Reta šalis neturi savo sumuštinių kultūros: italai vilioja savo traškiomis brusketomis, prancūzai viską, kas valgoma, deda į pusiau išilgai prapjautą bagetę, o prancūziški croque madame ir croque monsieur jau seniai tapę kultu gurmaniškuose pusryčių meniu. Portugalai nė dienos nepraleidžia be prego, bifana arba francesinha, o Skandinavijoje apskritai galima atlikti gurmanišką sumuštinių piligrimystę. Ir tai tik keletas sumuštinių, kurių sąrašas – begalinis. Tačiau kaip Lietuvoje? Ar sumuštinių mados čia prigyja?
„Net neabejoju, kad jums teko girdėti apie skrebutį su avokadu. Bet ar teko girdėti, kiek toks kainuoja eilinėje Australijos užeigoje? Net neklauskite, ar kiekvienoje Australijos užeigoje toks patiekalas gaminamas, nes taip, tai privaloma. Jei tokio patiekalo meniu nėra, pirmiausia reiktų pasitikrinti, ar toks restoranas apskritai egzistuoja. Taigi, kaina svyruoja tarp 16 ir 20 Australijos dolerių (10–12 Eurų). Kažkada Australijos premjeras visai rimtai kreipėsi į šalies jaunimą, draugiškai siūlydamas pristabdyti tokių sumuštinių vartojimą, nes taip išlaidaujant jaunimas niekada nesusitaupys pinigų pradiniam įnašui savo pirmam būstui ar automobiliui. Nesakau, kad tai sektinas pavyzdys, tačiau Lietuvoje, panašu, sumuštiniams tokios vertės dar neskiriame. O visai be reikalo“, – pasakoja tinklaraštininkė.
Pasak N.Degutienės, Lietuvoje sumuštinį nuvertiname nepelnytai. Juk geras sumuštinis – tai kaip gera džiazo muzika: kuo daugiau improvizacijų, daugiau tonų, tuo įdomiau. Kūrybiškai sudėlioti priedai ant maistingos duonos riekės – tai greiti ir lengvi pusryčiai/pietūs/vakarienė vienam ar dviem valgytojams.
„Sumuštinis – tai pats kūrybiškiausias požiūris į tai, kas sezoniška, ką mėgstate arba kokios natos suskamba atsidarius savo šaldytuvą. Ar ne laikas būtų reabilituoti rimto vardo Lietuvoje neturinčius (o gal klystu?) sumuštinius? Leistis į prabangių sumuštinių kelionę nusprendžiau su „Gardėsio“ duona „Jorė“. Ne tik dėl to, kad ji visada įkvepia eksperimentams, bet ir dėl to, kad tiesiog sukelia priklausomybę dėl savo gardaus skonio. Tad jo vedami įsikvėpkite ir pažinkite sumuštinius iš naujo“ – pataria N.Degutienė.
Juodos duonos sumuštinis su krevečių salotomis
Jums reikės:
- 2 riekelių paskrudintos įvairiasėklės duonos „Jorė“
- 200 g mažų ir virtų krevečių sūryme
- ½ raudonojo svogūno (smulkiai supjaustyto)
- 2 šaukštų majonezo
- 2 šaukštų grietinės
- Citrinos sulčių
- Susmulkintų krapų
- Ikrų papuošimui
Nedideliame dubenėlyje sumaišykite krevetes, svogūnus, majonezą, grietinę, įlašinkite truputį citrinos sulčių, suberkite krapus, pagardinkite druska ir pipirais. Patiekite ant paskrudintos juodos duonos riekelių, papuoškite ikrais ir krapo šakele.
Juodos duonos sumuštinis su krienų kremu ir Parmos kumpiu
Jums reikės:
- 2 riekelės paskrudintos įvairiasėklės duonos „Jorė“
- 2 riekelių Parmos kumpio
Krienų kremui:
- 2 šaukštų graikiško jogurto
- 2 šaukštelių krienų
- Žiupsnio cukraus, druskos ir pipirų
- 1 šaukštelio citrinos sulčių
- 1 mažo svogūno (supjaustyto plonais žiedeliais)
- 1 šaukšto miltų
- Žiupsnelio druskos
- Aliejaus skrudinimui
Nedideliame dubenėlyje sumaišykite svogūnų žiedus su miltais ir druska. Mažame puode įkaitinkite aliejų. Dėkite svogūno žiedus, nupurtę prieš dėdami miltų perteklių. Kepinkite, kol jie taps traškūs. Išgriebkite ir leiskite susigerti riebalų pertekliui popierine servetėle.
Sumaišykite krienų kremo ingredientus. Ant paskrudintos duonos dėkite po gabalėlį Parmos kumpio gardinkite kepintų svogūnų žiedais.
Juodos duonos sumuštinis su kepintais kiaušiniais ir šprotais
Jums reikės:
- 2 riekelių skrudintos įvairiasėklės duonos „Jorė“
- 1 kiaušinio
- ½ šaukštelio alyvuogių aliejaus
- 4–6 konservuotų šprotų
- 2 supjaustytų šiaudeliais ridikėlių
- Druskos, pipirų
Mažoje keptuvėje aliejuje iškepkite kiaušinį, pagardinkite trupučiu druskos ir pipirų. Dėkite pakeptą kiaušinį ant paskrudintos duonos, ant viršaus pabarstykite ridikų šiaudeliais, ant jų dėkite šprotus.
Šviesios duonos sumuštinis su fetos kremu ir keptais burokėliais
Jums reikės:
- 2 riekelių paskrudintos baltos raikytos duonos „Jorė“
- 2 mažų burokėlių (išvirtų arba iškeptų folijoje)
- Alyvuogių aliejaus kepimui
- Baziliko lapelių patiekimui
- Balzamiko acto patiekimui
- Juodųjų pipirų
Fetos kremui:
- 80 g fetos sūrio (sutrupinto)
- 2 šaukštų graikiško jogurto
- ¼ citrinos sulčių
- ½ šaukšto alyvuogių aliejaus
Pasigaminkite fetos kremą: suplakite fetą, jogurtą, citrinos sultis, alyvuogių aliejų ir maždaug 1 šaukštą šalto vandens, kol gausite purią vientisą masę.
Mažoje keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Burokėlius supjaustykite riekelėmis ir apkepkite iš abiejų pusių.
Ant paskrudintos duonos riekelių dėkite fetos kremo, ant jo – keptus burokėlius, papuoškite baziliko lapeliais, pašlakstykite keliais lašais balzamiko acto, pabarstykite grūstais pipirais.
Šviesios duonos sumuštinis su žalių pupų ir gražgarsčių pesto
Jums reikės:
- 2 riekelių paskrudintos baltos raikytos duonos „Jorė“
- 100 g šviežių arba šaldytų pupų
- Saujelės gražgarsčių, ½ skiltelės česnako
- 15 g tarkuoto sūrio (parmidžãnas, pekorino ar panašaus)
- Citrinos sulčių
- 25 ml alyvuogių aliejaus
- Čili dribsnių patiekimui
Pasūdytame vandenyje apvirkite pupas. Perliekite šaltu vandeniu, nulupkite jų odelę, išimdami skaisčiai žalią minkštimą. Sudėkite pupas į mažą smulkintuvą (pasilikite kelias dekoracijai), ten pat sudėkite gražgarstes, česnaką, tarkuotą sūrį, įspauskite citrinos sulčių ir pulsuojančiais judesiais pertrinkite, kad masė būtų ne visai tolygi. Pagardinkite druska, jei trūksta. Šią masę dėkite ant paskrudintos duonos gabalėlių, papuoškite pupomis ir pabarstykite čili pipirų dribsniais.
Šviesios duonos sumuštinis su gorgoncola ir figomis
Jums reikės:
- 2 riekelės paskrudintos baltos raikytos duonos „Jorė“
- 2 riekės gorgoncola sūrio
- Šlakelis medaus
- 2 figos (šviežios arba džiovintos)
- Dumplainių ar kitų žalėsių patiekimui
- Pipirų
Ant paskrudintos duonos riekelių uždėkite po riekę gorgoncolos sūrio. Kepkite kelias minutes orkaitėje, įjungę grilio funkciją, kol sūris šiek tiek pasilydys. Uždėkite ant viršaus figas ir dar pašaukite į orkaitę minutei ar dviem. Pabarstykite druska, pipirais ir apšlakstykite medumi, papuoškite dumplainiais (arba kitais žalumynais).