Pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pataria, kaip ikrus patiekti ir valgyti, kad geriausiai atsiskleistų jų skonio savybės.
Ikrai turi savybę sugerti metalo skonį – todėl jiems valgyti verta rinktis porcelianinius ar medinius įrankius.
Jos teigimu, norint išties pajusti, kodėl šis produktas taip vertinamas, reikėtų ikrus patiekti atšaldytus ir ne metaliniame indelyje. „Ikrai užšąla tik žemesnėje nei -2 laipsnių temperatūroje, todėl galima be baimės dėti juos į šalčiausią šaldytuvo kampelį ir patiekti, kaip rekomenduojama, itin šaltus. Tiesa, užšaldyti ikrų nepatartina, nes tai gali atsiliepti jų tekstūrai ir skoniui. Gerai atšaldyti ikrai paprastai patiekiami ne metaliniame indelyje, kuris dedamas į didesnį ledukų pripildytą dubenį – taip išlaikoma žema ikrų temperatūra. Be to, ikrai turi savybę sugerti metalo skonį – todėl jiems valgyti verta rinktis porcelianinius ar medinius įrankius“, – sako B.Baratinskaitė.
Vida Press nuotr./Ikrai
Galima ragauti vienų ar ieškoti subtilių derinių
Maisto gamybos ekspertė pasakoja, kad siekiant kuo labiau išryškinti pačių ikrų skonį, paprastai nepersistengiama su jų derinimu prie kitų produktų. Kai kurie gurmanai tikina, kad ikrus apskritai geriausia ragauti vienus – tiesiai iš indelio, kuriame jie buvo parduoti. Visgi, jei tokiai degustacijai dar reikia pribręsti, ikrais kuo puikiausiai galima mėgautis dedant juos ant skrudintos duonos gabalėlių ar neutralaus skonio krekerių, taip pat sviestu užteptos juodos duonos.
Kupini svarbių mikroelementų
Pašnekovė pažymi, jog ikrus verta valgyti ne tik išskirtinėmis progomis, bet ir įtraukti juos į savo kasdienį racioną. Juose gausu vitamino A, B12, D ir E, taip pat nervų sistemai ir smegenų veiklai svarbios medžiagos lecitino.
„Skaičiuojama, kad suvalgius du sumuštinius su ikrais galima gauti visą paros normą šių organizmui reikalingų mikroelementų. Be to, ikrai pasižymi dideliu kiekiu jodo, kalcio ir fosforo. Ikrų baltymuose taip pat esama didelių kiekių omega-3 ir omega-6 polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, kurios yra svarbios imuniteto stiprinimui, smegenų veiklai ir daugeliui kitų organizmo funkcijų“, – sako B.Baratinskaitė.
Vida Press nuotr./Sumuštiniai su ikrais
Panorusiems išbandyti gurmaniškus užkandžius su ikrais maisto gamybos ekspertė siūlo 2 paprastus, tačiau ypatingus receptus.
Skrebutis su kiaušiniu ir ikrais
Ingredientai:
- 2 kiaušiniai;
- 1 valg. šaukšt. sviesto;
- 2 valg. šaukšt. grietinės;
- 2 g mėgstamų ikrų;
- riekelė raugo (angl. sourdough) duonos.
Gaminimas:
1. Norint paruošti šį užkandį pirmiausiai ant vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę ir trumpai ant jos paskrudinkite duonos riekelę. Tada keptuvėje ištirpinkite sviestą. Kol šis tirpsta, suplakite kiaušinius ir supilkite į keptuvę. Pamaišant kepkite, kol jie primins įprastą plaktą kiaušinienę.
2. Tuomet įdėkite šaukštą grietinės, viską pamaišykite ir dar šiek tiek pakepkite. Pačioje kepimo pabaigoje įdėkite antrą šaukštą grietinės.
3. Ant paruošto duonos skrebučio užtepkite sviesto, uždėkite keptą kiaušinį, o ant viršaus – ikrus.
Vida Press nuotr./Bulvė su kreminiu sūriu ir ikrais
Bulvių kąsneliai su ikrais
Ingredientai:
- 1 kg mažų bulvių;
- 40 g ikrų;
- 1 stiklinė grietinės;
- šiek tiek šviežių krapų;
- žiupsnelis šviežiai grūstų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai sūdytame vandenyje išvirkite bulves. Jas virkite apie 10 min. arba kol suminkštės. Svarbu bulvių nepervirkite – jos turėtų išlaikyti savo struktūrą, nesubyrėti. Pabandymui, šiek tiek pavirus, vieną bulvę išimkite iš puodo ir perpjaukite perpus. Jei ji minkšta ir lengvai pjaunama, tačiau nebyra, vadinasi, išvirta tinkamai. Išvirtas bulves nusunkite ir palikite atvėsti.
2. Kiekvieną atvėsusią bulvę perpjaukite perpus. Kiekvienos puselės centre mažu šaukšteliu išskaptuokite nedidelę duobelę. Į ją dėkite 1–2 šaukštelius grietinės, o ant viršaus – maždaug ketvirtį šaukštelio ikrų.
3. Bulvių kąsnelius išdėliokite lėkštėje ir pabarstykite smulkintais krapais bei pipirais. Patiekalą dėkite į šaldytuvą ir patiekite atšaldytą.
Jūsų dėmesiui – dar keli receptai su ikrais:
Ingredientai
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį tešlai ir citrininiam sviestui)
Juodieji pipirai:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį, šviežiai maltų - tešlai ir citrininiam sviestui)
Ikrai:
1.00 vnt. (didesnis indelis natūralių arba dirbtinių raudonųjų ikrų - tešlai)
Salotos:
2.00 vnt. (keli lapeliai - tešlai)
Sviestas:
100.00 g (citrininiam sviestui)
Citrinos:
1.00 vnt. (po šaukštelį nutarkuotų žievelių ir sulčių - citrininiam sviestui)
Česnakai:
1.00 skiltelės (citrininiam sviestui)
Kaip gaminti
1. Pirmiausia paruoškite tešlą lietiniams: visus produktus supilkite ir suberkite į gilesnį indą, išplakite elektriniu plakikliu iki vientisos masės ir apie 20–30 min. palikite pastovėti, kad tešla išbrinktų.
2. Kol tešla brinks, paruoškite citrininį sviestą: kambario temperatūros sviestą iki vientisos masės išsukite su nutarkuotomis citrinos žievelėmis, sultimis, druska ir pipirais, galiausiai įspauskite česnako skiltelę. Beje, kulinarai sako, kad į tokį sviestą gardu įmaišyti ir truputį daigintų pipirnių.
3. Iš išbrinkusios tešlos iškepkite nedidelius lietinius.
4. Šiltus ar šaltus lietinius tiekite su ikrais, žalumynais ir citrininiu sviestu.
Suskleisti
Ingredientai
Ikrai:
1.00 vnt. (skardinė raudonųjų)
Salotos:
100.00 g (2 saujos lapelių)
Citrinos:
2.00 vnt. (1 - sultys ir 4 skiltelės žaliosios citrinos)
Kaip gaminti
1. Avokadą nulupkite, išimkite kaulą. Salotų lapelius nuplaukite, nusausinkite ir suplėšykite. Visas daržoves ir avokadą supjaustykite mažyčiais kubeliais.
2. Daržoves, avokadus ir salotų lapelius išdėliokite į keturias salotines, įdėkite po šaukštelį ikrų ir kelias krevetes.
3. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite majonezą su citrinų sultimis, įberkite pipirų, jei reikia, pasūdykite. Ant paruoštų salotų dėkite po šaukštą majonezo ir gausiai pabarstykite krapais, papuoškite žaliosios citrinos skiltele.
Krapais galima gardinti vėžiagyvius, lašišą, troškintą žuvį, paukštienos, varškės patiekalus, salotas, sriubas, padažus.
Suskleisti
Ingredientai
Pienas:
1.00 st. (0,5 - tešlai)
Vanduo:
1.00 st. (gazuoto mineralinio - tešlai)
Druska:
2.00 žiupsnelis (tešlai ir citrininiam sviestui)
Sviestas:
100.00 g (citrininiam sviestui)
Citrinos:
1.00 vnt. (1 arbat. š. - sulčių ir 1 arbat. š. - nutarkuotų žievelių - citrininiam sviestui)
Česnakai:
1.00 skiltelės (citrininiam sviestui)
Krapai:
1.00 valg. š. (smulkintų - citrininiam sviestui)
Ikrai:
150.00 g (raudonieji)
Kaip gaminti
- Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite pieną, mineralinį vandenį, aliejų. Viską gerai suplakite.
- Pagal skonį įberkite druskos. Maišydama po šaukštą suberkite persijotus miltus (tešla turi būti vidutiniškai skysta). Palikite masę 20 min.
- Saikingai riebalais pašlakstytoje keptuvėje iškepkite lietinius. Padėkite šiltai.
- Kambario temperatūros sviestą ištrinkite su tarkuotomis citrinų žievelėmis, sultimis.
- Sudėkite trintus česnakus, pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, druskos, dar sykį gerai išmaišykite.
- Karštus lietinius sulenkite pusiau.
- Ant kiekvieno dėkite po pusę šaukštelio citrininio sviesto, nedelsdama susukite ritinėlius, susmeikite mediniais konditeriniais pagaliukais.
- Ant kiekvieno lietinio užkrėskite po šaukštą raudonųjų ikrų.
Suskleisti
Ingredientai
Sviestas:
0.50 valg. š. (lydyto; kepimui)
Kaip gaminti
1. Cukinijas sutarkuokite burokine tarka, sumaišykite su druska, išmaišykite ir palikite pusvalandžiui pastovėti, kad cukinija išleistų savo sultis. Po pusvalandžio cukinijų masę nuvarvinkite, gerai nuspauskite.
2. Svogūną supjaustykite mažais kubeliais ir pakepinkite su lydytu sviestu. Baigiant kepti, sudėkite smulkintas česnako skilteles ir maišydami kepkite dar kelias minutes.
3. Cukinijų masę sumaišykite su kepintais svogūnais ir likusiais ingredientais.
4. Blynelius kepkite keptuvėje su lydytu sviestu. Kad iškepę blyneliai būtų gražiai apvalūs, tešlą į keptuvę galite sudėti naudodami konditerinį žiedą.
5. Patiekite blynelius su ikrais arba lašiša.
Suskleisti
DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA