O kadangi vasaros pradžia Lietuvoje nenumaldomai svilina kaitra, likusius ingredientus parinksime gaivesnio skonio – daug salotų, pomidorai, marinuoti raudoni svogūnai, fantastiškai skanus burrata sūris ir šiek tiek trintų čili pipirų kontrastui sukurti.
Išsirenkam gerą, marmurinį antrekoto didkepsnį – čia jums padės „Steak Supply“, jie ir parodys, ir patars. Duona šįkart atkeliavo iš mano mėgstamiausios kepyklos – „Biržų Duonos“ „Prancūzaitė“, bet galite drąsiai rinktis ir ciabatta – svarbu, kad duona būtų šviežia.
Virto itališko kumpio bei burrata sūrio keliaujame į „Mažąją Italiją“, daržovių – į „Ekomarket“.
Ir ne, tam nereikia apvažiuoti pusės Vilniaus – jeigu tingite, kaip ir aš, tai visus šituos produktus rasite „Wolt“, ir juos pristatys jums tiesiai iki durų. Ir nors atrodytų kad teksto daug – sumuštinį jūs pagaminsite per 15 minučių.
Marinuotus svogūnus aš ruošiu iš anksto ir dažniausiai turiu šaldytuve. Jums tereikia 1 didesnio raudono svogūno, 60 ml gero obuolių acto, 120 ml vandens, 2 šaukštelių cukraus, 1 šaukštelio druskos ir 2–3 cm gabaliuko šviežios imbiero šaknies. Svogūnus labai plonai supjaustome griežinėliais, sudedam į indelį, actą su vandeniu šiek tiek pakaitinam, ištirpinam jame cukrų ir druską, plonai supjaustome imbierą, atvėsinam, užpilam svogūnus ir paliekame šaldytuve bent porai valandų, o geriausiai – pernakt.
Antrekotą kepam ant ketaus grotelių prie 200°C temperatūros maždaug po 2,5 minutės iš kiekvienos pusės arba iki 53–55°C vidinės temperatūros. Vienam dideliam sumuštiniui reikėtų 250–300 g didkepsnio (be abejo, sumuštinį galima pjauti perpus ir dalintis!). Nuoširdžiai patariu naudoti termometrą – kur kas paprasčiau iškepti norimo paruošimo lygio didkepsnį. Pats dažniausiai apsistoju prie vidutiniškai arba beveik iškepto (ang. – „medium“ ir „medium well“). Vyniojame į foliją su sviesto gabaliuku bei paliekam kelioms minutėms „pailsėti“.
Tuo metu atsipjaunam kelias storas riekes duonos ir šiek tiek ją apskrudinam. Ant vienos riekės tepam ploną sluoksnį trintų čili pipirų, ant kitos – jeigu norite labai įdomaus skonių derinio – gero vyšnių džemo. Skamba keistai, bet labai rekomenduoju paragauti. Uždedam sočiai salotų ir kelis plonus gabaliukus kumpio.
Traukiam didkepsnį iš folijos, supjaustome juostelėmis, pasūdom ir papipirinam (taip, paprasčiausia yra sūdyti jau po kepimo). Dedam ant kumpio didkepsnį, svogūnus ir perpjautą perpus burrata sūrį bei uždengiam antra duonos rieke ir šiek tiek suspaudžiam. O jau tada pjaunam perpus ir mėgaujamės!
Skanaus!