Cepelinų variacijos tapo pagrindine tema televizijos laidoje „La Maistas“. Joje cepelinus gaminti ėmėsi šefai Tomas Rimydis, Vylius Blauzdavičius ir ypatinga laidos viešnia ponia Biruta.
Ponios Birutos aistra – kulinarija, jos receptai ir patarimai sugula į kulinarinį tinklaraštį „Romas and Mo“. O cepelinai yra ponios Birutos vizitinė kortelė – ji ypač mėgsta juos gaminti, o anūkai valgyti. Biruta cepelinus gamina pagal seną receptą – taip, kaip ruošdavo jos mama.
„Cepelinai atkeliavo į mūsų virtuvę prieš 100–150 metų. Cepelinų prototipus gaminome jau anksčiau, bet vietoje bulvių, nes jų tuo metu dar nebuvo, naudojome rugius“, – įdomybes atskleidžia šefas, istorinės lietuvių virtuvės žinovas Tomas Rimydis. Jis pataria nebijoti improvizuoti ir tradicinį cepelinų įdarą – mėsos faršą – keisti daržovėmis, grybais.
Jūsų dėmesiui – šefo T.Rimvydžio cepelinų receptas:
Cepelinai su burokėliais ir jautiena
Ingredientai:
(gaminimo trukmė: apie 1 val.)
Bulvių masei:
- 1 kg bulvių;
- 100 g varškės;
- 100 g pieno;
- 1 kiaušinis;
- 5 g džiovintų burokėlių (nebūtinai);
- druskos (pagal skonį).
Įdarui:
- 200 g jautienos išpjovos;
- 50 g raudonųjų svogūnų;
- 5 g petražolių;
- 2 g peletrūno;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Bulvės smulkiai sutarkuojamos ir nusunkiamos.
2. Nedelsiant užverdamas pienas, kuriuo užplikomi bulvių tarkiai. Į juos sudedamas lengvai paplaktas kiaušinis, džiovinti burokėliai, gerai pertrinta varškė. Viskas gerai išmaišoma ir pagal skonį pagardinama druska.
3. Įdarui jautienos išpjova supjaustoma mažais kubeliais ir sumaišoma su smulkiai pjaustytais svogūnais ir smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis. Pagardinama druska bei pipirais.
4. Iš bulvių masės formuojamas paplotėlis, jo viduryje dedama įdaro ir rankomis užspaudžiama, suformuojant norimo dydžio cepeliną.
5. Cepelinai dedami į verdantį pasūdytą vandenį. Verdama 20–30 min., priklausomai nuo cepelinų dydžio.
6. Cepelinus labai tinka tiekti su rūkyto kumpio padažu.