Atskleidė paslaptį
Save I.Mackevičienė įvardija kaip naminių pusryčių mylėtoją, kuriai šis dienos ritualas – itin svarbus. Pusryčiauja ji dažniausiai su visa šeima, gamindama namiškių jau pamėgtus patiekalus – įvairių rūšių bei formų kiaušinienes, skirtingas košes ar granolą su vaisiais.
„Nuo pusryčių priklauso visa mano diena. Jie lemia nuotaiką, energiją padaryti daugybę darbų. Todėl pusryčiauju namuose, o mieste pavalgyti pusryčius nusprendžiame ne itin dažnai. Tai darome tada, kai norime paįvairinti rutiną ar patikrinti naują brunch vietą Vilniuje“, – pasakoja ji.
Tačiau šįkart pašnekovė nusprendė vėlyvaisiais pusryčiais pasimėgauti ne namuose ir užsuko į „Ogmios mieste“ įsikūrusią „Pitarija Fire Place“. Nors ši vieta nėra nauja ir pitas bei kitus malkinėje krosnyje keptus gardėsius lankytojams siūlo jau senokai, I.Mackevičienei ji buvo tikras kulinarinis atradimas.
„Čia nustebino ne tik patiekalai. Didžiulį įspūdį paliko šioje vietoje dirbančios komandos bendravimas, nuoširdumas ir žmogiškumas. Čia nėra jokios prabangos interjere, tačiau jaukumas ir dirbančių žmonių atviros širdys yra ta didžiausia prabanga, kurią noriu ir galiu rinktis. O patiekalai verti atskiro ilgo pasakojimo. Atrodo, paprasta šakšuka. Bet su kokia meile ruošiama. Tiesiog fiziškai jauti visą jos skonį. Manau, tai ir yra sėkmingo verslo paslaptis. Savo darbą dirbti su didžiule meile“, – sako I.Mackevičienė.
Unikalus gamybos metodas
Į „Pitarija Fire Place“ užsukusią I.Mackevičienę, kaip ir visus čia besilankančius gero maisto mylėtojus, pasitiko pagrindinis šeimos restorano šefas ir šeimininkas Rashid Mahmudov. Jis kasdien vikriai sukasi aplink šios vietos bei viso verslo centrą – malkinę krosnį.
Pastaroji, R.Mahmudov teigimu, yra išties ypatinga, nes gaminamam maistui suteikia daug autentikos, skonio ir išskirtinumo. Anot jo, patiekalai, ruošiami malkinėje krosnyje, įgauna unikalaus medžio dūmo poskonį bei aromatą. To atkartoti, pabrėžia „Pitarijos“ šefas, negalėtų joks kitas maisto gamybos metodas.
„Temperatūra malkinėje krosnyje paskirstyta vienodai – tiek viduryje, tiek ir kraštuose ji išlieka tokia pati, todėl čia kepami patiekalai visada iškepa tolygiai. Taip maistas iškepamas greitai – pitas patiekiame išgavę traškią tešlą ir tobulai ištirpusius sūrius bei padažus. Tačiau šio patiekalo paruošimas daug ilgesnis. Pitos tešla brandinama mažiausiai parą, viską darome savo rankomis. Receptas – labai paprastas: vanduo, mielės, cukrus, druska, miltai. O kepant malkinėje krosnyje su kaitriomis juodalksnio malkomis, pitos labai greitai iškepa ir gražiai pakyla“, – dalinasi R.Mahmudov.
Paklaustas, kokius patiekalus labiausiai mėgsta lankytojai, jis teigia – I.Mackevičienės paminėta šakšuka, kurią „Pitarija Fire Place“ pirmieji pradėjo kepti mieste, yra tikras svečių favoritas.
„Tačiau didžiuojamės visu savo meniu. Be šakšukos siūlome ir azerbaidžianietišką kiaušinienę „KUKU“, pitas, picas, patys gaminame humusą, kuris taip pat daugumos labai mėgstamas. Turime ir azijietiškų morkų, ir kitų Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų“, – vardija R.Mahmudov.
Trys svarbiausi ir dažniausi ingredientai
„Pitarija Fire Place“ patiekalams gaminti naudojama krosnis, pastebi I.Mackevičienė, tik dar labiau pabrėžia maisto, paruošto su didžiule meile, ypatingą skonį. Todėl, priduria nuomonės formuotoja, šiame šeimos restorane karaliaujanti Artimųjų Rytų virtuvė gali drąsiai konkuruoti su jos taip mėgstamu itališku maistu.
„Mūsų šeima absoliučiai dievina Azijos maistą. Taip pat esame įsimylėję itališką virtuvę. Tačiau ir Artimųjų Rytų patiekalai pastaruoju metu vis dažniau atsiduria mūsų lėkštėse. Šių kraštų virtuvė man labai artima, nes primena vaikystę. Nors jokiu sąsajų su ja neturiu, mama labai dažnai gamindavo šakšuką, falafelius, chalvą. Be to, Artimųjų Rytų virtuvėje įprastai naudojami trys prieskoniai – česnakas, svogūnas ir raudonasis pipiras. Gal juokingai skambės, bet aš ir namuose gaminu tik su jais“, – šypsosi I.Mackevičienė.