Idėja pietums: mėsos troškinys su daržovėmis

Mėsos troškinys – greiti, nebrangūs, sotūs ir, svarbiausia, maistingi pietūs. Maža to, tokį troškinį gali pagaminti ne tik įgudusi šeimininkė, bet ir paauglė.
Mėsos troškinys
Mėsos troškinys / Fotolia nuotr.

Dar vienas tokio troškinio privalumas - plati erdvė improvizacijoms. Nereikia ilgai vaikštinėti po parduotuves ieškant specialių produktų ar prieskonių. Tereikia turėti mėgstamos mėsos ir sezoninių daržovių. Ir dar vieną kitą ingredientą padažui. Keptą mėsą ir daržoves sumaišome su pasirinktu naminiu padažu ir... skanaus! Beje, jei skubate, padažą gali atstoti ir grietinė, jogurtas ar grietinėlė, sumaišyta su prieskoniais.

Mėsos troškiniui tinka įvairi mėsa: paukštiena, kiauliena, jautiena ar pasirinktos mėsos faršas. Tinka ir balta žuvis.

Beje, kai išsirinksite gerą mėsą, stenkitės kuo greičiau suvartoti ją, o prieš vartojimą būtinai nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Plaunamas visas mėsos gabalas, o ne supjaustyti gabaliukai – lengviau nusausinsite ir nenukentės skonio ir maistinės mėsos savybės.

MŪSŲ PASIŪLYMAI

Aštrus mėsos troškinys
Receptas: Aštrus meksikietiškas mėsos troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 101
Receptas
Ingredientai
Pupelės: 150.00 g (raudonosios)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (šaknis)
Morkos: 4.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Kiauliena: 500.00 g (neriebi)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Konservuoti pomidorai (didelė skardinė) 800.00 g
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Mėsos sultinys: 500.00 ml
Kaip gaminti

1. Per naktį mirkytas pupeles išvirkite pasūdytame vandenyje (maždaug 45 min.) ir nuvarvinkite skystį. Svogūnus smulkiai sukapokite, česnako skilteles sutrinkite, salierus ir morkas supjaustykite kubeliais.

2. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite svogūnus ir česnakus, paskui sudėkite susmulkintą mėsą ir kepkite, kol pasikeis mėsos spalva. Sudėkite susmulkintas daržoves ir dar truputį patroškinkite.

3. Visą keptuvėje esančią masę truputį pasūdykite, pagardinkite prieskoniais, supilkite sultinį, sudėkite į kelias dalis perpjautus pomidorus, gerai išmaišykite, uždenkite ir troškinkite 10 min.

4. Sudėkite virtas pupeles, išmaišykite, uždenkite keptuvę ir ant mažos ugnies troškinkite dar 10–15 min. Išjungus ugnį nereikia skubėti nukelti dangčio – tegul troškinys dar keliolika minučių pasitroškina.

Patarimas. Paprasčiausias mėsos smulkinimo būdas – sumalti mėsmale. Tačiau šis patiekalas skanesnis, jei mėsa – ne malta, o smulkiai supjaustyta.

Taip pat skaitykite:

Susipažinkite su aitriosiomis paprikomis!

 

Suskleisti
Daržovių troškinys su paukštiena
Receptas: Daržovių troškinys su paukštiena
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.4 / 44
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 500.00 g
Bulvės: 500.00 g
Morkos: 500.00 g
Porai: 1.00 vnt.
Cukinijos: 200.00 g
Obuoliai: 1.00 vnt. (geriausia „Antaninis“)
Majonezas: 3.00 valg. š.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Vištienos prieskoniai: 1.00 arbat. š.
Kmynai: 1.00 arbat. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Vištienos sultinys: 2.00 vnt. (2 kubeliai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Susmulkintą vištieną pirmiausia ištrinkite „Provanso“ prieskoniais ir palikite, kad įsigertų. Bulves ir morkas nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Ant jų užpilkite 1 šaukštą aliejaus, kmynų, skiltelę smulkinto česnako, truputį druskos. Išmaišykite ir supilkite į aliejumi išteptą troškinimui skirtą indą.

2. Tuomet ant viršaus išdėliokite vištienos gabaliukus. Nulupkite ir griežinėliais susmulkinkite obuolį ir cukiniją. Į orkaitę pašaukite indą su troškiniu, o cukinijos ir obuolio gabaliukus išdėliokite ant grotelių ir kepkite virš troškinio apie 15 min.

3. Tuomet keptą obuolį ir cukiniją sutrinkite su 2-3 šaukštais majonezo. Gautą masę gerai išmaišykite su vištienos sultiniu, ištirpintu 200 ml vandens. Padažą supilkite ant troškinio ir kepkite 200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 1 val. Jei mėsos gabaliukai skrunda, pašlakstykite paties troškinio padažu.

Autorės nuotr./Daržovių troškinys su paukštiena
Autorės nuotr./Daržovių troškinys su paukštiena

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

 

 

 

 

 

Suskleisti
Klasikinis troškinys
Receptas: Klasikinis troškinys
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 88
Receptas
Ingredientai
Mėsa: 600.00 g (500–600 g kiauliena arba veršiena ir 300 g rūkyta mėsa (pvz., šonkauliukai ar šoninė))
Sviestas: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Vanduo: 2.00 l
Morkos: 6.00 vnt.
Kaliaropė: 1.00 vnt. (arba griežtis,arba ropė)
Bulvės: 6.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1.Kiaulieną ar veršieną supjaustykite didesniais gabalėliais ir apkepkite su sviestu storadugniame puode.

2.Į puodą sudėkite rūkytą mėsą, luptą svogūną ir stambiai pjaustytą kopūstą. Užpilkite vandeniu ir ant mažos ugnies troškinkite 25–30 minučių. Sudėkite pjaustytas morkas, griežtį ir troškinkite dar 10 minučių.

3.Sudėkite luptas ir perpus ar į keturias dalis pjaustytas bulves ir troškinkite dar 20 minučių. Pagardinkite druska ir troškinkite dar 10 minučių, kol visos daržovės bus minkštos.

4.Papuoškite smulkintais žalumynais. Į sultinį galima įdėti laurų lapelių, kvapiųjų ir juodųjų pipirų žirniukų.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Troškinys su perlinėmis kruopomis ir faršu
Receptas: Troškinys su perlinėmis kruopomis ir faršu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 180
Receptas
Ingredientai
Perlinės kruopos: 200.00 g
Vanduo: 400.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5 šaukštelio)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Faršas: 300.00 g
Pomidorai: 2.00 vnt.
Sojų padažas: 1.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (0,25 šaukštelio)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (0,5 šaukštelio džovinti)
Petražolės: 1.00 valg. š. (kapotos)
Kaip gaminti

1.Perlines kruopas išvirkite vandenyje, pagardinkite druska. Morkas nuskuskite ir supjaustykite kubeliais.

2.Nulupkite ir susmulkinkite svogūną. Morkas, svogūnus ir faršą apkepkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi, pagardinkite druska, pipirais.

3.Sudėkite pjaustytus pomidorus ir pakaitinkite dar 3–4 minutes. Viską iš keptuvės sukrėskite į puodą su perlinėmis kruopomis, gerai išmaišykite ir dar 5 minutes troškinkite.

4.Tiekite apibarstę smulkintomis petražolėmis.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Sotus troškinys
Receptas: Sotus troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 86
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 500.00 g (maltos)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Pomidorai: 400.00 g (trintų ir 2 pomidorai)
Pupelės: 800.00 g (konservuotų raudonųjų pupelių)
Paprikos: 1.00 vnt.
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Susmulkinkite svogūną, stambiais kubeliais supjaustykite papriką ir pomidorus. Nusunkite ir nuvarvinkite pupeles.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, trumpai apkepkite svogūnus, išspauskite česnaką, sudėkite mėsos faršą, maišydama kepinkite, kol mėsa pakeis spalvą.

3. Aitriosios paprikos ankštį subadykite ir įmeskite į faršą. Jei nemėgstate aštriai, vietoje aitriosios paprikos į troškinį dėkite saldžiosios paprikos miltelių.

4. Kai faršas iškeps, supilkite pomidorų tyrę, įmaišykite paprikas ir pomidorus, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir raudonėliais. Dar šiek tiek pakepinkite, sudėkite pupeles. Uždenkite ir patroškinkite ant silpnos ugnies maždaug 10 min. Tiekite su baltos duonos rieke.

Suskleisti
Porų troškinys su menkėmis ir saulėgrąžomis
Receptas: Porų troškinys su menkėmis ir saulėgrąžomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 12
Receptas
Ingredientai
Pievagrybiai: 200.00 g
Menkė: 700.00 g (filė)
Daržovių sultinys: 200.00 ml
Porai: 1.00 kg
Morkos: 5.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 šaukštai sulčių)
Saulėgrąžos: 4.00 valg. š.
Krapai: 1.00 sauja
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1.Porus supjaustykite žiedais, morkas – šiaudeliais, pievagrybius – plonomis  riekelėmis. Puode užvirinkite litrą sūdyto vandens, sukrėskite porus ir ant silpnos ugnies virkite 12 minučių. Nuvarvinkite sietelyje.

2.Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite pievagrybius. Pasūdykite, pabarstykite pipirais ir išimkite į lėkštę. Toje pačioje keptuvėje pakepinkite morkas. Menkių filė supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais, pašlakstykite citrinų sultimis, pabarstykite druska ir pipirais.

3.Morkas sumaišykite su porais, sukrėskite į karščiui atsparų indą. Ant viršaus išdėliokite menkių gabalėlius, ant jų sukrėskite pievagrybius, tada – saulėgrąžas.

4.Supilkite daržovių sultinį, indą uždenkite ir 200 laipsnių orkaitėje troškinkite 18–20 minučių. Pabarstykite kapotais krapais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti

2 PADAŽO VARIANTAI:

Pomidorų padažas su žalumynais
Receptas: Pomidorų padažas su žalumynais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 22
Receptas
Ingredientai
Džiovinti pomidorai: 8.00 vnt. (saulėje džiovinti pomidorai aliejuje)
Pomidorai: 4.00 vnt. (dideli)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, šviežiai malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Raudonėliai: 5.00 g (švieži, kapoti)
Čiobreliai: 5.00 g (švieži, kapoti)
Bazilikai: 5.00 g (švieži, kapoti)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kaip gaminti
  1. Pomidorus nuplaukite, galuose įpjaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę ir susmulkinkite.
  2. Saulėje džiovintus pomidorus nuvarvinkite, susmulkinkite.
  3. Česnako skilteles nulupkite, susmulkinkite ir kepkite alyvuogių aliejuje, kol suminkštės.
  4. Tada sukrėskite visus pomidorus, suberkite smulkintus bazilikų, čiobrelius ir raudonėlių lapelius, pagal skonį berkite druskos, šviežiai maltų pipirų, cukraus ir, uždengusi keptuvę, troškinkite apie 10 min.
Suskleisti
Pikantiškas saldžiarūgštis padažas
Receptas: Pikantiškas saldžiarūgštis padažas
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 52
Receptas
Ingredientai
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š.
Krakmolas: 1.00 arbat. š.
Sojų padažas: 4.00 valg. š.
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š. (aštrus (gali būti ir neaštrus), mėgstamo skonio)
Jautienos sultinys: 200.00 ml (natūralus)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Nedideliame puodelyje ištirpinkite sviestą, maišydama supilkite sultinį, sukrėskite pomidorų padažą, supilkite sojų padažą.
  2. Padažą pagardinkite ruduoju cukrumi, įmaišykite nedideliame kiekyje vandens ištirpintą krakmolą.
Suskleisti

DAUGIAU GARDŽIŲ TROŠKINIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų