Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„iittala restoranų radaras“: naujiena Vilniuje – „Šventaragio sodas“

Kasmet vis daugiau dėmesio sulaukiantis Lietuvos restoranų reitingavimo projektas „30 geriausių restoranų“ kartu su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ pristato naujieną – iki pagrindinių geriausių šalies restoranų rinkimų rengiamą naujų restoranų radarą.
Restoranas „Šventaragio sodas“
Restoranas „Šventaragio sodas“ / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Kas savaitę, ketvirtadieniais, projekto puslapyje ir 15min.lt yra apžvelgiama po vieną Gero maisto akademijos narių pasiūlytą naują (iki metų veikiantį) dėmesio vertą restoraną. Šią savaitę lankomės Vilniaus širdyje žaliuojančiame „Šventaragio sode“, turinčiame Lietuvoje visiškai unikalų akvariumą su jame plaukiojančiais karališkaisiais krabais, omarais, austrėmis.

  • Šefas Gintautas Pleskačiauskas
  • Vadovė Živilė Norkevičiūtė
  • Virtuvės tipas europietiška virtuvė su lietuviškais akcentais
  • Darbo laikas VII-III 08:00-23:00, IV-VI 08:00-00:00
  • Adresas L. Stuokos-Gucevičiaus g. 1, Vilnius
  • Internete FB Šventaragio sodas
  • Atidarymo metai 2017
  • Vienu metu čia telpa 108 sėdimos vietos
  • Vidutinė patiekalo kaina karšto – 15 Eur (šalto – 10 Eur)
  • Terasa yra (120 vietų)
  • Pusryčiai yra
  • Dienos pietūs nėra
  • Šunims nedraugiški

Dar visai šviežiai besikuriantis „Šventaragio sodas“ jau turi šį bei tą išskirtinio, tad nenuostabu, kodėl „iittala“ naujų restoranų radaras nusprendė apsilankyti ir šioje vietoje.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Šventaragio sodas“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Šventaragio sodas“

IDĖJA

„Man ši vieta dėl savo didelių langų primena akvariumą. Todėl čia pastatėme ir tikrą akvariumą, kuriame plaukioja omarai, karališkieji krabai, yra austrių. Taip atsirado daugiau harmonijos tarp svečių ir maisto“, – šypsosi nebe pirmą savo restoraną atidaręs šeimininkas Šarūnas, kuris paprastai mėgsta likti šešėlyje ir visus laurus bei dėmesį atiduoti savo komandai.

Taigi daugiau apie restoraną pasakoja jo kolegė, restorano vadovė, Živilė Norkevičiūtė. Ji pabrėžia, kad ši vieta yra draugiška labai įvairiai publika: nuo vietinių praeivių iki užklydusių turistų ar Senamiesčio senbuvių: „Norime keisti viešbučių restoranų įvaizdį – tai nėra itin prabangi ar tik verslo klasei skirta vieta. Šiame „sode“ laukiami visi“, – sako Ž.Norkevičiūtė.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Šventaragio sodas“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Šventaragio sodas“

MENIU

Pagal atvirą viešbučio restorano koncepciją šefui Gintautui Pleskačiauskui teko sukurti ir gana universalų meniu. Tiesa, jo charakterio virtuvė vis dar ieško ir valgiaraštį nuolat tobulina: „Galima sakyti, kad dabar gyvenu virtuvėje“, – šypsosi šefas.

Tačiau jau dabar aišku, kad „Šventaragio sodo“ stiprybė – omarai, karališkieji krabai ir austrės, kurie yra auginami čia pat ir gaminami visiškai šviežiai: „Tai yra unikalu Lietuvos kontekste. Apart Klaipėdos jūrų muziejaus niekas daugiau karališkųjų krabų Lietuvoje akvariume neaugina. Jie yra labai lepūs ir bet kur negyvena. Teko gerai padirbėti, kad jiems čia patiktų“, – šypsosi G.Pleskačiauskas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorane „Šventaragio sodas“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorane „Šventaragio sodas“

Be to, pasak Šarūno, „Šventaragio sodas“ netrukus pasiūlys ir daugiau restorano akvariume gyvenančių vėžiagyvių. Tačiau vien jūros gėrybėmis ši vieta tikrai neapsiriboja: „Galėčiau teigti, kad dalis mūsų patiekalų įkvėpta Lietuvos virtuvės. Lietuviško skonio nebijome ir juo didžiuojamės“, – pasakoja šefas.

Restorano archyvo nuotr./Restorano „Šventaragio sodas“ patiekalas
Restorano archyvo nuotr./Restorano „Šventaragio sodas“ patiekalas

Tarkime, šiuo metu vietos lietuviškumas atsiskleidžia per tokius meniu siūlymus kaip lietuviškų sūrių su svarainių džemu ir medumi lėkštė, ėriukas iš vietinio kooperatyvo vienijančio avių ūkius, šamas, kuris į restoraną atkeliauja iš specializuoto ūkio Riešės rajone: „Mūsų ruošiamas šamas yra vienas populiariausių patiekalų restorane“, – atskleidžia Gintautas.

Restorano archyvo nuotr./Restorano „Šventaragio sodas“ patiekalas
Restorano archyvo nuotr./Restorano „Šventaragio sodas“ patiekalas

Tiesa, sunku nepastebėti ir kito šviežumo akcento šiame „sode“ – tai milžiniška prieskonių siena, kuri žaliuoja pačiame restorano centre. Tai ne tik dekoracija. Virtuvės darbuotojai nuolat išeina į salę pasiskinti reikiamų žolelių savo patiekalams. Ar gali būti šviežiau?

Restorano archyvo nuotr./Restorano „Šventaragio sodas“ patiekalas
Restorano archyvo nuotr./Restorano „Šventaragio sodas“ patiekalas

TERASOS MENIU

Verta paminėti, kad ši vieta turi vieną didesnių terasų Vilniuje, kurioje prie staliukų telpa daugiau nei 120 žmonių! Maža to, vaizdas terasoje – vertas milijono. Tai Vilniaus Arkikatedra visu gražumu.

Įsitaisius „sodo“ terasoje gausite ir specialų meniu. Tiesa, ne tokį prabangų kaip vaizdas. Terasos meniu patiekalai – paprastesni, greitesni, labiau skirti dalinimuisi. Ir dėmesio – porcijos didesnės nei a la carte.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Šventaragio sodas“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Šventaragio sodas“

NAUJIENA

„Šventaragio sodas“ siūlo ir degustacinę vakarienę... ore. Tai gretutinis projektas, kuris pagal užsakymą vyksta oro balione kartu su šefu Gintautu Pleskačiausku ir maksimaliai 12 svečių. Tam yra netgi sukurtas specialus pamažintas „sodo“ meniu. Kadangi oro balione vietos yra minimaliai, tai dalis vakarienės yra valgoma ant žemės, o likusi dalis – ore.

ŠEFAS

Šefas Gintautas Pleskačiauskas virtuvėje sukasi daugiau nei 10 metų. Savo karjerą jis pradėjo nuo picų kepimo Vilniaus „Akropolyje“. Ten jam teko padirbėti su šefais iš Italijos, kurie ir buvo kertiniai žmonės suteikę kulinarijos pagrindų ir padėję formuoti būsimo šefo požiūrį į maistą.

Vėliau Gintautas 4 metus dirbo Škotijoje „Famous Grouse“ viskio darykloje esančiame restorane. Ten jis pradėjo nuo indų plovėjo pozicijos, tačiau darbą Škotijoje pabaigė su pasiūlymu tapti vyr. šefu.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Šefas Gintautas Pleskačiauskas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Šefas Gintautas Pleskačiauskas

Vis dėlto 2011 m. G.Pleskačiauskas nusprendė grįžti į Lietuvą, kur virėjo pozicijoje darbavosi tarp 30 geriausių pernai buvusiame restorane „Rib Room“ ir visuomet geriausių šalies restoranų dešimtuke esančiame „Sweet Root“.

INTERJERAS

Pernai rudenį vietoj „La Cave“ duris atvėręs „Šventaragio sodas“ vis dar vizualiai keičiasi. Šiuo metu ryškiausi restorano akcentai – akvariumas su jame plaukiojančiais karališkaisiais krabais ir omarais bei žaliuojanti prieskonių siena.

Tačiau netrukus čia atsiras ir girliandinis medis – kuris taps dar vienu ryškiu „sodo“ akcentu. Beje, medis bus pakabintas, o po juo burbuliuos dar vienas akvariumas, kuris šiuo metu yra pakeliui į Lietuvą.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Šventaragio sodas“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Šventaragio sodas“

Restorano gale esantis atviras baras su virtuve, aplink kurį telpa iki 10 žmonių, taip pat kuria šios vietos išskirtinumą. Čia pat šefas, pagal pageidavimą, gamina vieną ar kitą patiekalą ir dėsto kulinarinius procesus bei dalina patarimus.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Šventaragio sodas“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Šventaragio sodas“

ĮDOMUS FAKTAS

Restorane esantis akvariumas su visa reikalinga mikrofora ir bakterijomis atkeliavo iš Hongkongo.

„iittala“ palaiko šią „30 geriausių restoranų“ idėją – pristatyti išskirtinius naujokus Lietuvos restoranų rinkoje.

„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.

Daugiau apie projektą ir daugiau restoranų ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos