Kas savaitę, ketvirtadieniais, projekto puslapyje ir portale 15min apžvelgiama po vieną Gero maisto akademijos narių pasiūlytą naują (iki metų veikiantį) dėmesio vertą restoraną. Šįkart vos prieš mėnesį Kaune atsidariusi nauja vieta, kuri patiks žuvies ir jūros gėrybių mėgėjams – „Senis ir Jūra“.
- Šefas Maksimas Vinogradovas (Senis)
- Vadovas Maksimas Vinogradovas
- Virtuvės tipas žuvies ir jūros gėrybių
- Darbo laikas II–IV 11:30–23:00, V 11:30–02:00, VI 08:00–02:00, VII 08:00–16:00
- Adresas Vilniaus g. 16, Kaunas
- Internete FB Senis ir Jūra
- Atidarymo metai 2018
- Vienu metu čia telpa 24 sėdimos vietos
- Vidutinė patiekalo kaina karšto – iki 20 Eur (šalto – iki 10 Eur)
- Terasa Yra
- Pusryčiai savaitgaliais (09:00–17:00)
- Dienos pietūs darbo dienomis (11:30–16:00)
- Šunims draugiški
Žuvies ir jūros gėrybių restoranas „Senis ir Jūra“ duris atvėrė vos prieš mėnesį, bet jau žada daug. Geroji šios žinios dalis yra ta, kad Senis, t.y. šefas Maksimas Vinogradovas, yra patyręs jūrinių produktų žinovas ir tikrai žino, kaip su jais elgtis.
PRIEŠISTORĖ
Maksimas lietuviškame rojaus kampelyje – Neringoje – turi kitą savo restoraną pavadinimu „Vela Bianca“. Juodkrantėje, ant marių kranto su vaizdu į jachtas, katerius ir sklandančias žuvėdras, įsikūręs šefo restoranas greitai rado savo lankytoją.
Kaip pats M.Vinogradovas sako, „Juodkrantė yra kauniečių vasaros rezidencija“. Taigi nenuostabu, kad nuolatiniai klientai Maksimą po truputį ėmė ir įkalbėjo ne sezono metu atidaryti savo „pamario ambasadą“ Kaune. Taip atsirado „Senis ir Jūra“ pačioje laikinosios sostinės širdyje, t. y. Vilniaus gatvėje.
IDĖJA
Vos susitikus su šefu ir šeimininku Maksimu-Seniu pasidarė aišku, kad jis vis dar gyvena įkurtuvių nuotaikomis, labai daug visko daro pats, taigi ir viso vizito metu jo telefonas netilo.
„Duok man austrių, midijų, menkę, jeigu yra, įdėk ir šviežaus tuno gabalą... Taip, rausvo, vidutinio riebumo...“ – telefonu kalbėjosi M.Vinogradovas, kol kita ranka ruošė dienos pietus ir priiminėjo svečius.
Šefo idėja yra sukurti nuoširdžią atmosferą, kurioje jis pats priima svečius, jiems su nedidele virtuvės komanda gamina bei patiekia patiekalus. Būtent dėl to Maksimas vengia „Senį ir Jūrą“ vadinti restoranu: „Tai yra vadinamasis dining room (pietų kambarys – liet. k.).“ Ir iš tiesų lankantis jaukiajame „Senis ir Jūra“ Kauno senamiestyje apima jausmas, lyg būtum svečiuose pas Senį.
MENIU
Senis ilgai vaikščiojo po Kauno maitinimo įstaigas, kol suprato, kad šiam miestui trūksta geros žuvies ir jūros gėrybių vietos. Taigi jis neapsiribojo tik lietuviškos žuvies iš Kauno marių ir Baltijos jūros pasirinkimu.
Restorano kasdien besikeičiančiame valgiaraštyje yra patiekalų ir su Viduržemio jūros skoniu, ir vietinių žvejų pagautų laimikių (priklausomai nuo sezono: stintų, vėgėlių, otų, plekšnių ir pan.).
O Senio midijos per labai trumpą laiką tapo šios vietos hitu. Maksimas netgi juokauja, kad pagal paklausą „Senis ir Jūra“ tuoj taps midijų baru.
Taip pat nuolatiniai svečiai Juodkrantėje, kurie ir tapo pirmaisiais šefo klientais Kaune, čia jau pamėgo Senio rizotą su šafranu ir jūros gėrybėmis, oto ir krevečių sriubą, moliuskų troškinius.
Šefas meniu keičia nuolat, priklausomai nuo to, kokios šviežios žuvys ir jūros gėrybės atkeliauja iki restorano tą dieną. Tačiau visada čia gausite žuvienės ir Senio žuvyčių, kurias šefas vietoje ir marinuoja. Beje, netrukus virtuvėje savo vietą suras ir žuvies rūkykla.
Tiesa, ir mėsos mėgėjai šiame restorane ras ko paragauti. Čia stovi anglinis grilis, kuris puikiai pasitarnauja ir gaminant patiekalus su mėsa. Pats Maksimas jaučia didelę simpatiją itališkam skoniui, todėl pagamina ir savo mėgstamos carbonara pastos, taip pat Cezario salotų pagal originalų receptą ir pan.
VAIKIŠKAS MENIU
Nors žuvies restoranai, sakoma, ne vaikams, tačiau mažieji svečiai čia taip pat turės iš ko rinktis. Restorane yra atskiras meniu vaikams. Jame – sveikai pagaminti natūralūs maltinukai, itališki gniocchi, pasta.
DIENOS PIETŪS
Senis ruošia ne tik vakarienes, bet ir pietus. Jiems jis ruošiasi atskirai ir kiekvieną darbo dieną. Taigi visada pasiūlo bent 2–3 karštų patiekalų pasirinkimus, savo firminės žuvienės ir dar vieną papildomą sriubą. Desertus jis irgi gamina pats.
PUSRYČIAI
Savaitgaliais, žinoma, labai svarbu skaniai, sveikai ir lėtai papusryčiauti. „Senio ir Jūros“ svečiai būtent tokį kompleksą čia ir gauna. Vėlyvųjų pusryčių meniu yra frittata (itališkas omletas), speciali Senio kiaušinienė, porą sumuštinių (vienas su keptu šviežiu tunu) ir, žinoma, Benedikto kiaušinis, tačiau paruoštas pagal Senio receptą: su agurkų salotomis, čili, prancūziška brioche bandele ir švelniai bruknėmis pamarinuota lašiša. Šefas jį vadina „Senidiktu“.
INTERJERAS
Šefas, ką uždirba, tą investuoja į restorano plėtrą. Taigi ir interjeras po truputį pildosi ir jaukinasi savaime. Tačiau įnešti kažkokios prabangos į šią vietą šeimininkas neplanuoja. Pavyzdžiui, lubos dekoruotos paprastais stintų gaudymo tinklais, o didžiausia interjero detalė – akvariumas su 7 žuvytėmis iš Maksimo mamos namų.
ŠEFAS
Maksimas Vinogradovas geriausiai galėtų būti žinomas Juodkrantės poilsiautojams, kur jis vadovauja „Vela Bianca“ restoranui ant marių krantų. Maksimo kelias į virtuvę užtruko, nes prieš tai jis dirbo Klaipėdoje, visiškai kitoje srityje – rinkodaros kompanijoje. Tačiau prieš 10 metų jis atrado save virtuvėje, o 7 iš jų yra virtuvės šefas. Taigi „Senis ir Jūra“ yra jo jau antras restoranas.
ĮDOMUS FAKTAS: barzdą Maksimas Vinogradovas-Senis užsiaugino tik po to, kai kolega iš „Roland graphic design“ dizaino studijos restoranui „Senis ir Jūra“ sukūrė logotipą su barzdočiumi.
KITAS ĮDOMUS FAKTAS: savo patiekalų šefas nefotografuoja ir nededa į socialines medijas. Taip pat kainos restorano valgiaraštyje neparašytos, tačiau Maksimas garantuoja, kad vakarienė su vyno taure šiame restorane nekainuoja daugiau nei 30–35 Eur žmogui: „Nesame premium klasės restoranas, todėl ir kainos čia yra draugiškos.“
„iittala“ palaiko šią „30 geriausių restoranų“ idėją – pristatyti išskirtinius naujokus Lietuvos restoranų rinkoje.
„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.
Daugiau apie projektą ir daugiau restoranų ČIA