Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas Thierry Lauvray, šaltąjį sezoną bene daugiausiai dėmesio iš visų kepoinių tenka bandelėms – jos primena vaikystę ir kuria jaukumo jausmą. "Be to, cinamoninių bandelių kepimas tapti puikia vakaro pramoga visai šeimai", – pastebi jis.
Paslaptinga kepinio kilmė
Kaip dažnai nutinka su visame pasaulyje populiariais konditerijos gaminiais, iš kur kilusi cinamoninė bandelė, nėra visiškai aišku. Vis dėlto manoma, kad dabar žinomo recepto ištakos yra Šiaurės Europoje. Šis kepinys ypač populiarus Skandinavijos šalyse. Pavyzdžiui, Švedijoje spiralės formos bandelės valgomos per tradicines kavos pertraukėles ir tapo tokios populiarios, kad nuo 1999-ųjų net turi savo dieną.
Cinamoninės bandelės ypač išpopuliarėjo XX a. viduryje. Skandinavijoje jos gaminamos su trupučiu malto kardamono tešloje. Tuo jos skiriasi nuo kitų cinamoninių bandelių, pavyzdžiui, nuo Šiaurės Amerikoje dažnai siūlomų lipnių saldžių bandelių. Ant autentiškos cinamoninės bandelės viršaus nėra ir glaisto.
Sakoma, kad vienas švedas per metus suvalgo vidutiniškai 315 cinamoninių bandelių.
Kaip pasakoja T.Lauvray, nors iš pradžių prancūzai konditeriai į šį kepinį žiūrėjo įtariai, dabar jos užima neabejotinai ryškią vietą dažnoje kepyklėlėje.
Verta vadovaujantis keliomis taisyklėmis
Pasak konditerijos eksperto, cinamonines bandeles iškepti nėra sudėtinga, tačiau svarbiausia tinkamai paruošti mielinę tešlą. Be to, cinamoninėmis bandelėmis patariama mėgautis šviežiomis, nes tuomet jos būna skaniausios.
T.Lauvray dalinasi cinamoninių bandelių receptu ir patarimais, kaip jas kepti.
Žiemiškos mielinės bandelės
Ingredientai:
tešlai:
- 500 g smulkių miltų;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 70 g cukraus;
- 7 g sausų mielių;
- 1 arbat. šaukšt. malto kardamono;
- 250 ml šilto pieno;
- 1 kiaušinis;
- 50 g sviesto.
įdarui:
- 70 g sviesto;
- 70 g cukraus;
- 1 valg. šaukšt. malto cinamono.
viršui:
- 1 kiaušinis;
- 1 valg. šaukšt. cukraus pudros.
Gaminimas:
1. Dubenyje išmaišykite miltus, druską, cukrų, sausas mieles bei kardamoną. Tuomet įmuškite kiaušinį, supilkite pieną ir sudėkite kambario temperatūros sviestą. Minkykite tešlą, kol ji taps vientisa.
2. Dubenį su išminkyta tešla uždenkite švariu medžiaginiu rankšluostėliu ir laikykite kambario temperatūroje maždaug pusantros valandos.
3. Kai tešla iškils, perkelkite ją ant miltais apibarstyto stalviršio ir iškočiokite iki 1,5 cm storio stačiakampio.
4. Iškočiotą tešlą ištepkite kambario temperatūros sviestu ir apibarstykite cukraus bei cinamono mišiniu.
5. Atsargiai suvyniokite tešlą, pradėdami nuo ilgosios kraštinės.
6. Tešlos vyniotinį supjaustykite maždaug 3 cm pločio griežinėliais ir išdėliokite juos kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Leiskite bandelėms pastovėti 15 minučių, kad tešla dar šiek tiek pakiltų.
7. Galiausiai bandelių paviršių ištepkite plaktu kiaušiniu ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 220°C. Kepkite 10-15 minučių, priklausomai nuo jūsų orkaitės savybių.
8. Kol bandelės dar šiltos, apibarstykite jas cukraus pudra.