Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„iittala restoranų radaras“: nauja vieta Vilniuje – „El Mercado“

Kasmet vis daugiau dėmesio sulaukiantis Lietuvos restoranų reitingavimo projektas „30 geriausių restoranų“ kartu su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ pristato naujieną – iki pagrindinių geriausių šalies restoranų rinkimų rengiamą naujų restoranų radarą.
Restoranas „El Mercado“
Restoranas „El Mercado“ / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Kas savaitę, ketvirtadieniais, projekto puslapyje ir portale 15min apžvelgiama po vieną Gero maisto akademijos narių pasiūlytą naują (iki metų veikiantį) dėmesio vertą restoraną. Šįkart pro akis neprasprūdo vos kelis mėnesius veikiantis ispaniškas turgus Vilniaus senamiesčio širdyje. Susipažinkite su „El Mercado“.

  • Virtuvės šefas Martynas Maciulevičius
  • Restorano vadovas Tomas Oičenka
  • Virtuvės tipas ispanų virtuvė
  • Darbo laikas VII–IV: 11:00–23:00 val., V–VI: 11:00–01:00 val.
  • Adresas Didžioji g. 3, Vilnius
  • Internete Facebook -> El Mercado
  • Atidarymo metai 2017
  • Sėdimos vietos 75
  • Vidutinė patiekalų kaina: karšto – 25 Eur, šalto – 10 Eur
  • Terasa Yra
  • Pusryčiai VI–VII: 11:00–16:00 val.
  • Dienos pietūs I–V: 11:00–15:00 val.
  • Draugiški mažiems šunims

Nedaug yra restoranų Vilniuje, kuriuose galima rasti kelias visiškai skirtingas aplinkas po vienu stogu. Ir nors visas „El Mercado“ yra dedikuotas Ispanijai, čia telpa dvi visiškai skirtingos kulinarinės erdvės.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „El Mercado“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „El Mercado“

IDĖJA

Aštuntus metus Vilniaus gatvėje veikiančios kepyklėlės „Pinavija“ šeimininkė Vija Zanevė pačioje Vilniaus senamiesčio širdyje, Didžiojoje gatvėje, išpildė Ispanijoje gimusią, ilgai puoselėtą idėją atidaryti ispaniškos virtuvės restoraną-turgų (El mercado – liet. turgus), kuriame vyrauja neįpareigojanti nuotaika ir viliojantys kvapai.

„El Mercado“ pirmajame aukšte – industrinio turgaus stilistikos erdvė, kurioje veikia gastrobaras, vyno ir gourmet produktų parduotuvėlė. Antrajame aukšte lankytojai patenka į pajūrio stiliaus restorano erdvę su specialia žaidimų zona mažiesiems lankytojams.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „El Mercado“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „El Mercado“

MENIU

Pasak V.Zanevės, „El Mercado“ meniu telpa visa, kas geriausia ispanų virtuvėje. Ji pati sudėliojo ispaniškų kulinarinių hitų valgiaraštį, atspindintį pietietiškos restorano virtuvės idėją, siekdama, kad meniu lankytojams asocijuotųsi su kokybiškais produktais ir patiekalais, draugišku aptarnavimu bei meile geram maistui.

Restorano meniu kuo puikiausiai išpildė patyręs, buvęs „Sofa de Pancho“ virtuvės šefas Martynas Maciulevičius. Tiesa, V.Zanevė, kurį laiką gyvendama Ispanijoje, ir pati mokėsi ​gastronomijos paslapčių​. Tai neabejotinai padėjo atkurti autentiškuosius tos šalies skonius Lietuvoje.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Šefas Martynas Maciulevičius
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Šefas Martynas Maciulevičius

Tiesa, gaminant patiekalus ne vien iš ispaniškų produktų (vis dėlto gyvename Lietuvoje), jai teko atlikti nemažai adaptacijų, keičiant vienus produktus kitais ir siekiant maksimalios autentikos bei kokybės.

Dabar „El Mercado“ meniu yra Katalonijos, Galisijos, Mursijos, Andalūzijos ir kitų Ispanijos regionų gardžiausių ir, be abejonės, populiariausių patiekalų pasirinkimas.

HITAI

Nors „El Mercado“ duris atvėrė vos prieš 3 mėnesius, turgaus „šeimininkai“ jau gali įvardyti daugiausia klientų simpatijų sulaukiantį patiekalą, tai – paelija. Šis patiekalas čia ruošiamas iš specialių apvaliagrūdžių, paelijai skirtų bomba ryžių, kurie, kaip ir didžioji dalis restorano ir parduotuvėlės produktų, tiekiami tiesiai iš Ispanijos.

Kamal Mostofi nuotr. /Restorano „El Mercado“ patiekalas
Kamal Mostofi nuotr. /Restorano „El Mercado“ patiekalas

Daug susidomėjimo susilaukia ir fideua. Tai mažiau nei paelija Lietuvoje žinomas, tipinis katalonų patiekalas. Jo pagrindas – vietoje ryžių naudojami maži, kietagrūdžiai makaronai, o tiksliau – mums visiems pažįstami vermišeliai. Žinoma, ispaniškų skonių mylėtojai „El Mercado“ ras ir nuo šios Viduržemio jūros šalies neatsiejamų tapų.

TAPAS BARAS

Vakarais ir savaitgaliais „El Mercado“ gastrobare (pirmajame aukšte) karaliauja jos didenybės – tapos (ispaniški užkandžiai). Taigi tik atėjus galima nelaukti, kol atneš meniu, priims užsakymą, pagamins, o iškart tiesti rankas link baro ir ragauti.

Karštų ir šaltų ispaniškų užkandžių yra ir pagrindiniame a la carte meniu: patatas bravas, padron pipiriukai, gardieji kroketai, kalmarai ir kt.

Kamal Mostofi nuotr. /Restorano „El Mercado“ patiekalas
Kamal Mostofi nuotr. /Restorano „El Mercado“ patiekalas

Taip pat ispaniškų užkandžių su aperityvu už ypatingą kainą „El Mercado“ galima paragauti​ darbo dienomis nuo 17 iki 19 val., pabaigus dienos užduotis. Mat tuomet turguje skelbiama Hora del Mercado – Turgaus valanda.

„Ispanai po darbų neskuba namo, skiria laiko bendravimui, tad ir „El Mercado“ kuriame tokią atmosferą, kurioje norisi gyventi lėčiau, čia ir dabar“, – pasakoja p.Vija.

VĖLYVIEJI PUSRYČIAI

Kiekvieną savaitgalį, nuo 11 iki 16 valandos, restoranas „El Mercado“ kviečia vėlyvųjų pusryčių. Pirmajame aukšte – greitų, pusrytinių užkandžių pasirinkimas (sumuštinukai, įdaryti kruasanai ir kt.), o antrajame turgaus aukšte patiekalus galima rinktis iš savaitgalinio meniu.

Tarp populiariųjų vėlyvųjų pusryčių patiekalų tvirtai „įsitvirtinęs“ ispaniškas bulvių omletas (tortilla de patatas), taip pat plėšyta kiaušinienė (huevos revueltos), ispaniškos spurgytės (churros) ir kt. Tiesa, vėlyvųjų pusryčių metu galima gauti ir paelijų, mėsos bei žuvies patiekalų.

Kamal Mostofi nuotr. /Restorano „El Mercado“ patiekalas
Kamal Mostofi nuotr. /Restorano „El Mercado“ patiekalas

DIENOS PIETŪS

Darbo dienomis „El Mercado“ kviečia dienos pietų. Už fiksuotą kainą siūloma rinktis mėsos, vegetarišką ar veganišką pagrindinį patiekalą. Taip pat į kainą įskaičiuota dienos sriuba ar salotos, pasirinktas desertas ir gėrimas. Tokio dienos pietų pasiūlymo kaina – 12 Eur.

Įdomu yra tai, kad dienos pietų meniu „El Mercado“ yra keičiamas kas savaitę: kiekvieną savaitę „iškeliaujama“ į vis kitą Ispanijos regioną pristatant to regiono populiariausius patiekalus.

ERDVĖ

„El Mercado“ patalpose, įsispraudusiose tarp Viduržemio jūros regioną reprezentuojančio restorano „T'iana“ ir Prancūzų kultūros instituto, kelis dešimtmečius nebuvo nieko, išskyrus kelių tonų dulkių ir šiukšlių. Vijai su komanda teko iš peties padirbėti, kol plikos sienos virto reprezentatyvia stilinga erdve.

Apačioje esančiame gastrobare ir krautuvėlėje vyrauja tamsesnės spalvos, medis, žalvaris, šiek tiek akmens.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „El Mercado“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „El Mercado“

Antras „El Mercado“ aukštas – lengvas kaip Viduržemio jūros brizas. Čia vyrauja mėlyna ir balta spalvos. Be jų, kurorto nuotaiką kuria varstomos medinės langinės, marinistiniai šviestuvai, augantys mandarinai, alyvmedžiai ir pan.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „El Mercado“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „El Mercado“

Tiesa, „El Mercado“ yra ir vaikų erdvė: „Esame draugiški visiems. Ispanijoje apstu tokių erdvių, kur labai skirtingos kompanijos randa sau vietą ir vieni kitiems netrukdo. To siekiame ir čia“, – plačiau apie restorano multikoncepciją pasakoja V.Zanevė.

NAUJIENA. „El Mercado“ vasaros metu turės labai patrauklią ir erdvią terasą, kuri savo dydžiu prilygs vilniečių ir miesto svečių itin pamėgtam „InVino“ kiemui.

HABLAMOS EN CASTELLANO TAMBIEN. „El Mercado“ atranda ne tik sostinės gyventojai, bet ir į Vilnių atvykę ispanai. Taigi svečius iš ispanakalbių šalių čia pasitiks ir ispanų kalba aptarnaus tiek restorano šeimininkė Vija, tiek restorano vadovas Tomas.

„iittala“ palaiko šią „30 geriausių restoranų“ idėją – pristatyti išskirtinius naujokus Lietuvos restoranų rinkoje.

„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.

Daugiau apie projektą ir daugiau restoranų ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?