Kas savaitę, ketvirtadieniais, projekto puslapyje ir portale 15min apžvelgiama po vieną Gero maisto akademijos narių pasiūlytą naują (iki metų veikiantį) dėmesio vertą restoraną. Šįkart pažintis su pernai Birštone duris atvėrusiu „Moon“ restoranu.
- Šefas Darius Dabrovolskas
- Vadovas Žilvinas Byčius
- Virtuvės tipas europietiška virtuvė
- Darbo laikas 12:00 – 23:00
- Adresas Karalienės Barboros al. 2, Birštonas
- Internete vytautasmineralspa.lt/restoranas
- Atidarymo metai 2017 m.
- Vienu metu čia telpa 80 sėdimos vietos
- Vidutinė patiekalo kaina karšto – 20 Eur (šalto – 9 Eur)
- Terasa yra
- Pusryčiai yra
- Dienos pietūs nėra
- Šunims draugiški (iki 17 kg, baro erdvėje)
Viena ryškiausių Birštono vietų – „Vytautas Mineral SPA“ – turi kol kas dar kiek mažiau žinomą, tik pernai duris atvėrusį restoraną pavadinimu „Moon“.
Pagaliau štai ir Birštone, svečiuojantis atostogų ritmu, galima patirti fine dining. „Moon“ kiekvieną šeštadienį organizuoja degustacines vakarienes, o šefo Dariaus Dabrovolsko a la carte meniu yra atviras kasdien nuo vidurdienio iki vėlaus vakaro.
Taigi kiekvienas, kam norisi daugiau, nei siūlo „Vytautas Mineral SPA“ komplekso švediškas stalas, verta praverti elegantiškas „Moon“ duris ir atrasti naujų skonių.
MENIU
„Vytautas Mineral SPA“ lankytojas yra labai įvairus, taigi ir meniu „Moon“ restorane patiks įvairiam, bet išlavintam skoniui. Jo autorius – vienas geriausių Lietuvos virtuvės meistrų – Darius Dabrovolskas.
„Žinoma, viską čia gaminame vietoje“, – sako Darius. „Moon“ turi savo rūkyklą, anglinį grilį, krosnį… Taigi čia pat yra kepama duona, maišomi padažai, marinuojamos ir džiovinamos daržovės, rūkomos žuvys... „Netgi ledus gaminame vietoje“, – priduria šefas.
Svarbu paminėti, kad ir kokie gurmaniški patiekalai bebūtų, Darius visada pagalvoja ir apie balansą bei sveikus derinius.
„Žmonės čia atvyksta sveikatintis, tačiau drauge ir pailsėti bei pasilepinti, taigi kuriant restorano meniu tenka laviruoti, bet tikrai pusės pakelio sviesto į vieną patiekalą čia „nesueina“, – juokiasi D.Dabrovolskas. Taip pat čia nėra gruzdintuvėje keptų patiekalų, stengiamasi naudoti kuo daugiau vietinių produktų, o dalis jų – iš Birštono rajone veikiančių ūkininkų.
Veganiškų patiekalų meniu nėra, tačiau yra 4 vegetariški pasirinkimai prie karštų ir šaltų užkandžių. „Lietuvoje dar nėra didelio poreikio vegetariniam maistui, tačiau esame lankstūs ir savo svečiams specialiai galime pagaminti patiekalą pagal jo poreikį“, – priduria Darius.
„Moon“ meniu kol kas yra keičiamas du kartus per metus (naujas valgiaraštis startuoja gegužę), o mikrosezonų naujienos labiausiai atsispindi kiekvieno šeštadienio degustacinėse vakarienėse. Beje, būtent „Moon“ kartu su Dariumi priešaky į Birštoną atvežė degustacines vakarienes.
POPULIARIAUSIAS
Tarp populiariausių mėnulio a la carte patiekalų visus metus išliko meistriškai iškepta antienos krūtinėlė su karameliniu svogūnų kremu, troškintais mėlynaisiais kopūstais su trumų aliejumi.
DEGUSTACINĖS VAKARIENĖS
Tai naujiena Birštono restoranų mikroklimate, tačiau – jokia naujiena išprususiems restorano svečiams. Taigi Dariui Dabrovolskui tenka iš peties pasistengti, kad nustebintų savo svečius.
Degustacinės vakarienės čia vyksta kiekvieną šeštadienį ir kaskart talpina iki 30 svečių. Taigi rekomenduojama vietas rezervuotis iš anksto. Degustacinių vakarienių meniu susideda iš 6 patiekalų ir kainuoja 39 Eur asmeniui.
Kiekvienąkart šefo įkvėpimu tokiai vakarienei tampa vis kitas produktas. Darius šeštadienio vakarienėms ieško kažko naujo, mažai ragauto, mažiau įprasto. Tarkime, kai susitikome, jis labai džiaugėsi gavęs jūros velnio žandelių artėjančiai degustacinei vakarienei.
PUSRYČIAI
Restorane galima ir papusryčiauti. Nors viešbutis siūlo bufeto principu patiektus pusryčius bendroje valgomojo erdvėje, „Moon“ yra atskiras meniu. Jame – Benedikto kiaušiniai, blyneliai su ikrais, šviežiai spaustos sultys ir pan. Taip pat – išskirtinis dėmesys svečiui.
ŠEFAS
Darius Dabrovolskas yra pripažintas vienu geriausių Lietuvos šefų. Jis yra buvęs Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos prezidentas, o dabar – aktyvus asociacijos Tarybos narys. Vienas ilgiausių ir ryškiausių jo, kaip vadovaujančio šefo, karjeros etapų buvo praleistas legendiniame „Neringos“ restorane, taip pat Pažaislio vienuolyne esančiame „Monte Pacis“.
VYNO KORTA
Restorano vyno korta yra plati ir ji nėra vieno žmogaus kūrinys. Ją sudarinėjant nuolat bendradarbiaujama su ne vienu savo srities ekspertu ir tiekėjais. Čia pat vyksta ir degustacijos su žinomais Lietuvos someljė.
Beje, „Moon“ gėrimų kortoje nerasite pilstomo procescco ar cavos. Užtat yra taurėmis pilstomo šampano: „Kokybė – mums yra itin svarbi. Todėl, pavyzdžiui, mieliau žmonėms siūlome tikro šampano taurę“, – priduria restorano vadovas Žilvinas Byčius. Degustacinės vakarienės taip pat prasideda ne nuo ko kito, o nuo šampano taurės.
NAUJIENA
Nors „Vytautas Mineral SPA“ jau yra švediško stalo principu veikiantis valgomasis, taip pat „Moon“ restoranas, vasarą planuojama atidaryti dar ir gatvės maisto terasą prie tvenkinio.
„Šioje vietoje dar nesu tikras, koks tiksliai bus jame tiekiamas street food'as, bet tikrai ne mėsainiai. Mano širdis šiuo metu linksta link tortilijų, amerikietišku stiliumi gamintų vištienos sparnelių ir pan.“, – pasakoja Darius Dabrovolskas.
ĮDOMUS FAKTAS
„Moon“ reprezentuoja šiuolaikinį požiūrį į virtuvę, todėl stengiasi, kad visa patirtis restorane būtų maksimaliai kokybiška. Dėl šios priežasties į restoraną nuo 18 val. mažamečiai nėra įleidžiami. Tačiau tai nereiškia, kad nėra galimybės gurmaniškai pavakarieniauti su vaikais – jums bus paserviruotas stalas bendroje viešbučio kavinėje, tačiau patiekalus galima rinktis iš „Moon“ a la carte. Be to, iki vakarienės „Moon“ restorane yra siūlomas ir vaikiškas meniu.
„iittala“ palaiko šią „30 geriausių restoranų“ idėją – pristatyti išskirtinius naujokus Lietuvos restoranų rinkoje.
„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.
Daugiau apie projektą ir daugiau restoranų ČIA