Šių metų pavasarį startavo organizacijos „Gyvi gali“ kampanija „Čia gali“. Jos tikslas – padėti žmonėms atrasti augalinius patiekalus restoranuose, taip pat skatinti viešojo maitinimo įstaigas įtraukti augalinius patiekalus į savo meniu.
Išaugusi augalinio maisto paklausa užkėlė kartelę ir patiems restoranams – vartotojai nori kokybiško, įvairaus ir skanaus maisto. Nebepakanka meniu turėti tik po vieną veganišką patiekalą ar siūlyti tiesiog išimti gyvūninės kilmės produktus iš pirminio patiekalo.
Šiuo metu kampanija vienija 23 kavines bei restoranus, o narių skaičius nuolat pildosi. Nors Lietuvoje visiškai augaliniai restoranai yra tik 4, tačiau kitos suburtos vietos taip pat neatsilieka augalinių patiekalų gausa ir įvairove. Jų asortimente gausu visko – nuo blynų iki Azijos šalių virtuvės patiekalų, picų ar desertų.
Iki šiol kampanija augalines restoranų naujienas skleidė tik per socialinius tinklus. Tačiau internetinė svetainė turi daugiau pranašumų, nes čia veikia interaktyvus žemėlapis, restoranai yra suskirstyti pagal miestus, galima rasti naudingas su maisto tema susijusias apžvalgas bei naujienas. Prie kiekvieno restorano taip pat yra ir trumpas aprašymas, kuris gali padėti išsirinkti sau artimiausią vietą.
„Šiuo metu, be tarptautinės „HappyCow“ programėlės, nėra kito įrankio, kuriame būtų skelbiama naujausia informacija apie augalinį maistą tiekiančius restoranus. Smagu, kad galime pristatyti vietinį bei atidžiai kuruojamą analogą. Tikimės, kad mūsų kampanijos sukurta internetinė svetainė ciagali.lt taps patogiu įrankiu atrandant naujus restoranus“, – pranešime žiniasklaidai cituojama „Čia gali“ vadovė Aistė Aužbikavičiūtė
Aktualu ne tik veganams
Remiantis įvairiomis visuomenės apklausomis, negalima teigti, kad veganų ir vegetarų skaičius Lietuvoje auga itin sparčiai. Tačiau neseniai atliktos apklausos, inicijuotos organizacijos „Gyvi gali“ ir partnerių „Orkla Foods Lietuva“, metu paaiškėjo, kad apie trečdalis lietuvių teigia per paskutinius trejus metus sumažinę mėsos suvartojimą. Prie pokyčių galėjo prisidėti visuotinis susirūpinimas sveikata, planetos bei gyvūnų gerove.
Tačiau net ir atsisakę mėsos ar kitų gyvūninės kilmės produktų, žmonės išlieka ištikimi geram skoniui ir kokybei, todėl ima ieškoti alternatyvų, kurios tiek savo skoniu, tiek išvaizda būtų panašios į jų pamėgtus patiekalus.
Kita visuomenės dalis, kuriai augaliniai patiekalai šalies restoranuose taip pat aktualūs, yra žmonės, turintys alergiją gyvūninės kilmės produktams. Karvės pienas, kiaušiniai, žuvis ar vėžiagyviai yra tarp labiausiai alergijas sukeliančių ingredientų.