dėkite čedario sūrio riekelę. Uždenkite keptuvės dangtį, kad sūris išsilydytų.
- Pasiruoškite padažą: sumaišykite majonezą, pomidorų padažą ir vyno actą.
- Kol kepa mėsytė, supjaustykite svogūnus žiedais ir juos apkepkite kol suminkštės. Pagardinkite juos druska.
- Bandeles perpjaukite per pusę ir kiekvieną iš jų apskrudinkite keptuvėje (skrudinti tik perpjautąją bandelės pusę).
- Sluoksniuokite hamburgerį: apskrudintos bandelės apatinę dalį aptepkite paruoštu padažu, dėkite keletą marinuoto agurkėlio griežinėlių, salotos lapą, rukolos žiupsnį, pomidoro griežinėlių ir vėl užpilkite paruošto padažo. Ant pomidoro griežinėlių dėkite karštą mėsytę su išlydytu čederio sūriu, užberkite apkeptų svogūnų.
Skanaus!
Receptas Viktorijos Ramašauskaitės
1. Faršą sumaišykite su labai smulkiai pjaustytu svogūnu, aitriuoju pipiru, tabasko padažu, pagardinkite pipirais ir druska. Suformuokite 4 paplotėlius, aptepkite juos alyvuogių aliejumi ir kepkite ant grotelių 200 laipsnių orkaitėje (įjungę ventiliatorių) 10–12 minučių, kol gražiai apskrus.
2. Bandelės pagrindą aptepkite majonezu, uždėkite dvi riekeles sūrio, pomidorų padažo, karštą mėsainį, ant viršaus uždėkite kelis griežinėlius pomidoro, salotų lapų ir vėl pusę bandelės.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
Vos tik išgirdus žodį „mėsainis“, prieš akis akimirksniu iškyla greitojo maisto restoranų tinklai. Tuo metu, kai vieni iš mūsų pasiduoda greitojo maisto vilionėms, o kiti vis dar kovoja ir bando laikytis nuo tokių restoranų kuo atokiau, siūlome griauti greitojo maisto stereotipus: namuose tokį maistą galime gaminti ir lėtai, ir sveikai, ir skaniai. Naminiai mėsainiai – puikus pavyzdys. Jei tik galite tėčio pietums skirti porą valandų, būtinai iškepkite namines mielines bandeles ir patys paruoškite naminius vištienos kotletukus. Tikime, kad nustebs visa šeima – namuose ruošti mėsainiai drąsiai gali varžytis su bet kuriais kada nors ragautais mėsainiais iš greitojo maisto restoranų!
Labai dažnai tokie paprasti, žemiški, tačiau nuoširdūs dalykai yra pačios geriausios ir brangiausios dovanos. Sukurkite tėčiui mažą šventę ir nustebinkite jį sočiais bei gardžiais pietumis!
IŠKEPKITE BANDELES
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 ˚C temperatūros.
2. Sumaišykite vieną puodelį miltų su mielėmis ir druska. Minkštą sviestą supjaustykite kubeliais ir įmaišykite į miltų mišinį. Supilkite šiltą vandenį ir gerai sumaišykite. Tuomet dalimis suberkite likusius miltus ir išminkykite vientisą, elastingą ir nelipnią tešlą. Suformuokite rutulį ir perdėkite jį į aliejumi išteptą dubenį. Uždenkite dubenį rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje maždaug valandai, kol tešla pakils dvigubai.
3. Pakilusią tešlą dar šiek tiek paminkykite ir padalykite į šešias lygias dalis. Iš visų dalių suformuokite lygias apvalias bandeles. Sudėkite jas į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, palikdami tarp bandelių bent 5 cm tarpus. Uždenkite skardą su bandelėmis rankšluostėliu ir palikite pakilti dar pusvalandžiui.
4. Pakilusias bandeles aptepkite plaktu kiaušiniu ir apibarstykite sezamo sėklomis. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 min., kol bandelės taps gražiai auksinės spalvos.
IŠKEPKITE KOTLETUKUS
1. Kol bandelės kepa, visus kotletukams skirtus produktus sumaišykite dubenyje. Šiek tiek sudrėkintomis rankomis suformuokite 6 apvalius plokščius kotletukus. Sudėkite juos ant padėklo, uždenkite maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve apie valandą, kad į vištieną įsigertų prieskoniai.
2. Grilio keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Sudėkite paruoštus kotletukus ir kepkite apie 5–7 min., kol gražiai apskrus. Tuomet atsargiai su mentele apverskite ir kepkite dar apie 5 minutes, kol ir antra kotletuko pusė bus gražios aukso spalvos.
3. Bandelės tikriausiai jau bus iškepusios – išimkite jas iš orkaitės ir sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 160 ˚C temperatūros.
4. Išimkite iškeptus kotletukus iš keptuvės ir perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Ant viršaus uždėkite po riekelę pomidoro ir po riekelę mocarelos. Dėkite kepimo skardą į įkaitintą orkaitę ir kepkite kelias minutes, kol sūris išsilydys. Išimkite apkeptus kotletukus iš orkaitės.
PARUOŠKITE MĖSAINIUS
1. Kol kotletukai kepa orkaitėje, paruoškite česnakinį jogurto padažą: dubenėlyje sumaišykite trintą česnaką, maltus juoduosius pipirus ir natūralų jogurtą (jeigu norite, galite naudoti majonezą).
2. Iškeptas bandeles perpjaukite išilgai per pusę į dvi dalis. Apatinę bandelę aptepkite česnakiniu padažu, uždėkite porą salotos lapelių. Ant salotų dėkite šiltą apkeptą kotletuką, ant kotletuko – šaukštą pomidorų padažo. Uždėkite viršutinę bandelės dalį.
3. Patiekite nedelsiant. Skanaus!
Mėsainius tėčiui ruošė Asta Černė