Įdomi improvizacija: burokėliais nuspalvinti cepelinai su jautienos įdaru

Cepelinai nėra kasdienis patiekalas, tačiau daug lietuvių, kai tik yra proga, jų skanauja ir mėgaujasi. Tiesa, vieni juos mėgsta su mėsa, kiti su varške, o kai kas viską atiduotų dėl kitą dieną keptuvėje paskrudintų cepelinų puselių. O kokių gali būti šiuolaikinių cepelinų interpretacijų?
Rausvi cepelinai su jautienos įdaru
Rausvi cepelinai su jautienos įdaru / TV3 nuotr.

Cepelinų variacijos tapo pagrindine tema televizijos laidoje „La Maistas“. Joje cepelinus gaminti ėmėsi šefai Tomas Rimydis, Vylius Blauzdavičius ir ypatinga laidos viešnia ponia Biruta.

Ponios Birutos aistra – kulinarija, jos receptai ir patarimai sugula į kulinarinį tinklaraštį „Romas and Mo“. O cepelinai yra ponios Birutos vizitinė kortelė – ji ypač mėgsta juos gaminti, o anūkai valgyti. Biruta cepelinus gamina pagal seną receptą – taip, kaip ruošdavo jos mama.

TV3 nuotr. /Cepelinai
TV3 nuotr. /Cepelinai

„Cepelinai atkeliavo į mūsų virtuvę prieš 100–150 metų. Cepelinų prototipus gaminome jau anksčiau, bet vietoje bulvių, nes jų tuo metu dar nebuvo, naudojome rugius“, – įdomybes atskleidžia šefas, istorinės lietuvių virtuvės žinovas Tomas Rimydis. Jis pataria nebijoti improvizuoti ir tradicinį cepelinų įdarą – mėsos faršą – keisti daržovėmis, grybais.

TV3 nuotr. /Tomas Rimvydis gamina cepelinus
TV3 nuotr. /Tomas Rimvydis gamina cepelinus

Jūsų dėmesiui – šefo T.Rimvydžio cepelinų receptas:

Cepelinai su burokėliais ir jautiena

Ingredientai:
(gaminimo trukmė: apie 1 val.)

Bulvių masei:

  • 1 kg bulvių;
  • 100 g varškės;
  • 100 g pieno;
  • 1 kiaušinis;
  • 5 g džiovintų burokėlių (nebūtinai);
  • druskos (pagal skonį).

Įdarui:

  • 200 g jautienos išpjovos;
  • 50 g raudonųjų svogūnų;
  • 5 g petražolių;
  • 2 g peletrūno;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Bulvės smulkiai sutarkuojamos ir nusunkiamos.

2. Nedelsiant užverdamas pienas, kuriuo užplikomi bulvių tarkiai. Į juos sudedamas lengvai paplaktas kiaušinis, džiovinti burokėliai, gerai pertrinta varškė. Viskas gerai išmaišoma ir pagal skonį pagardinama druska.

3. Įdarui jautienos išpjova supjaustoma mažais kubeliais ir sumaišoma su smulkiai pjaustytais svogūnais ir smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis. Pagardinama druska bei pipirais.

4. Iš bulvių masės formuojamas paplotėlis, jo viduryje dedama įdaro ir rankomis užspaudžiama, suformuojant norimo dydžio cepeliną.

5. Cepelinai dedami į verdantį pasūdytą vandenį. Verdama 20–30 min., priklausomai nuo cepelinų dydžio.

6. Cepelinus labai tinka tiekti su rūkyto kumpio padažu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų