Siūlome neapsikrauti dideliais receptų tomais, o rinktis laiko patikrintus ir elementarius variantus. O jeigu jie dar pagerinti šonine, faršu ar kiaušiniais, tai jau tikras studento svajonių išsipildymo sapnas!
- Bulves nulupkite, perpjaukite per vidurį ir išskobkite vidų.
- Maltą mėsą sumaišykite su kiaušiniu, džiuvėsėliais, prieskoniais, smulkintu svogūnu, pasūdykite.
- Išskobtas bulvių puseles pabarstykite bulvių prieskoniais su žolelėmis ir paruoštu mėsos įdaru prikimškite bulvių puseles.
- Taip paruoštas bulves sudėkite į riebalais pateptą kepimo formą ir kepkite 180 C temperatūroje apie 40 min.
- Prieš kepant įdarytas bulves pridenkite folija.
Skanaus!
Recepto autorė: Janina Misiūnienė
1. Bulves gerai nuplaukite ir nusausinkite. Galite nuskusti, o jei naudojate šviežias, galite virti ir su odelėmis. Sudėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite, kol išvirs. Patikrinti, ar išvirė, galite peiliu ar šakute: jei peilis sminga į bulvę lengvai, vadinasi, jos jau išvirusios. Nuimkite puodą nuo ugnies, nupilkite vandenį. Tuomet iškart puodą su bulvėmis porai sekundžių vėl padėkite ant ugnies ir „nugarinkite“ jas, kad nebūtų pernelyg drėgnos. Bulves iš puodo dėkite ant lėkštės ir atvėsinkite.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ˚C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
3. Perpjaukite bulves išilgai per pusę į dvi dalis ir išskobkite jų vidų taip, kad turėtumėte stabiliai ant pagrindo stovintį bulvinį „dubenėlį“. Aptepkite išskobtas bulves trupučiu aliejaus.
4. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir pakepinkite svogūną, kol suminkštės. Sudėkite špinatų lapus ir pakepinkite dar minutę. Išimkite iš keptuvės ir atvėsinkite. Sumaišykite su gabalėliais pjaustyta šonine, pagardinkite druska ir pipirais. Paruoštą daržovių masę paskirstykite į bulvių dubenėlius. Apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu ir ant viršaus įmuškite po kiaušinį. Kiaušinius apibarstykite dar žiupsneliu druskos ir pipirų.
5. Perkelkite bulvių dubenėlius ant kepimo skardos ir apie 20–30 min. kepkite įkaitintoje orkaitėje, kol kiaušinis bus norimos konsistencijos.
6. Išimkite iškepusias bulves iš orkaitės, apibarstykite kapotomis petražolėmis ir nedelsiant patiekite. Skanaus!
Receptas Astos Černės
Plačiau skaitykite: „VELYKŲ BELAUKIANT: Kiaušiniai kitaip“
- Neskustas bulves virkite 15 minučių, nusunkite, atvėsinkite ir nulupkite.
- Apibarstykite druska, pipirais, prieskoniais.
- Šoninės juosteles pertepkite garstyčiomis ir medumi.
- Šonine apvyniokite bulves bei apriškite jas svogūnų laiškais.
- Bulves sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
- Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 12-15 minučių.
Recepto autorė: Gintarė
1. Neskustas bulves virkite 15 minučių, nusunkite, atvėsinkite ir nulupkite.
2. Išilgai perpus perpjautas šoninės juosteles patepkite garstyčiomis ir medumi.
3. Šonine apvyniokite bulves.
4. Bulves sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 12–15 minučių.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Bulves nušveiskite šepetėliu, nuplaukite tekančio vandens srove, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
2. Kiekvienoje bulvėje įpjaukite kryžiuką, sudėkite į skardą ir kepkite 220 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių.
3. Kol bulvės kepa, paruoškite varškės ir saliamio padažą. Varškę sutrinkite šakute, įmaišykite grietinę arba jogurtą, išspauskite česnaką, suberkite smulkiai kapotus krapus, pagardinkite pipirais, pasūdykite ir gerai išmaišykite.
4. Pusę saliamio supjaustykite plonais griežinėliais, kitą pusę – kubeliais. Kubeliais pjaustytą dešrą įmaišykite į varškės padažą.
5. Ištraukite bulves iš orkaitės ir spustelėkite iš šonų, kad atsivertų. Pabarstykite druska, uždėkite gabalėlį sviesto. Ant kiekvienos bulvės užkrėskite varškės padažo, ant viršaus uždėkite griežinėliais pjaustyto saliamio.
6. Patiekite su salotų lapais, juodosiomis alyvuogėmis ir raudonojo svogūno griežinėliais.
1. Nuskuskite bulves ir supjaustykite plonais griežinėliais. Beje, šiam apkepui patartina rinktis nesukrentančias bulves.
2. Stiklinį arba keraminį kepimo indą įtrinkite perpjauta česnako skiltele ir patepkite sviestu. Dėkite sluoksnį bulvių, griežinėliai turėtų persidengti, pabarstykite druska, pipirais, muskatais ir tarkuotu sūriu, vėl dėkite sluoksnį bulvių. Padarykite 3–4 sluoksnius.
3. Puode pakaitinkite grietinėlę ir užpilkite ant bulvių, viršutinis sluoksnis turėtų likti neapsemtas. Jei liko grietinėlės, supilkite ją apkepui baigiant kepti.
4. Kepkite apkepą 200 laipsnių temperatūros orkaitėje maždaug 45 min. Jei pastebėsite, kad viršutinis sluoksnis per greitai skrunda, uždenkite folija.
5. Patiekite bulvių apkepą su šviežių daržovių salotomis arba kaip garnyrą prie mėsos patiekalų.
1. Bulves gerai nušveiskite, supjaustykite skiltelėmis, sudėkite į karščiui atsparią kepimo formą, apšlakstykite aliejumi.
2. Česnakus nulupkite, sukapokite, sumaišykite su džiūvėsėliais, rozmarinų šakelėmis, druska, pipirais, aitriąja paprika ir užbarstykite ant bulvių.
3. Kepkite karštoje orkaitėje apie 20 min.
1. Bulves nulupkite, perpjaukite pusiau ir išskobkite vidų. Pabarstykite bulvių prieskoniais ir sudėkite į aliejumi apšlakstytą kepimo indą.
2. Maltą veršieną sumaišykite su grietine ar grietinėle, paskaninkite prieskoniais, pipirais ir druska.
3. Paruoštą faršą sudėkite į bulvių dubenėlius. Ant kiekvienos bulvės uždėkite gabalėlį sviesto.
4. Į kepimo formą įpilkite šiek tiek vandens ar sultinio, uždenkite folija, dėkite į 180 laipsnių orkaitę ir kepkite apie 20 minučių. Foliją nuimkite ir kepkite dar 15–20 minučių. Tiekite su sviesto ir grietinės ar grybų padažu.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Gerai šepetėliu po tekančiu vandeniu nušveistas bulves išvirkite su lupenomis, tada per vidurį įpjaukite (bet neperpjaukite iki galo), praskleiskite ir išdėliokite karščiui atsparioje, riebalais išteptoje skardoje.
2. Kambario temperatūroje palaikytą sviestą iki vientisos masės išsukite su kapotais bazilikais ir trintais česnakais. Žalumynų sviestą pagal skonį pasūdykite.
3. Bulvių viduriukus ištepkite paruoštu žalumynų sviestu.
4. Į kiekvieną bulvę dėkite po kelis griežinėlius įvairių rūšių sūrių, ant viršaus berkite po truputį tarkuoto brandinto sūrio.
5. Bulves pašaukite į karštą orkaitę ir kepkite apie 15 min., iki sūriai pradės lydytis.
6. Tiekite su gražgarstės lapeliais, ant kiekvienos užbarsčiusi sausoje keptuvėje skrudintų graikinių riešutų.
1. Bulves nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu ir išvirkite pasūdytame vandenyje.
2. Atvėsintas bulves įpjaukite, vidų išskobkite ir sumaigykite šakute.
3. Išskobtą bulvių masę krėskite į plakti skirtą indą, ten pat krėskite virtus ryžius, supilkite lydytą sviestą, gerai išplaktą kiaušinį, pašildytą grietinėlę, pagal skonį įberkite druskos, pipirų ir viską iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu.
4. Gauta puria mase įdarykite bulves, ant viršaus dėkite smulkintų kumpio juostelių ir saikingai užberkite tarkuoto brandinto sūrio.
5. Bulves sudėkite į karščiui atsparią kepimo formą ir pašaukite į gerai įkaitintą orkaitę.
6. Kepkite apie 15 min., tiekite papuošusi petražolių lapeliais.
1. Bulves švariai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Patepkite aliejumi, sudėkite ant grotelių ir kepkite apie 45 min. iki 180ºC įkaitintoje orkaitėje. Iškepusias bulves perpjaukite išilgai pusiau, išskobkite šaukšteliu minkštimą.
2. Bulvių minkštimą sudėkite į dubenį, įmuškite kiaušinį, sudėkite sviestą, tarkuotą sūrį, grietinę, suberkite garstyčias, smulkintus svogūnų laiškus ir kapotą česnaką. Pasūdyti, pabarstykite pipirais ir gerai išmaišykite.
3. Likusiame aliejuje pakepinkite šiaudeliais pjaustytą kiaulienos kumpį ir plonais griežinėliais pjaustytus pievagrybius. Pagardinkite tabasko padažu, pasūdykite, pabarstykite pipirais ir išmaišykite.
4. Kumpį ir grybus sudėkite į bulvių masę, išmaišykite. Mase įdarykite išskobtas bulves. Dėkite į skardą ir kepkite 10–15 min. iki 180ºC įkaitintoje orkaitėje.
1. Neskustas bulves nuplaukite, išvirkite, palikite atvėsti. Perpjaukite pusiau, šaukštu išskobkite vidų.
2. Išskobtą bulvių masę sutrinkite šakute. Sviestą, sutarkuotą sūrį, tuną, svogūnų laiškus, rozmariną sumaišykite, pagardinkite druska ir pipirais.
3. Gautą masę dėkite į išskobtas bulves ir kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje 10-15 minučių.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Bulves nušveiskite, nuplaukite ir su lupenomis išvirkite pasūdytame vandenyje.
2. Atvėsinkite, perpjaukite pusiau, išskobkite dalį minkštimo.
3. Išskobtą bulvių masę sutrinkite šakute kartu su fetos sūriu ir grietine.
4. Į kiekvieną bulvę dėkite įdaro, tada po gerai nuvarvintą saulėje džiovintą pomidorą, įberkite pipirų ir graikinių riešutų.
5. Įdarytas bulves dėkite į skardą ir užberkite tarkuotos macarelos. Kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje 15 minučių.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Bulves gerai nuplaukite, nusausinkite ir perpjaukite pusiau. Į skardą sudėkite bulvių puseles, aptepkite aliejumi ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių. Pravėsinkite ir išskobkite vidų.
2. Smulkiai supjaustykite daržoves ir kepkite aliejuje, kol šiek tiek suminkštės. Kai daržovės pravės, į jas sudėkite majonezą, pusę trupinto sūrio ir išskobtą bulvių minkštimą. Pagardinkite pipirais, druska ir gerai išmaišykite. Šio įdaro pridėkite į bulvių puseles, apibarstykite likusiu sūriu ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 10–15 minučių.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
- Bulves nuplaukite, gerai nušveiskite odeles. Keliose vietose subadykite šakute, ištepkite aliejumi ir kepkite įkaitintoje orkaitėje ant grotelių apie 45–60 min., kol bulvės bus iškepusios ir minkštos.
- Kol jos kepa, paruoškite šoninės įdarą. Supjaustykite šoninę nedideliais gabalėliais ir pakepinkite. Į tą pačią keptuvę suberkite smulkintus svogūnus ir pakepinkite, kol taps skaidrūs. Išimkite iš keptuvės, nusausinkite riebalus ir atvėsinkite. Sumaišykite su rikota, grietinėle. Pagardinkite malta rūkyta paprika, druska ir pipirais.
- Iškepusias bulves šiek tiek atvėsinkite. Nupjaukite jų viršūnėles ir išskobkite bulves, palikdamos maždaug 0,5 cm storio bulvės „dubenėlio“ sieneles. Išskobtą bulvių masę sutrinkite šakute ir įmaišykite į šoninės įdarą.
- Paruoštu šoninės įdaru pripildykite bulvių puseles. Viršų apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 min., kol įdaras sušils, o sūris išsilydys ir gražiai apskrus. Tiekite karštas. Skanaus!