Ar žinojote, kad puodelyje smulkintos raudonos saldžiosios paprikos galime aptikti triskart daugiau vitamino C nei tokiame pat kiekyje apelsinų – net 190 mg. Be to, joje gausu ir vitamino A, kuris gerina regėjimą, stiprina kaulus. Žalia saldžioji paprika taip pat ne išimtis – joje slypi 120 mg vitamino C.
Taip pat skaitykite: Kaip ilgiau išlaikyti produktus šviežius
Aitriosios paprikos ne ką mažiau naudingos. Kapsaicinas – tai paprikose esanti, medžiaga, nuo kurios kiekio priklauso jos aštrumas. Jis padeda gydyti nervines ligas, nerimą, taip pat puikiai tinka ir nuo skausmo, pavyzdžiui, kurį sukelia artritas. Kapsaicinas naudingas virškinimo sistemai, kadangi greitina medžiagų apykaitą, gelbsti ir nuo vidurių užkietėjimo.
Taip pat skaitykite: Kivį, mangą ar avokadą nulupkite per 3 sekundes
Su saiku vartojama aitrioji paprika pagerina apetitą, teigiamai veikia kepenų darbą, netgi stimuliuoja smegenų veiklą. O štai jeigu kamuoja peršalimo ligos, varvanti nosis ar nemiga – žiupsnelis šio gėrio tikrai nepakenks! Teigiamai aitrioji paprika veikia ir bronchinę astmą, aterosklerozę, epilepsiją, hepatitą, užkerta kelią onkologiniams susirgimams.
Taigi, belieka gaminti, ar ne? Dėliojame jums savaitgalio skanėstų planelį!
- Svogūnus supjaustykite kubeliais, apkepkite su faršu.
- Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite odeles. Sudėkite juos į smulkintuvą.
- Taip pat dėkite česnakų, prieskonių, kakavos ir aitriųjų paprikų. Viską gerai susmulkinkite.
- Sukrėskite į puodą gautą masę, keptą faršą ir pupeles. Viską sumaišykite ir užvirus pavirkite dar 10 minučių.
- Pilkite į lėkštes ir užtarkuokite kietojo sūriu.
- Tiekite su formine duona.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Lina M.
- Pipirus nuplaukite. Nupjaukite viršūnėles, pasūdykite.
- Sumaišykite ryžius bei faršą. Gardinkite druska bei pipirais. Prikimškite pipirus. Dėkite į puodą.
Padarykite užpilą:
- Kario prieskonius ištirpinkite vandenyje (vandenį galima pašildyti), kad kario prieskoniai lengviau ištirptų.
- Vandenį sumaišykite su pomidorų padažu. Pridėkite smulkiai pjaustytų aitriųjų pipirų (norint aštriau galima dėti su sėklomis).
- Pridėkite kalendros sėklų. Viską kruopščiai išmaišykite. Pilkite ant paprikos viršūnių.
- Troškinkite, uždengę dangtį, apie 40-50 minučių.
- Retkarčiais laistykite paprikas iš viršaus užpilu.
Receptą atsiuntė Kristina
- Ketaus keptuvėje įkaitinę aliejų, apskrudinkite mėsą, vis pavartydami, kad mėsa tolygiai paruduotų.
- Išimkite mėsą ir pakepkite svogūnus ir česnakus.
- Vėl sudėkite mėsą į keptuvę ir įdėkite prieskonių, įpilkite sultinio ir alaus.
- Uždengę dangčiu, ant silpnos ugnies patroškinkite bent dvi valandas.
- Tada pamaišykite – įsitikinkite, ar skystis neišgaravo ir ar mėsa neprisvilo prie dugno.
- Jei reikia, įpilkite truputį vandens. Iš pomidorų išimkite sėklas ir juos supjaustykite, taip pat susmulkinkite kalendras ir nuplaukite pupeles.
- Garnyro produktus sudėkite į atskirą dubenėlį.
- Patiekalas bus paruoštas mėsai suminkštėjus tiek, kad skaidulos lengvai plyš.
- Šaukštu suplėšykite mėsą. Pagal skonį pabarstykite druska ir pipirais.
- Dėkite troškinį ir garnyrą ant stalo ir patiekite su tortilijomis arba ryžiais.
- Duonos riekelę užpilkite šlakeliu pieno ir palikite, kad išbrinktų.
- Į gilesnį dubenį sukrėskite faršą, sudėkite mirkytą bandelę, suberkite visus prieskonius, smulkintus svogūnus ir česnakus, supilkite aliejų ir viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
- Masę pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
- Drėgnomis rankomis formuokite maltinukus, juos apvoliokite džiūvėsėliuose ir iškepkite orkaitėje be jokių riebalų.
- Paruoškite žalumynų sviestą: kambario temperatūroje atšildytą sviestą sumaišykite su keliais šaukšteliais žalumynų.
- Pagal skonį įberkite druskos, citrinos žievelės, citrininių pipirų, įspauskite skiltelę česnako ir įvarvinkite citrinų sulčių.
- Sviestą susukite į maistinę plėvelę, suformuokite pailgą volelį ir padėkite į šaldymo kamerą, kad sustingtų.
- Bandeles perpjaukite per pusę, vidinėmis puselėmis paskrudinkite sausoje keptuvėje, aptepkite žalumynų sviestu, dėkite salotų lapelių, po maltinį, tada cukinijų juostelių ir svogūnų griežinėlių.
- Sumuštinius paskaninkite aitriųjų paprikų griežinėliais.
- Supjaustykite svogūną smulkiais kubeliais, užberkite cukraus ir trumpai apkepkite aliejuje.
- Papriką supjaustykite kubeliais ir trumpai apkepkite. Neperkepkite, kad neprarastų traškumo.
- Sudėkite kubeliais pjaustytą moliūgą ir įberkite prieskoninių žolelių. Kepkite minutę.
- Tada supilkite grietinėlę (ją galite pakeisti kokosų pienu, tik tada vietoje žolių įberkite šaukštelį kario).
- Patroškinkite 10–15 min., kol suminkštės moliūgai. Jei reikia, įberkite druskos.
- Saldžiąsias paprikas ir aitriąją papriką perpjaukite per pusę, išimkite sėklytes.
- Saldžiąsias paprikas guldykite į riebalais pateptą skardą ir kepkite apie 10 min.
- Perliekite šaltu vandeniu, atvėsinkite ir nulupkite odelę.
- Aitriąją papriką sukapokite.
- Svogūną supjaustykite griežinėliais, česnaką sutraiškykite ir pakepinkite karštuose riebaluose.
- Į puodą supilkite vištienos sultinį, sumeskite pjaustytas bulves, tarkuotą morką, pipirų grūdelius, viską pasūdykite, pagardinkite pipirais ir virkite apie 20 min.
- Sriubą suplakite.
- Atskirame indelyje elektriniu plakikliu sutrinkite raudoną papriką su jogurtu ir kambario temperatūros sūriu.
- Masę įmaišykite į sriubą.
- Pasiruoškite daržoves: nuplaukite, nulupkite, išvalykite, supjaustykite norimo dydžio gabaliukais.
- Sumeskite į didelį puodą, pagardinkite nurodytais prieskoniais, actu ir aliejumi, užvirinkite.
- Sumažinę ugnį virkite, kol daržovės bus norimo minkštumo.
- Sukrėskite į sterilizuotus stiklainius, sandariai uždarykite.
Šią sriubą galite valgyti ir kaip garnyrą.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Aitrųjį pipirą ir papriką smulkiai supjaustykite, sudėkite į faršą, įberkite prieskonių, smulkintų petražolių, įmuškite kiaušinį ir gerai išminkykite.
- Drėgnomis rankomis iš faršo formuokite nedidelius kamuoliukus, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite įkaitintame aliejuje, kol gražiai paruduos. Tiekite su šviežiomis salotomis.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Paprikas nusausinkite ir sudėkite į kepimo skardelę. Ant viršaus sudėkite griežinėliais pjaustytą mocarelą, užbarstykite druskos, uždėkite plonai pjaustyto svogūno ir keletą šakelių čiobrelių, apšlakstykite aliejumi.
2. Apkepėlę dėkite į įkaitintą iki 230 laipsnių (pasirinkite keptuvo su ventiliatoriumi režimą) orkaitę ir kepkite 10–15 minučių.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Paprikas perpjaukite per pusę, išvalykite sėklytes ir pašalinkite kotelius. Paprikų puseles dėkite ant grotelių, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite orkaitėje, kol paprikos suminkštės, o odelė susiraukšlės.
2. Ožkų pieno sūrį sutrinkite šakute, sumaišykite su išspaustais česnakais, kapotomis petražolėmis ir skrudintais riešutais.
3. Paruoškite užtepą: kapotus rozmarinus sumaišykite su aliejumi ir medumi, pagal skonį berkite druskos ir pipirų.
4. Keptas paprikas klokite ant lėkštės, vidinę pusę aptepkite aliejaus ir rozmarinų užtepu, tepkite ožkų peno sūrio ir petražolių įdaro, paprikas susukite voleliu.
1. Kuskuso kruopas išbrinkinkite verdančiame vandenyje.
2. Paprikas perpjaukite per pusę, išvalykite sėklas.
3. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite supjaustytą svogūną, sudėkite maltą mėsą, įberkite druskos, pipirų, rozmarinų, petražolių ir maišant pakepinkite.
4. Kepintą mėsą sumaišykite su kuskusu ir įdarykite paprikų puseles. Kepkite 225 laipsnių orkaitėje 5–10 minučių.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Faršą iškepkite, pagardinkite mėsos prieskoniais, pipirais, druska ir atvėsinkite. Majonezą sumaišykite su sūreliu ir smulkintu česnaku.
2. Lavašą ištepkite majonezo ir sūrelio mišiniu, ant viršaus suberkite faršą ir paskleiskite po visą lavašą. Salotų lapus nuplaukite, nuvarvinkite ir suklokite ant faršo.
3. Uždėkite paprikų juostelių ir suvyniokite. Prieš tiekdami lavašą palaikykite 10–15 minučių, kad suminkštėtų, ir supjaustykite norimo dydžio gabaliukais.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Didelėje keptuvėje iki aukso spalvos apkepkite smulkiai pjaustytus svogūnus. Tuomet suberkite smulkintus grybus ir saujelę tarkuotos morkos (dalį pasilikite, nes reikės vėliau).
2. Šį mišinį kepkite 5–6 minutes. Suberkite virtus ryžius. Viską gerai sumaišykite, pagardinkite druska, pipirais ir kepkite apie porą minučių. Įdaras jau paruoštas.
3. Paėmusi paprikas atsargiai nupjaukite jų viršūnėles ir išimkite sėklas. Sudėkite įdarą.
4. Įdarytas paprikas sudėkite į orkaitėms skirtą kepimo indą (geriau, kad jis būtų uždengiamas; jei tokio neturite, galite naudoti gilesnę kepimo formą ir uždengti ją folija). Į indą įpilkite tiek vandens, kad būtų apsemta maždaug 3 cm paprikų apačios.
5. Viską apibarstykite likusia tarkuota morka ir daržovėms skirtais prieskoniais. Šaukite indą į 180 ºC orkaitę ir kepkite 30 minučių.
6. Tuomet ištraukite indą, kiekvieną papriką apibarstykite tarkuotu sūriu, supilkite pomidorų tyrę ir dar 10 minučių kepkite atidengtame inde.
Patarimas! Ryžiais ir daržovėmis įdarytas paprikas galima valgyti ir kaip atskirą patiekalą, ir kaip puikų garnyrą prie mėsos patiekalų.
Šaltinis: JI24.lt
Atkreipkite dėmesį: aušdama sriuba tirštėja, dėl to skysčio kiekį, nurodytą recepte, galite atitaikyti pagal savo skonį.
1. Petražoles nuplaukite, nupjaukite kotelius, juos surinkite ir perriškite medvilniniu siūlu - prireiks sriubai. Petražolių žalumynus smulkiai sukapokite ir padalykite perpus.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C. Paprikas nuplaukite, nusausinkite ir pašaukite į orkaitę. Kepkite retkarčiais vartydami apie pusvalandį arba kol odelė apskrus, o paprikos suminkštės. Iškepusias paprikas išimkite, įdėkite į karščiui atsparų polietileninį maišelį arba nedidelį uždaromą indą, uždenkite pašluoste, kad greitai neatauštų, ir palikite 10-15 minučių „prakaituoti“. Paprikas išimkite, nuvalykite odeles, išvalykite sėklytes, supjaustykite skersai juostelėmis ir sudėkite į nedidelį dubenėlį. Tuomet jas pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais, sudėkite pusę smulkintų petražolių, apšlakstykite citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi ir atidėkite kuriam laikui marinuotis.
3. Bulves nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais, užpilkite puode šaltu vandeniu ir leiskite keliolika minučių pastovėti, kad išsiplautų perteklinis krakmolas. Vandenį nupilkite, užpilkite daržovių nuoviru, sudėkite salierą (supjaustytą panašaus dydžio kubeliais), laurų lapus, kvepiančiuosius pipirus, perrištus petražolių kotelius, pasūdykite ir užkaiskite virti. Virkite, kol bulvės visiškai sukris.
4. Kol daržovės verda, keptuvėje įkaitinkite šaukštą išvalyto lydyto sviesto ir suberkite asafetidą. Po kelių sekundžių sudėkite grietinę arba grietinėlę, pagardinkite maltais baltaisiais pipirais ir sudėkite likusius petražolių žalumynus. Troškinkite petražoles grietinėje kelias minutes ir nukaiskite.
5. Bulvėms išvirus iš puodo išgriebkite petražolių kotelius, laurų lapus ir kvepiančiuosius pipirus. Turinį pertrinkite elektrine trintuve iki vienalytės tyrės. Supilkite grietininį padažą, įmaišykite garstyčias. Patiekite dubenėliuose, pagardinę kupinu šaukšteliu marinuotų paprikų.
Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“
1. Į maltą kiaulieną įmuškite kiaušinį, įdėkite prieskonių ir pusę pjaustyto svogūno.
2. Morką nuskuskite, sutarkuokite, papriką supjaustykite. Likusią svogūno pusę ir česnako skilteles smulkiai supjaustykite. Daržoves pakepinkite keptuvėje aliejuje, kol suminkštės.
3. Formuokite kotletukus į vidų įdėdamos daržovių. Kepkite orkaitėje arba keptuvėje (vėliau patroškinkite).
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Paprikas perpjaukite per pusę, sėklas išvalykite, sudėkite į kepimo skardą, apšlakstykite aliejumi ir kepkite karštoje orkaitėje, kol suminkštės.
2. Iškeptas paprikas išimkite, atvėsinkite ir sudėkite į sandariai uždaromą plokščią indą.
3. Paruoškite marinatą: medų sumaišykite su šiltu skysčiu, kuris liko kepant paprikas, tada įmaišykite aliejų, balzaminį actą, prieskonius, išspauskite česnakų skilteles. Padažą gerai išsukite, užpilkite ant paprikų ir per naktį pamarinuokite.
4. Fetą sumaišykite su grietinėle, bazilikais ir ja įdarykite iš skysčio išgriebtas paprikų puseles. Tiekite susmulkintas su baltos duonos skrebučiu ir balzaminio acto padažu.
1. Užmaišykite tešlą iš miltų, cukraus, pieno, kiaušinių ir iškepkite blynelius.
2. Sutarkuokite morką, supjaustykite svogūną, saldžiąją papriką ir viską porą minučių kepkite ant aliejaus keptuvėje.
3. Uždėkite ant blyno įdarą, o ant jo – kitą blyną, vėl dėkite įdaro ir uždenkite kitu nauju blynu ir t. t. Turėtų gautis sluoksniuotas blynelių bokštelis. Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Mėsą susmulkinkite kaip šašlykams. Į pusę litro virinto šalto vandens įpilkite 2 šaukštus obuolių acto, 2 šaukštus citrinos sulčių, po žiupsnelį pipirų ir laurų lapelių, šaukštą druskos. Šiuo tirpalu užpilkite mėsą. Dar įdėkite į kelias dalis perpjautą svogūną ir palikite kelioms valandoms.
2. Marinatą nupilkite, svogūną išmeskite, mėsą pakepinkite sausoje keptuvėje. Keptuvėje susidariusį skystį, pikite į dubenėlį.
3. Kai mėsa apdžius, įpilkite į keptuvę šlakelį aliejaus, ant mėsos užberkite šaukštą miltų, išmaišykite ir kepkite, kol lengvai apskrus. Tuomet sudėkite 2 susmulkintus svogūnus. Jei svyla, įpilkite nupilto skysčio.
4. Kol svogūnai ant lėtos ugnies troškinsis su mėsa, supjaustykite paprikas ir taip pat suberkite į keptuvę.
5. Iš grietinės, majonezo ir 200 ml drungno vandens (kuriame ištirpinote vištienos sultinio kubelį) paruoškite padažą. Jį užpilkite ant mėsos. Teliks pagardinti aromatingais prieskoniais - petražolėmis, bazilikais, čiobreliais, paprikų milteliais (jei patinka) ir džiovintomis aitriosiomis paprikomis.
6. Guliašą, vis pamaišydama, kepkite dangčiu uždengtoje keptuvėje apie 20 min.
Skanu su bulvėmis. Tinka ir su ryžiais, šviežių daržovių salotomis.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Vištieną supjaustykite kubeliais ir pakepinkite su česnaku keptuvėje ant aliejaus.
2. Truputį pakepinusi suberkite šiaudeliais pjaustytas paprikas ir kepkite.
3. Baigdama kepti įkrėskite pomidorų padažo, medaus ir šaukštelį krakmolo. Patroškinkite dar kelias minutes.
4. Patiekite su ryžiais. Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Menkių filė nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite stambiais gabalais.
2. Nuplautas paprikas perpjaukite pusiau, išskobkite sėklalizdžius, supjaustykite stambiais gabalais ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
3. Žaliąsias citrinas kruopščiai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nusausinkite, perpjaukite pusiau, tada supjaustykite plonais griežinėliais.
4. Paruoškite marinatą: sumaišykite citrinų sultis, austrių bei sojų padažą, tarkuotą imbierą, žiupsnį druskos ir rozmarinus. Apliekite į dubenį sudėtą žuvį, atsargiai pamaišykite švariomis rankomis ir palikite kelioms valandoms, kad pasimarinuotų.
5. Ant aliejumi išteptų metalinių iešmų pakaitomis suverkite žuvų bei paprikų gabalėlius, citrinų griežinėlius. Vėrinukus dėkite ant grotelių ir vartydama kepkite apie 15 minučių. Tiekite su šviežių špinatų salotomis.
Pagaminsite per 50 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).