„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Gyvenimas be mėsos: Gražinos Gum ir Edgaro Lubio mitybos filosofija bei receptai

Visuomenėje vis dar diskutuojama apie vegetarizmo, veganizmo bei žaliavalgystės (augalinės mitybos) naudą: vyrauja įsitikinimas, kad tokia mityba nesuteikia reikalingos energijos kiekio, o kompensuoti mėsos nėra kuo.
„Shuterstock“ nuotr./Raudonieji lęšiai
„Shuterstock“ nuotr./Raudonieji lęšiai

„Lęšiai yra puikus augalinis geležies šaltinis, todėl jie itin svarbūs vegetarams. Daugiau tokių produktų rekomenduojama visiems, kas norėtų valgyti mažiau mėsos. Organizmo mityba yra labiau šarminė, o mėsa – rūgštinė, todėl visiems palanku į savo racioną įtraukti daugiau šarminių patiekalų.

Be to, jeigu žmogaus organizmas prikimštas baltų miltų, cukraus, alkoholio, tai užkemša žarnyną – maistas neįsisavinamas ir tokiems žmonėms valgyti norisi kur kas didesniais kiekiais“, – įsitikinusi medikė.

Taip pat skaitykite: 30 sveiko gyvenimo pamokų, kurias išmokau per 30 metų

Moteris priduria, kad organizmą patartina detoksikuoti bent porą kartų per metus: rudenį ir pavasarį, kai keičiasi klimatas.

Veganiški receptai

  • Edgaro Lubio receptas – vitaminizuotos morkų salotos

Ingredientai:

  •  5–6 morkos;
  • džiovintų vaisių ir sėklų mišinys;
  • džiovintų uogų mišinys;
  • 0,5 stiklinės graikinių riešutų.

Padažui:

  • 0,5 stiklinės medaus;
  • 2 šaukštai aliejaus;
  • 0,5 šaukštelio cinamono.

Gaminimas: morkas sutarkuoti ir sumaišyti su mišiniais bei smulkintais graikiniais riešutais. Tada pašildyti medų, sumaišyti su aliejumi ir užberti cinamoną. Paruoštu padažu užpilti salotas, viską kruopščiai išmaišyti. Skanaus!


  • Gražinos Gum angliavandenių „bomba“ pusryčiams

Ingredientai:

Pirmas sluoksnis:

  • 1/2 stiklinės kokoso drožlių;
  • 1/2 stiklinės 10 min. mirkytų datulių;
  • 3 v. š. kakavos;
  • 1 v. š. kokoso aliejaus;
  • 1/2 a. š. cinamono.

Visus ingredientus sumalti trintuvu ar kokteilinėje iki vientisos masės.

Antras sluoksnis:

  • 1 bananas;
  • 3 v. š. uogų (tinka bet kokios Jūsų turimos ar mėgstamos uogos).

Gaminimas: formele suformuoti sluoksnius, ant viršaus užpilti trintas, šviežiai užšaldytas braškes.


  • Gražinos Gum brokolinių ir žiedinių kopūstų plovas

Ingredientai:

  • pusė brokolinio kopūsto;
  • 1/4 žiedinio kopūsto;
  • pusė jaunos cukinijos.
     

Gaminimas:

Brokolinį kopūstą sumalti kartu su žiediniu kopūstu maisto smulkintuvu S raidės formos peiliuku, kad išeitų kruopų dydžio gabaliukai. Cukiniją sutarkuoti juostelėmis ir užberti druskos žiupsnį.

Migdolų užtepas: 0,5 stiklinės migdolų sumalti maisto smulkintuvu S raidės formos peiliuku su 1/4 arbat. š. druskos. Jei migdolai nemirkyti, įpilti 1/4 stiklinės vandens, kad gautųsi tiršta, tepama masė.

Bazilikų padažas: pundelį bazilikų sumalti su 5–7 valg. š. alyvuogių aliejaus, žiupsneliu druskos.

Patiekimas: lėkštėje tepti migdolų užtepą, dėti brokolinius ir žiedinius kopūstus bei cukinijų juosteles. Pagardinti bazilikų padažu bei granatų sėklytėmis. Subtilesniam skoniui gauti užpilkite šaukštelį skysto medaus arba agavų nektaro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs