Šokio profesionalai Laurynas Žakevičius ir Airida Gudaitė, vasaros su nekantrumu laukė ne tik dėl šiltų orų bei poilsio, bet ir dėl kulinarinių improvizacijų lauko virtuvėje.
L.Žakevičius prisipažįsta, kad itin mėgsta gaminti ant grilio, todėl vasarą stengiasi mėgautis šia veikla. „Labai mėgstame kepti šonkaulius įvairių uogų padažuose bei dešreles. Žinoma, nepamirštame ir daržovių, kurios ruošiamos ant grilio, įgauna netikėčiausių skonių“, – pasakoja L.Žakevičius.
„Auksinio scenos kryžiaus“ apdovanojimą pelniusios choreografų poros šios vasaros kulinarinis atradimas – ant grilio kepti česnakai. „Padėkite visą česnako galvą ant grilio ir luktelėkite. Česnakas praranda savo aštrumą, tampa minkštas ir labai malonaus skonio. Jį galima net tepti ant duonos ar tiesiog įsispausti į burną“, – rekomendacijomis dalijasi šokėjas.
Žinomas aktorius ir muzikantas Dominykas Vaitiekūnas pasakoja, kad ant grilio ruoštu maistu stengiasi mėgautis bet kuriuo metų sezonu, o vasarą savo kulinarinius bandymus papildo ir įvairiomis daržovėmis.
„Labai dažnai gaminti ant grilio gamtoje neturiu galimybių, bet kai tik pasitaiko proga, kepu viską – nuo baklažanų iki pelėsinio sūrio“, – aiškina D. Vaitiekūnas.
Aktorius išduoda paslaptį, kad kartais pasmaguriauja ir žarijose keptomis bulvėmis, kurias ruošia susukęs folijoje, o gardina druska bei sviestu.
Patirti grilio patiekalų žavesį siūlo ir kulinarinio tinklaraščio „Duonos ir žaidimų“ kūrėja Jurgita Vaskel. Maisto mylėtoja pasakoja, kad patiekalai, ruošiami ant grilio, ją žavi kulinarine įvairove bei paprastumu.
„Labiausiai mėgstu kepti daržoves, tokias kaip baklažanai bei paprikos, žuvį, vištieną ir jautienos didkepsnius. Šiems patiekalams nereikia ir įmantrių padažų – pakanka gaivaus salsos, ajòlio ar kokybiško pomidorų padažo“, – sako tinklaraštininkė.
Neturintiems galimybių dažnai iškylauti gamtoje, J.Vaskel rekomenduoja receptą, kuris namų virtuves užpildys gardžiais kvapais ir leis pajusti kepimo ant grilio žavesį. Tiesa, mėsą reikia marinuoti pernakt, tad šiek tiek planavimo prireiks.
Sumuštiniai su ant grilio kepta jautiena
Ingredientai (5 asm.):
marinuotai mėsai:
- 250 g jautienos nugarinės;
- 2 česnako skiltelės;
- 1 valg. šaukšt. smulkintų rozmarinų;
- 1 valg. šaukšt. džiovintų raudonėlių;
- 2 arbat. šaukšt. grūdėtųjų garstyčių;
- 2 arbat. šaukšt. balzaminio acto padažo;
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 valg. šaukšt. druskos;
- dosnus žiupsnis maltų juodųjų pipirų.
įdarui:
- kelios marinuotos keptos paprikos;
- kelios petražolių šakelės;
- salotų lapų;
- bazilikų lapelių;
- pomidorų padažo su saulėje džiovintais pomidorais;
- šviesios duonos riekelių.
Gaminimas:
1. Česnakus padažui išspauskite ir sumaišykite su visais padažui skirtais ingredientais.
2. Mėsą įdėkite į dubenį, užpilkite padažu, išmaišykite. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir palikite marinuotis šaldytuve kelias valandas, geriausia pernakt.
3. Paprikas susmulkinkite ir sumaišykite su smulkiai pjaustytomis petražolėmis.
4. Mėsą kepkite ant įkaitusių grotelių arba keptuvėje su grotelėmis po 4-5 min. iš abiejų pusių. Iškelkite, padėkite į lėkštę ir prieš pjaustydami palikite 5 min.
5. Duoną paskrudinkite ant grotelių, pusę riekelių aptepkite pomidorų padažu, su saulėje džiovintų pomidorų gabaliukais, dėkite plonomis riekelėmis pjaustytos jautienos, paprikų, salotų lapų, bazilikų, apvožkite likusiomis riekelėmis.
Sumuštinius patiekite šiltus. Skanaus!