Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, žiūrint filmus užkandžiauti galima ne tik spragintais kukurūzais ar traškučiais, bet ir kitais nesudėtingai paruošiamais užkandžiais.
Jeigu norisi įvairovės – namuose galima pasiruošti ir visą užkandžių lentą.
„Tereikia pasitelkti fantaziją. Tam puikiai tiks ir humusas su daržovėmis ar duona, traškios keptos vištienos ar žuvies juostelės ar paprasčiausi sumuštiniai. O jeigu norisi įvairovės – namuose galima pasiruošti ir visą užkandžių lentą“, – pasakoja V.Juodkazienė.
Ingredientai
Daržovės:
400.00 g (įvairių: šparagų,morkų,agurkų, ropių, ridikėlių ir kitokių)
Kaip gaminti
1. Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 150 C. Dideliame inde sumaišykite pistacijas, avižinius dribsnius, spragintą kynvą, susmulkintas džiovintas spanguoles ir moliūgo sėklas. Kitame dubenėlyje lengvai išplakite kiaušinio baltymą ir sumaišykite su šaukštu kokosų aliejaus. Supilkite į sausus ingredientus, gerai išmaišykite ir dėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi.
2. Kepkite apie 20 minučių. Leiskite atvėsti (sandariame indelyje galite laikyti mėnesį);
3. Gaminame humusą: nusunkiame avinžirnius, pasilikdami skystį, kurio prireiks vėliau reguliuojant humuso tirštumą. Sudedame avinžirnius, tahini pastą, česnako skilteles, kuminą į elektrinį virtuvės kombainą, išspaudžiame citriną, įpilame šlakelį alyvuogių aliejaus, šiek tiek druskos, pipirų ir viską sutriname iki vientisos masės. Jeigu rodosi per tiršta, tuomet pilame skysčio, kuriame buvo konservuoti avinžirniai, tol kol gausime norimą konsistenciją.
4. Dedame į lėkštę humuso, apšlakstome alyvuogių aliejumi, beriame granolos ir granato sėklų. Valgome su šviežiomis daržovėmis.
Suskleisti
Žinoma, tikriausiai niekas nepaneigs, kad vienas mėgstamiausių filmams skirtų užkandžių – spragėsiai. Tačiau ar žinote, kad jau XIX amžiuje spraginti kukurūzai buvo vienas iš populiariausių Amerikos mugių ar karnavalų užkandžių. Manoma, kad šis užkandis taip išpopuliarėjo, nes gatvės prekeiviams kukurūzus išspraginti nebuvo sudėtinga ir užimdavo nedaug laiko. O 1885 metais buvo sukurtas pirmasis garais varomas spragėsių spraginimo aparatas. Nors anksčiau spragėsiai dažniausiai buvo valgomi su sviestu ir druska, dabar jų galima rasti pačių įvairiausių: nuo sūdytos karamelės iki vasabio ar kramtomosios gumos skonio.
Ingredientai
Kukurūzai:
200.00 g (spragėsiai kad padengtų prikaistuvio dugną)
Sirupas:
100.00 arbat. š. („Dansukker“ šviesiojo sirupo)
Soda:
0.50 arbat. š. (maistinės sodos)
Kaip gaminti
- Vidutiniame arba dideliame prikaistuvyje įkaitinkite 1 šaukštą kokosų aliejaus.
- Sudėkite spragėsius, kad padengtų prikaistuvio dugną.
- Uždėkite dangtį, retkarčiais pakratykite. Kaitinkite, kol kukurūzai išspragės. Atidėkite į šalį.
- Į mažą prikaistuvį supilkite sirupą, suberkite cukrų, įdėkite 1 šaukštą kokosų aliejaus. Užvirkite. Virkite 3–4 minutes, kol masė pradės tirštėti.
- Nuimkite nuo ugnies, suberkite maistinę sodą, greitai užpilkite ant spragintų kukurūzų ir išmaišykite.
- Kukurūzus išverskite ant kepimo popieriaus ir leiskite atvėsti.
Patarimas: orui nepralaidžiame inde galima laikyti iki 3 dienų.
Receptas DANSUKKER
Suskleisti
Jeigu žiūrėdami filmus norite paskanauti įvairesnių užkandžių, tam puikiai tiks namuose ruošta užkandžių lenta. Anot V.Juodkazienės, efektingai atrodančiai ir gardžiai užkandžių lentai paruošti specialių žinių nereikia, pasitelkite kūrybiškumą – serviruodami derinkite įvairiausius vaisius, uogas, užtepėles, sūrius ar delikatesinius mėsos gaminius.
Vida Press nuotr./Užkandžiai
Ji teigia, kad subalansuotam skoniui ant lentos turi atsidurti kas nors sūraus, pavyzdžiui, sūris, alyvuogės; kas nors rūgštaus – kiviai, džiovintos spanguolės. Būtinai turi būti ir traškių užkandžių, kurie dera su užtepėlėmis ir papuošia stalą – krekeriai, riešutai. Taip pat reikia nepamiršti saldaus pasirinkimo – džemo, medaus. O galiausiai pridėti ir ko nors gaivaus – vynuogių, kriaušių ar šilauogių.
Kaip gaminti
1. Sūrį sutarkuokite tarka, sudėkite į dubenį ir įmuškite kiaušinius, įberkite druskos bei viską išplakite.
2. Įberkite šiek tiek miltų ir pamaišykite. Likusius miltus berkite palengva, kol gausite kibią, bet lipnią tešlą. Tuomet rankas sudrėkinkite šlakeliu vandens ir iš paruoštos masės formuokite nedidelius rutuliukus.
3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite suformuotus rutuliukus. Kepkite kelias minutes, kol gražiai apskrus. Jei norite, kad jie viduje būtų minkšti, kepkite iki tamsios spalvos.
4. Iškeptus sūrio rutuliukus išimkite iš keptuvės ir padėkite ant popierinių rankšluosčių nusausinimui. Paruoštus sudėkite į iškylos krepšelį.
Suskleisti
Ingredientai
Aliejus:
3.00 valg. š. (tinkamo kepimui)
Kaip gaminti
1. Sumaišykite birius produktus: moliūgų, saulėgrąžų, kanapių, garstyčių sėklas, linų sėmenis, miltus, druską.
2. Į gautą mišinį supilkite verdantį vandenį, aliejų ir labai smulkiai sutarkuotą morką. Viską gerai išmaišykite.
3. Leiskite tešlai pastovėti 20 min., kad ji šiek tik sutirštėtų, o vėliau padalykite į 2 lygias dalis.
4. 2 kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi ir silikonine mentele ar šaukštu tešlą ant jų išsklaidykite kuo plonesniu sluoksniu.
5. Kepkite iki 160C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje (kaitinimas viršus/apačia, be vėjelio) apie 2 val. Praėjus valandai, stebėkite, kaip kepa (jeigu norisi papildomo traškumo, praėjus valandai galite švelniai patepti aliejumi) – krekeriai turi išdžiūti, apskrusti ir pasidaryti traškūs. Tada jau galite traukti iš orkaitės ir pjaustyti, kol jie karšti arba tiesiog atvėsinti ant grotelių ir sulaužyti gabalėliais.
Atvėsusius krekerius laikykite sandariame inde.
Suskleisti
Kaip gaminti
1. Nedideliame puode ištirpinkite sviestą, įpilkite 150 ml vandens, pašildykite iki 37ºC temperatūros. Dubenyje sutrinkite mieles, užpilkite šiltą vandenį su sviestu ir maišykite, kol mielės išsileis.
2. Suberkite druską, cukrų, didžiąją dalį miltų, supilkite kiaušinio baltymą. Išmaišykite tešlą, uždenkite rankšluosčiu ir kildinkite maždaug valandą.
3. Pamažu berdama miltus išminkykite tešlą, ji turi būti lengva ir minkšta, todėl nepadauginkite miltų.
4. Iškočiokite iš tešlos stačiakampį lakštą, aptepkite pomidorų padažu, pabarstykite mairūnais arba raudonėliais, supjaustykite maždaug 1,5 cm pločio juostelėmis. Dvi dideles skardas išklokite kepimo popieriumi, sudėkite susuktas juosteles, kildinkite, kol pakils beveik dvigubai, pabarstykite sezamais.
5. Kepkite 175°C temperatūroje, kol juostelės gražiai apskrus, taps lengvos ir traškios. Atvėsinkite ir laikykite sausoje vietoje. Valgykite vienas kaip užkandį prie vyno arba tiekite su vytintu kumpiu, sūriu ir alyvuogėmis.
Pagaminsite per 45 min. (neskaičiuojant tešlos kildinimo laiko).
Suskleisti
Ant užkandžių lentos gali atsidurti ir humusas ar įvairios užtepėlės. Šalia jų galima paruošti įvairių tortilijos suktinukų, traškių vištienos gabalėlių ar įvairiausių sumuštinukų.
Maisto ekspertė siūlo ir porą užkandžių, kuriuos galėsite patiekti ir ant užkandžių lentos, ir atskirai.
Burokėlių humusas
Ingredientai:
- virtų arba keptų burokėlių;
- konservuotų avinžirnių;
- 1 sauja graikinių riešutų;
- česnako;
- žiupsnelis malto kumino;
- citrinos;
- aliejaus;
- druskos;
- pipirų;
- natūralaus jogurto.
Gaminimas:
1. Burokėlius, nuvarvintus avinžirnius, graikinius riešutus, česnako skiltelę ir kuminus susmulkinkite elektriniu smulkintuvu iki vientisos masės. Įmaišykite citrinos sultis, aliejų. Paskaninkite druska ir pipirais pagal savo skonį.
2. Humusą sukrėskite į serviravimo dubenėlį, įdėkite keletą šaukštų natūralaus jogurto ir ragaukite su balta prancūziška duona, trapučiais, ruginės duonos džiūvėsėliais arba šviežiomis daržovėmis.
Vida Press nuotr./Burokėlių humusas
Brusketos su pomidorais
Ingredientai:
- prancūziško batono;
- keli pomidorai;
- alyvuogių aliejaus;
- balzamiko kremo;
- šviežių bazilikų;
- česnako;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai paruoškite prancūzišką batoną – jį supjaustykite riekelėmis, jeigu pageidaujate – galite apšlakstę alyvuogių aliejumi trumpai paskrudinti orkaitėje.
2. Smulkiai supjaustykite pomidorus, bazilikus ir česnaką – viską sumaišykite atskirame inde. Į masę pilkite lašą alyvuogių aliejaus, paskaninkite druska, pipirais ir viską išmaišykite.
3. Pomidorus dėkite ant batono riekelių ir viską apšlakstykite balzamiko kremu. Pageidaujantys mėsiško varianto – ant brusketos gali užsidėti serano ar Parmos kumpio.