Įmonės „Malsena“ vasario 25-ąją Rumšiškėse pristatomas pirmasis toks muziejus kvies susipažinti ir paragauti net 16 skirtingų „eksponatų“ – sveikuoliškų, pasaulio skonių, netikėtų, ypatingų lietuvių šeimose kepamų blynų.
Etnologas Libertas Klimka teigia, jog blynai neatsiejamu Užgavėnių atributu tapo visai atsitiktinai ir buvo labiau praktinis šeimininkių išsigelbėjimas, kai namus užplūsdavo nežinia kelinti šventės persirengėliai. „Anksčiau pas kiekvieną šeimininkę į sodybą ateidavo ne vienas persirengėlių būrys, kartais net ir iš kitų kaimų. Buvo įprasta visus maloniai priimti ir pavaišinti. Dilema kildavo tuomet, kai ateidavo trečias ar ketvirtas būrys, kuriuos taip pat reikėdavo pavaišinti. Tuomet didelio puodo šiupinio nepasiruošusi šeimininkė griebdavosi to, kas būdavo po ranka – kepdavo blynus“, – pasakoja L.Klimka.
Pasak etnologo, blynai išpopuliarėjo dėl spartėjančio gyvenimo tempo, kai šeimininkėms vis dažniau reikėdavo paruošti ką nors greitai.
Pasak etnologo, blynai išpopuliarėjo dėl spartėjančio gyvenimo tempo, kai šeimininkėms vis dažniau reikėdavo paruošti ką nors greitai. „Gyvajame blynų muziejuje“ bus kviečiama į blynus pažvelgti naujai ir moderniai – atrasti kitų pasaulio virtuvių receptus, netikėtas ir kūrybiškas blynų variacijas, įsitikinti, jog blynai gali būti sveikas ir sveikatai naudingas maistas.
„Užgavėnės – tikra blynų šventė, tačiau pastebėjome, kad pastaraisiais metais Liaudies buities muziejuje jų kepama vis mažiau. O kokios Užgavėnės be blynų? Todėl šiemet nusprendėme į Liaudies buities muziejų grąžinti kepamų blynų kvapą. Kartu supažindinti lietuvius su tokio, rodos, tradicinio ir paprasto patiekalo įvairove ir istorija. Todėl atidarome pirmąjį „Gyvąjį blynų muziejų“, kuriame šventės lankytojai galės paragauti dar neragautų blynų, pasisemti idėjų, kaip paįvairinti šeimos savaitgalio pusryčius, ar susipažinti, kokius tradicinius blynus kepa kitos tautos“, – „Gyvąjį blynų muziejų“ pristato „Malsenos“ rinkodaros vadovė Kristina Migonė.
Nuo tradicinių iki sveikuoliškų blynų
Daugelis tautų turi savitus Užgavėnių papročius, nors šventės kilmė yra ta pati. Daug kur Užgavėnės švenčiamos rengiant karnavalus, labai iškiliai ir triukšmingai. Pavyzdžiui, Venecijoje įprasta puoštis paslaptingomis kaukėmis, įkvėptomis viduramžių, Rio de Žaneire organizuojamas triukšmingas karnavalas su sambos šokėjomis, pasipuošusiomis atogrąžų gėlių motyvais, Anglijoje iki šiol gyvuoja sena viduramžių tradicija rengti greitojo blynų vartymo varžybas. O į lietuviškuosius papročius įsipynė senosios agrarinės tradicijos, tikėtina, siekiančios net akmens amžių. Viena jų – blynų kepimas ir valgymas, daugelyje šalių tapusi smagia linksmiausių švenčių dalimi ir pramoga.
Taigi, siekiant atsigręžti į seną Užgavėnių tradiciją – blynų kepimą – šių metų Užgavėnių šventėje Rumšiškėse pirmą kartą istorijoje ir bus pristatomas „Gyvasis blynų muziejus“. Keturios muziejaus „gyvosios ekspozicijos“ eksponatus kvies ne apžiūrėti, o paragauti, ir pasiūlys iki šiol neregėtą blynų įvairovę. Užsukę į Liaudies buities muziejaus Žemaitijos Gondingos sodybą galėsite paragauti net 16-os skirtingų rūšių blynų.
Čia visą dieną bus galima ragauti pasaulio, sveikųjų, netikėtųjų ir lietuvių pamėgtų blynų. O ekspozicijose dirbantys gidai pristatys kiekvieną blynų rūšį, papasakos įvairių faktų ir įdomybių iš visų pamėgtų blyno istorijos.
„Pasaulio blynų“ palapinėje lankytojai galės paragauti populiariausių kitų tautų blynų receptų, gaminamų iš įvairių ingredientų bei pasižyminčių savitais paruošimo būdais. Sveikos mitybos entuziastai taip pat atras sau tinkamų miltinių patiekalų, nes viena iš „Gyvojo blynų muziejaus“ ekspozicijų bus skirta sveikiesiems blynams. Tai įvairių viso grūdo miltų blynai, pagardinti sveikuoliškais pagardais. O mažųjų lankytojų dėmesiui ir džiaugsmui „Netikėtųjų blynų“ ekspozicija stebins spalvotais, netikėtų formų ir intriguojančių skonių blynais.
Šiais metais vasario 25-ąją Rumšiškėse „Gyvajame blynų muziejuje“ – tikra blynų šventė ir lankytojams nematyta blynų įvairovė. Blynai bus kepami ir ragaujami Žemaitijos Gondingos sodyboje nuo 10 iki 16 val.