Vištienos sparneliai su citrina ir alaus skonio ryžiais
Ingredientai:
- 600-800 g vištos sparnelių;
- 250 g trumpagrūdžių ryžių;
- 1 stiklinė alaus;
- 2 citrinos;
- 2 šakelės šviežio rozmarino;
- 2 nuluptos česnako skiltelės;
- ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis maltų juodųjų pipirų;
- žiupsnelis vištienos prieskonių.
Gaminimas:
1. Kepimo popieriumi išklotoje skardoje išdėlioti nuplautus ir nusausintus vištienos sparnelius, apibarstyti vištienos prieskoniais, pipirais ir druska, pašlakstyti alyvuogių aliejumi. Tada apibarstyti vienos rozmarino šakelės lapeliais, riekelėmis pjaustyta česnako skiltele ir apšlakstyti vienos išspaustos citrinos sultimis. Kitą citriną supjaustyti plonais pusžiedžiais ir išdėlioti tarp sparnelių.
2. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių (jei turite garinę orkaitę, nustatyti 75% karšto oro ir 25% garų režimą, o paprastoje orkaitėje ant dugno pastatyti keramikinį indelį su vandeniu).
3. Pasūdytame vandenyje išvirti ryžius.
4. Keptuvėje įkaitinti aliejų, suberti riekelėmis pjaustytą antrą česnako skiltelę ir antros rozmarino šakelės lapelius. Pamaišyti ir pakepti 1 minutę. Tada supilti alų ir virti, kol skystis išgaruos ir pasidarys tirštas padažas. Suversti ryžius į keptuvę su padažu ir gerai išmaišyti.
5. Patiekti ryžius kartu su iškepusiais vištienos sparneliais.
Lazdyno riešutų cinamoninis biskvitas su sviestiniu lazdyno riešutų kremu
Ingredientai:
biskvitui:
- 5 kiaušinių baltymai;
- 140 g cukraus;
- 110 g lazdyno riešutų;
- 70 g cukraus pudros;
- 40 g miltų;
- žiupsnelis cinamono.
kremui:
- 3 kiaušinių tryniai;
- 60 g cukraus;
- 180 g kambario temperatūros sviesto;
- 80 g lazdyno riešutų praline pastos;
- 0,5 vanilės ankštis.
Gaminimas:
1. Baltymus išplakti kartu su cukrumi iki standžių putų.
2. Į elektrinį smulkintuvą suberti riešutus, cukraus pudrą ir miltus. Viską sumalti iki vienodų smulkių trupinių. Iš lėto sukamaisiais judesiais gumine mentele įmaišyti juos į išplaktus baltymus. Per ilgai nemaišyti, kad baltymai nesukristų. Gautą masę tolygiai paskleisti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Paviršių gausiai pabarstyti cinamonu. Kepti iki 160°C įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.
3. Iškepusį biskvitą atvėsinti ir supjaustyti norimo dydžio bei formos vienodais lakštais (geriausia, kad gautųsi 3 dalys).
4. Kiaušinių trynius sudėti į virtuvinį kombainą, suberti cukrų ir įdėti pusės vanilės ankšties sėklytes. Išpurenti iki kreminės masės. Tada po truputį sudėti mažais gabaliukais supjaustytą sviestą ir nuolat maišyti iki iki vientisos, blizgios sviestinės masės. Įdėti riešutų pastą ir dar kartą gerai permaišyti.
5. Supjaustytus lakštus sluoksniuoti su sviestiniu kremu. Galima į vieną sluoksnį įdėti karamelizuotų lazdyno riešutų.
6. Prieš patiekiant, keletą valandų (geriausia per naktį) palaikyti vėsioje vietoje.