Įdomesnių rūšių aliejus

Pastaraisiais metais įvairių aliejų pasiūla ekologiškais produktais prekiaujančiose krautuvėlėse ir prekybos centruose išties didžiulė. Tiesa, kai kurios rūšys skiriamos naudoti tik išoriškai arba kaip maisto papildas (pvz.: simondsijų, arganų, nakvišų, agurklių aliejus). Šįkart papasakosime, kokį aliejų įdomu ir verta išbandyti maistui.
Aliejai
Aliejai / Shutterstock nuotr.
  • Ryžių aliejaus turėtų atsirasti kiekvienoje virtuvėje, kurioje yra gruzdintuvė. Šiame aliejuje verdamas maistas jo neprisigeria, todėl ir aliejaus sunaudojama penktadaliu mažiau, ir maistas nebūna toks riebus, koks būtų išvirtas saulėgrąžų, rapsų ar sojų aliejuje.
  • Medvilnės aliejus pagal pavadinimą neatrodo valgomas, bet jis labai tinka maistui gaminti, mat atlaiko aukštą temperatūrą, yra nekvapus. Šiame aliejuje iškepti produktai ne tik išsaugo tikrąjį savo skonį, bet ir ilgiau negenda.
  • Vynuogių kauliukų aliejus taip pat tinka kepti, nes neįsigeria į produktus. Be to, juo labai skanu ir sveika gardinti įvairias salotas.
  • Žemės riešutų aliejuje tinka ir kepti, ir virti, nes jo savybės nekinta net labai aukštoje temperatūroje.
  • Savito skonio avokadų aliejus tinka tik šaltiems patiekalams, ypač košėms paskaninti (kaip sviestas).
  • Rafinuotas dygminų aliejus tinka kepti, nes net labai aukštoje temperatūroje jo savybės nekinta. Šaltai spaustas nerafinuotas dygminų aliejus vertingesnis, bet tinka tik šaltiems patiekalams, ypač naminiam majonezui.
  • Graikinių riešutų aliejuje gausu vertingųjų medžiagų. Sakoma, kad jis gali atitolinti senatvę. Jo geriau negadinti ir nekaitinti. Galima gardinti salotas arba kasdien po šaukštelį išgerti kaip maisto papildą
  • Lazdynų riešutų aliejus irgi labai vertingas. Jis yra puikaus skonio, todėl lašelis, įlašintas į šviežiai spaustas sultis, ne tik leidžia lengviau įsisavinti vitaminus, bet ir paskanina patį gėrimą.
  • Makadamijų riešutų aliejus – labai subtilaus skonio. Beje, juo galima gardinti ne tik salotas, košes, bet ir dėti į saldžių kepinių tešlą kaip sviestą ar margariną.
  • Migdolų aliejus yra švelnaus riešutų skonio. Tinka ir salotoms, ir kepiniams.    
  • Kviečių gemalų aliejus dera tik prie šaltų patiekalų, nes karštyje žūsta vertingosios medžiagos, kurių šiame aliejuje apstu.
  • Dar mažai kam žinomas aguonų aliejus tinka salotoms ir ypač keptoms daržovėms paskaninti.
  • Daugiau apie visavertę mitybą - specialioje „Facebook“ grupėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų