Ilgojo Žolinės savaitgalio valgiaraštis: nuo grilio skanėstų iki varškės tinginio

Prieš akis – ilgas ir šiltas, ko gero, vienas paskutiniųjų vasaros pasispardymų. Galima puikiai įsivaizduoti, kaip ištuštės miestai, o sodybos, pajūris ir paežerės klegėte klegės. Kur bebūtumėte ir ką beveiktumėte, kviečiame nepamiršti gardaus, sezoninio, naminio maisto. Gal tai bus šeimos klasika, o gal šis tas naujo!
Grilyje ruoštų patiekalų įvairovė
Grilyje ruoštų patiekalų įvairovė / Vida Press nuotr.

Užkandžiai ir salotos:

Arbūzų ir fetos salotos
Receptas: Arbūzų ir fetos salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 38
Receptas
Ingredientai
Arbūzas: 400.00 g
Fetos sūris: 200.00 g
Alyvuogės: 1.00 sauja (juodųjų be kauliukų)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (1 arbat. - nutarkuotos žievelės ir 1 valg. š. - sulčių)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Mėtos: 2.00 vnt. (kelios šakelės šviežių)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 - sulčių - užpilui)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Medus: 1.00 arbat. š. (užpilui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (užpilui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - užpilui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - užpilui)
Kaip gaminti
  1. Raudonąjį svogūną nulupkite, supjaustykite griežinėliais, apšlakstykite citrinų sultimis, užberkite nutarkuotų žievelių ir žiupsnelį cukraus, gerai išmaišykite ir palikite apie 10 min. pastovėti, kad pasimarinuotų.
  2. Arbūzą nulupkite, supjaustykite kubeliais, išimkite visas sėklytes ir trumpai pakepkite ant grotelių.
  3. Fetą supjaustykite kubeliais. Mėtos lapelius nuskabykite, nuplaukite ir nusausinkite.
  4. Arbūzo gabalėlius dėkite į lėkštę, ant viršaus berkite fetos, smulkintų mėtos lapelių, gerai nuvarvintas alyvuoges. Galiausiai išdėliokite mėtų lapelius.
  5. Paruoškite užpilą: visus padažo komponentus sumaišykite, pagal skonį pagardinkite pipirais, gerai atvėsinkite padažą šaldytuve ir prieš tiekdamos apliekite juo salotas.
Suskleisti
Gaivi arbūzų salsa su mėtomis
Receptas: Gaivi arbūzų salsa su mėtomis
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.4 / 17
Receptas
Ingredientai
Arbūzas: 800.00 g
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. ((reikės trečdalio))
Agurkai: 1.00 vnt. ((trumpavaisis))
Jelapenai: 5.00 riekės ((marinuoto))
Kalendros: 0.50 sauja
Mėtos: 0.50 sauja
Žalioji citrina: 1.00 vnt. ((reikės sulčių))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Nulupkite arbūzo žievę, likusią dalį supjaustykite vidutiniais kubeliais ir pašalinkite sėklas.
  2. Svogūną, agurką ir jalapeną supjaustykite mažais kubeliais ir sumaišykite su arbūzu.
  3. Į vaisių ir daržovių mišinį sudėkite susmulkintas kalendras, mėtas, supilkite išspaustas laimo sultis ir druską. Viską gerai išmaišykite ir patiekite iš karto arba laikykite sandariai šaldytuve.
  4. Patiekite su tortilijų traškučiais.

Receptą rasite čia.

Suskleisti
Vėrinukai
Receptas: Itališki mocarelos vėrinukai
5 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.2 / 20
Receptas
Ingredientai
Mocarelos sūris: 10.00 vnt. (mažų rutuliukų)
Pomidorai: 10.00 vnt. (vyšninių)
Bazilikai: 10.00 vnt. (lapelių)
Kaip gaminti

Naudokite specialius pagaliukus užkandžiams (reikės 10-ies). Ant kiekvieno jų verkite pomidorą, mocarelą, baziliko lapelį (atrodo visai kaip Italijos vėliava!).

Suskleisti
Keptų persikų, fetos ir cikorijų salotos
Receptas: Keptų persikų, fetos ir cikorijų salotos
1 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Cikorija: 1.00 vnt. (jei nerandate cikorijos, galite keisti į mažų standžių salotų gūželę, pvz., gem lettuce)
Persikai: 1.00 vnt.
Fetos sūris: 50.00 g
Citrinos sultys: 1.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š.
Vyno actas: 1.00 arbat. š. (raudonojo vyno)
Medus: 0.25 arbat. š.
Mėtos: 1.00 valg. š. (smulkintų šviežių)
Kaip gaminti

1. Persiką supjaustome į keturias dalis. Apšlakstome alyvuogių aliejumi ir dedame į grill keptuvę arba ant grotelių lauke. Kepame neilgai, nes persikas turi išlaikyti savo formą.

2. Susmulkiname šviežias mėtas.

3. Į dubenėlį pilame citrinos sultis, raudonojo vyno actą, alyvuogių aliejų, medų ir pusę susmulkintų mėtų. Viską gerai išmaišome, beriame druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų. Į paruoštą užpilą dedame cikorijos lapus ir viską gerai išmaišome.

4. Cikorijas paskirstome į dvi lėkštes, dedame šiltus persikus, užbarstome fetos sūriu ir likusiomis mėtomis.

Suskleisti
Traškantys graikiškai kepti baklažanai
Receptas: Traškantys graikiškai kepti baklažanai alaus tešloje
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 18
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 2.00 vnt. (vidutiniai)
Alus: 350.00 ml (šviesaus)
Miltai: 200.00 g (gali reikėti kiek daugiau)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Aliejus: 0.50 l (kepimui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai paruoškite baklažanus. Nupjaukite galus ir suraikykite maždaug pusės centimetro storio griežinėliais. Sudėkite baklažanus į koštuvą ir pasūdykite. Palikite pusvalandžiui, tada gausiai nuplaukite vandeniu ir leiskite jiems išdžiūti.

2. Tuo metu pasiruoškite tešlą. Į dubenį supilkite alų ir po truputį dėdami miltus maišykite. Tešla turi būti nei per skysta, nei per tiršta, kad apliptų bakalažanus. Įdėkite druskos, pipirų ir pusvalandį atvėsinkite šaldytuve, kad tešla pastingtų.

3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir po vieną griežinėlį pamirkydami tešloje kepkite po kelias minutes kiekvieną pusę, kol gražiai pagels. Aliejaus turi būti gausiai.

4. Išdėliokite iškeptus griežinėlius ant popierinės servetėlės, kad susigertų riebalai.

Galima valgyti vienus, tinka ir jogurtinis padažas su česnakais.

Suskleisti
Kepti baklažanai su granatais ir pomidorais
Receptas: Kepti baklažanai su granatais ir pomidorais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
1.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 2.00 vnt. (salotoms)
Granatas: 0.50 g (jei didelis, o jei mažesnis, tada visas; salotoms)
Pomidorai: 1.00 vnt.
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių; salotoms)
Mėtos: 1.00 sauja (šviežių; salotoms)
Granatų melasa: 1.00 valg. š. (padažui)
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š. (padažui)
Actas: 1.00 arbat. š. (raudonojo vyno; padažui)
Maltas žagrenis (sumac): 1.00 arbat. š. (padažui)
Jogurtas: 3.00 valg. š. (natūralaus; jogurtui)
Česnakai: 0.50 skiltelės (jogurtui)
Kaip gaminti

1. Baklažanus supjaustome labai plonomis pailgomis juostelėmis.

2. Baklažanų juosteles šiek tiek apšlakstome itin tyru alyvuogių aliejumi, pabarstome druska bei pipirais ir kepame keptuvėje, kol iš abiejų pusių apskrus, tik svarbu, kad per daug kad nesukietėtų, baklažanas nebūtų sausas.

3. Mažais kubeliais supjaustome pomidorą. Dedame į indą kartu su granato sėklomis.

4. Dubenėlyje sumaišome padažui skirtus ingredientus. Dedame druskos, pipirų ir pilame ant pomidorų su granatais. Viską išmaišome.

5. Į lėkštę dedame baklažanus, apibarstome druska ir pipirais, apšlakstome alyvuogių aliejumi, jei reikia. Ant viršaus dedame pomidorus su granatais ir apibarstome smulkiai kapotomis petražolėmis bei mėtomis.

6. Į dubenėlį dedame jogurtą ir įtarkuojame česnako. Dedame druskos ir pipirų, apšlakstome alyvuogių aliejumi ir patiekame prie salotų. Kartu puikiai tiks karšta plokščia duona.

7. Taip pat, jei yra noro ir laiko, kartu labai tiks marinuotas svogūnas kurį ruošiu labai paprastai. Į mažą puodą pilame 100 ml raudono vyno acto, dedame 35 g rudojo cukraus ir 1 arbat. šaukšt. sumac. Viską užvirus dedame plonais griežinėliais supjaustytą raudonąjį svogūną ir paliekame atvėsti.

Suskleisti
Burokėlių salotos su persikais
Receptas: Burokėlių salotos su persikais
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.1 / 15
Receptas
Ingredientai
Persikai: 2.00 vnt. (konservuoti)
Moliūgo sėklos: 4.00 valg. š. (saujelė)
Burokėliai: 4.00 vnt.
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusės apelsino sulčių)
Medus: 1.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Balzaminis actas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Burokėlius gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, išvirkite arba iškepkite orkaitėje su lupenomis, tada atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.

2. Burokėlių griežinėlius išdėliokite lėkštėse, ant viršaus dėkite ožkų pieno sūrio riekelių ir persikų gabalėlių.

3. Apelsino sultis sumaišykite su medumi, balzaminiu padažu, aliejumi ir užpilkite ant salotų. Ant viršaus berkite skrudintų moliūgų sėklų.

Kulinaro patarimas. Šias salotas skanu tiekti su orkaitėje keptais baltos duonos kubeliais. Juos paruoši labai paprasta: duonos gabalėlius apšlakstykite aliejumi, vynu, berkite kapotų česnakų ir „Provanso“ žolelių mišinio. Paskrudinkite, kol taps traškūs.

Suskleisti
Duonelės su pesto padažu
Receptas: Itališkos focaccia duonelės su pesto padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
4.4 / 7
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g (tešlai)
Pienas: 250.00 ml (tešlai)
Vanduo: 100.00 ml (vasarošilčio; tešlai)
Mielės: 7.00 g (sausų)
Druska: 0.50 arbat. š. (didžioji dalis tešlai ir dar žiupsnis padažui)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (su kaupu; tešlai)
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml (40 ml tešlai ir 60 ml padažui)
Bazilikai: 1.00 sauja (šviežių; padažui)
Parmezano sūris: 50.00 g (smulkiai tarkuoto; padažui)
Kedrinės pinijos: 1.00 valg. š. (padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pasigaminkite pesto padažo. Žinoma, galite naudoti ir pirktinį, tačiau užtikriname, su naminiu bus skaniau. Sausoje keptuvėje iki auksinės spalvos pakepinkite kedrines pinijas ir leiskite atvėsti. Į elektrinį smulkintuvą dėkite nuplautus ir nusausintus bazilikus, berkite riešutus, sūrį, po žiupsnį druskos ir pipirų, kapotą česnako skiltelę, galiausiai supilkite aliejų. Sutrinkite viską iki žalios beveik vientisos masės – nieko tokio, jei pasitaikys vienas kitas stambesnis riešuto gabaliukas ar baziliko lapelis. Atidėkite pagamintą padažą į šalį – dabar ruošime tešlą.

2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir mieles.

3. Kitame dubenėlyje sumaišykite vandenį ir pieną, šį skystį bei alyvuogių aliejų pilkite į miltų mišinį, suberkite ir druską ir maišykite dideliu šaukštu. Jei turite virtuvės kombainą su tešlos minkymo funkcija, pasitelkite jį, jei ne, teks rankomis išminkyti gana skystą ir lipnią tešlą – jei tai vyksta labai sunkiai, rankas galite dar patepti alyvuogių aliejumi. Išminkius – po 8–10 min. – tešla turi išeiti vientisa, gana tąsi, tačiau nebetokia lipni.

3. Dėkite tešlą į aliejumi šiek tiek pateptą dubenį, pridenkite įvairiu rankšluosčiu ir padėkite šiltai, kad pakiltų dvigubai – tau užtruks 1–1,5 val.

4. Virtuvės stalviršį gausiai pabarstykite miltais ir išverskite pakilusią tešlą, švelniai ją kiek paminkykite. Padalinkite tešlą į 8 vienodas dalis ir suformuokite gražius rutuliukus.

5. Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi, pabarstykite miltais ir dėkite tešlos rutuliukus, palikdami vienodus tarpus. Jei norite plokštesnių ir traškesnių duonelių (panašesnių į paplotėlius), rutuliukus galite gerokai paploti pirštais, kad gautumėte plonus apkritimus

6. Dabar – meniškiausias etapas: ant būsimų duonelių tepsime pasigamintą pesto padažą. Tam galite naudoti mentelę, silikoninį teptuką, o galite tepti ir pirštais. Vienai duonelei užteks maždaug šaukštelio padažo (likusį galėsite sunaudoti skanindami makaronus).

7. Leiskite pateptoms duonelėms dar 30 min. pakilti. Šiam laikui einant į pabaigą, įjunkite orkaitę. Kai ji įkais iki 200 laipsnių, o duonelės bus pakilusios, dėkite skardą ir kepkite apie 12–15 min. – kol pakraštėliai taps rusvai auksiniai.

8. Leiskite atvėsti ir skanaukite duoneles vienas ar perteptas sūriu, gaminkite sumuštinius.

Į bandelių tešlą dar prieš minkymą galite įberti keletą susmulkintų juodųjų alyvuogių ar juostelėmis supjautytų aliejuje konservuotų džiovintų pomidorų.

Suskleisti
„Panzanella“ salotos
Receptas: Gaivios itališkos daržovių ir duonos salotos „panzanella“
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.1 / 11
Receptas
Ingredientai
Duona: 4.00 riekės (vakarykštės šviesios, pvz. čiabatos arba kaimiškos)
Česnakai: 3.00 skiltelės (pertrintos)
Alyvuogių aliejus: 8.00 valg. š. (4 duonai ir 4 padažui)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (nedidelis)
Paprikos: 1.00 vnt. (geltonoji arba raudonoji)
Pomidorai: 800.00 g (šviežių, gerai prinokusių (geriausia rinktis rūšį „jaučio širdis“))
Alyvuogės: 80.00 g (kalamata, be kauliukų)
Bazilikai: 1.00 sauja (nedidelė, šviežių)
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite 200 C° temperatūros.

2. Jei duonos pluta labai kieta ir stora, geriau nupjaukite ją (tokiu atveju duonos reikės truputį daugiau). Duonos minkštimą suplėšykite rankomis vieno kąsnio dydžio gabaliukais. Suberkite į dubenį. sumaišykite su 4 šaukštais alyvuogių aliejaus, pertrintu česnaku ir trupučiu druskos bei pipirų. Paskleiskite ant kepimo skardos ir kepkite gerai įkaitusioje orkaitėje apie 10–15min., kol apskrus ir lengvai parusvės. Ištraukite iš orkaitės ir leiskite truputį atvėsi.

3. Kol duona skrunda, svogūną supjaustykite plonai griežinėliais, papriką juostelėmis, o pomidorus vieno kąsnio gabaliukais, tokiais nei labai mažais, nei per daug dideliais. Viską sumaišykite.

4. Sudėkite į daržovių mišinį atvėsusiu duonos skrebučius ir alyvuoges, apliekite 4 šaukštais aliejaus ir 2 šaukštais balzamiko acto. Pagardinkite trupučiu druskos, pipirais, išmaišykite, geriausia tiesiog rankomis. Galite ir palikti pastovėti apie 15 min, kad susimaišytų vasaros aromatai, bet neleiskite duonai per daug permirkti.

5. Prieš patiekdami įmaišykite pirštais plėšytų baziliko lapelių, o jei dar reikia, apliekite ir dar trupučiu alyvuogių aliejaus.

Suskleisti

Sriubos:

Lietuviški šaltibarščiai
Receptas: Lietuviški šaltibarščiai
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 587
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 500.00 g (marinuoti obuolių sultyse)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Agurkai: 200.00 g
Krapai: 20.00 g
Kefyras: 1.00 l
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Kiaušinius kietai išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite. Supjaustykite gabalėliais.

2. Agurkus supjaustykite nedideliais simetriškais gabalėliais. Susmulkinkite krapus ir svogūnų laiškus.

3. Nuo burokėlių nusunkite skystį ir sukrėskite juos į didelį dubenį. Suberkite smulkintus agurkus, žalumynus, supilkite ant viršaus kefyrą. Jei mėgstate skystesnius šaltibarščius, galite šiek tiek atskiesti pienu ar virintu vandeniu iki reikiamos konsistencijos. Pagal skonį pasūdykite.

4. Tiekite atvėsintus su karštomis bulvėmis.

 

Suskleisti
Šaltibarščiai su varške
Receptas: Šaltibarščiai su varške
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.4 / 73
Receptas
Ingredientai
Varškė: 200.00 g
Pienas: 500.00 ml (arba vandens)
Grietinė: 200.00 g
Burokėliai: 4.00 valg. š. (marinuotų obuolių sultyse)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Krapai: 1.00 valg. š. (arba pagal skonį)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Varškę, pieną ir grietinę suplakite elektriniu smulkintuvu.

2. Sudėkite burokėlius, smulkiai supjaustytus krapus ir svogūnų laiškus. Pagal skonį įberkite druskos ir cukraus. Viską gerai išmaišykite.

3. Su kuo tiekti, aiškinti, matyt, nereikia.

Suskleisti
Gaspačas
Receptas: Gaivinantis pomidorų ir arbūzų gaspačas
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
2.6 / 14
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 2.00 kg (gerai prinokusių, be odelių, stambiai supjaustytų)
Česnakai: 2.00 skiltelės (stambiai sukapotos)
Salierų stiebai: 6.00 vnt. (supjaustyti plonais griežinėliais)
Svogūnai: 1.00 vnt. (stambiai supjaustytas)
Arbūzas: 400.00 g (minkštimo, be žievės ir be sėklų)
Pomidorų sultys: 150.00 ml (arba tyrės)
Alyvuogių aliejus: 150.00 ml
Duona: 150.00 g (šviesios, be plutos, stambiai patrupintos; taip pat dar kelios riekės patiekimui)
Bazilikai: 3.00 vnt. (šakelės)
Actas: 2.00 valg. š. (raudonojo vyno)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį; šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Šiai sriubai pagaminti prireiks elektrinio trintuvo su nemažu indu arba įmerkiamo elektrinio trintuvo (su pastaruoju darbuotis netgi patogiau). Visus ingredientus, išskyrus aliejų, actą ir trečdalį bazilikų, dėkite į puodą ar smulkintuvo indą ir gerai sutrinkite. Pabaigoje supilkite ir aliejų bei actą ir dar kiek pamaišykite. Dėkite į šaldytuvą, kad sriuba atvėstų.

2. Kai sriuba kiek pastovės šaltai, galite ją tiekti, tik prieš tai patikrinkite, ar netrūksta druskos, pipirų.

3. Papuoškite kiekvieną porciją likusiais bazilikų lapeliais ir tiekite su duona ar duonos skrebučiais.

Suskleisti
Šalta saldi sriuba su avietėmis
Receptas: Šalta saldi sriuba su avietėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.0 / 7
Receptas
Ingredientai
Avietės: 2.00 st.
Melionas: 1.00 vnt. (0,5)
Mėtos: 1.00 sauja (šviežių lapelių)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (ekstraktas)
Miltelinis cukrus: 1.00 valg. š.
Jogurtas: 500.00 ml (be priedų)
Pienas: 500.00 ml
Kaip gaminti
  1. Avietes atsargiai nuplaukite ir palikite, kad nusivarvėtų.
  2. Ledų šaukšteliu išskobkite gražių rutuliukų iš meliono. Ant didelės pjaustymo lentos sudėkite mėtas, užberkite cukraus miltelių ir šiek tiek pakapokite, supilkite vanilės ekstraktą ir kapokite, kol išeis trupiniai.
  3. Visus paruoštus produktus dėkite į puodą ar sriubos indą, užpilkite jogurtu ir išmaišykite, tuomet supilkite pieną ir dar kartą pamaišykite.
  4. Patiekite atšaldytą.
Suskleisti
Šalta pomidorų sriuba
Receptas: Šalta pomidorų sriuba su bazilikais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.4 / 48
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 500.00 g (labai tinka įvairių rūšių mišinys)
Alyvuogių aliejus: 2.00 arbat. š. (tyro)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (išspaustų sulčių)
Bazilikai: 6.00 vnt. (lapeliai)
Druska: 2.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis
Raudonieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Supjaustykite pomidorus į keturias dalis, sudėkite juos su kitais ingredientais į trintuvą ir viską sutrinkite iki vientisos masės.

2. Perkoškite masę per sietelį ir palikite valandai šaldytuve.

3. Sriubą patiekite vėsiuose dubenėliuose. Apibarstykite raudonaisiais pipirais ir papuoškite vyšninių pomidoriukų puselėmis bei baziliko lapeliu.

Suskleisti
Pomidorų sriuba
Receptas: Šalta pomidorų sriuba su kefyru
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
2.8 / 21
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 1.00 kg
Kefyras: 2.00 l
Česnakai: 2.00 skiltelės
Krapai: 2.00 valg. š. (šviežių kapotų)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (šviežių smulkintų)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite odeles, sutrinkite smulkintuvu į vientisą masę ir supilkite kefyrą.

2. Sudėkite susmulkintus svogūnų laiškus, krapus, prieskonius, įspauskite česnaką. Išmaišykite ir ragaukite.

Suskleisti

Grilio patiekalai:

Šašlykai granatų sulčių marinate
Receptas: Šašlykai granatų sulčių marinate
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 47
Receptas
Ingredientai
Mėsa: 2.00 kg ((kiauliena, jautiena, vištiena))
Svogūnai: 5.00 vnt.
Granatų sultys: 700.00 ml
Aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis ((pagal skonį))
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis ((chmeli suneli prieskoniai))
Pipirai: 1.00 žiupsnelis ((žirneliais))
Kalendros: 1.00 žiupsnelis ((sėklos))
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite mėsą vidutinio dydžio gabaliukais, svogūnus – žiedais, prieskonius sutrinkite trintuvėje.
  2. Mėsą sudėkite į indą, suberkite prieskonius ir svogūnus bei viską gerai permaišykite.
  3. Supilkite į mėsą granatų sultis ir gerai viską permaišykite, tada supilkite aliejų ir dar kartą gerai sumaišykite. Marinuokite mėsą vieną parą, o druską suberkite likus kuriam laikui iki šašlykų kepimo.
Suskleisti
Šašlykai su mineraliniu vandeniu
Receptas: Šašlykai su mineraliniu vandeniu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 91
Receptas
Ingredientai
Mėsa: 2.00 kg ((vištiena, kiauliena, jautiena))
Citrinos: 1.00 vnt. ((sultys))
Svogūnai: 3.00 vnt.
Mineralinis vanduo: 500.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis ((pagal skonį))
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite mėsą gabalėliais ir sudėkite į indą.
  2. Išspauskite sultis iš didelės citrinos, trintuvu sutrinkite 3 svogūnus iki vientisos masės ir viską gerai sumaišykite.
  3. Gautą masę supilkite ant šašlykų ir gerai permaišykite rankomis. Tuomet supilkite 0,5 l silpnai gazuoto vandens ir marinuokite 2-3 valandas arba parą. Druska pagardinkite prieš kepimą. 
Suskleisti
Kepami kiaulienos šonkauliai
Receptas: Marinuoti kiaulienos šonkauliukai su mėtų padažu
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
4.1 / 17
Receptas
Ingredientai
Garstyčių sėklos: 2.00 arbat. š. (marinatui)
Tamarindų pasta: 6.00 valg. š. (galima keisti 4 valg. šaukšt. citrinų sulčių; marinatui)
Česnakai: 4.00 skiltelės (sukapotos; marinatui)
Sojos padažas: 2.00 valg. š. (marinatui)
Medus: 12.00 valg. š. (marinatui)
Kuminai: 2.00 arbat. š. (malto; marinatui)
Kalendros: 2.00 arbat. š. (maltos; marinatui)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (marinatui)
Mėtos: 1.00 sauja (šviežių, kapotų; padažui)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (labai smulkiai supjaustytas; padažui)
Čili pipiras: 2.00 vnt. (žalieji, pašalintomis sėklomis ir labai smulkiai supjaustyti; padažui)
Citrinos sultys: 4.00 valg. š. (padažui)
Cukrus: 2.00 arbat. š. (padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pagaminkite marinatą. Ant sausos keptuvės pakepinkite garstyčių sėklas, kol jos ims šokinėti. Nukelkite keptuvę nuo ugnies, sėklas atvėsinkite ir lengvai pagrūskite.

2. Sumaišykite likusius marinato ingredientus su garstyčiomis. Sudėkite kiaulienos šonkaulius į nedidelį, negilų indą ir užpilkite marinatu, apvoliokite juo mėsą, kad visa pasidengtų. Tada indą uždenkite ir palikite marinuotis šaldytuve 1–2 val.

3. Kol šonkauliukai marinuojasi, pasiruoškite padažą. Į nedidelį elektrinio smulkintuvo indelį dėkite mėtas, svogūnus, citrinos sultis, čili pipirus, cukrų ir trinkite iki vienalytės masės, o tada įberkite pipirų ir druskos.

4. Marinuotus šonkauliukus išimkite iš indo, kuriame jie buvo, nuvarvinkite marinato perteklių ir dėkite ant augaliniu aliejumi pateptų kepsninės grotelių. Kepkite 15–20 min. dažnai vartydami, kol visiškai iškeps ir apskrus.

5. Patiekite su mėtų padažu ir šviežiomis salotomis, kitais mėgstamais priedais.

Suskleisti
Šašlykai, citrinų marinatas
Receptas: Šašlykai su citrinomis
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
3.2 / 23
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 2.00 kg
Svogūnai: 1.00 kg
Citrinos: 3.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Prieskoniai: 2.00 arbat. š. (pavyzdžiui, Argentiniečių prieskonių mišinio „Chimichurri“)
Kaip gaminti

Pjaustytą mėsą reikia įdėti į indą ir išminkyti kartu su griežinėliais pjaustytais svogūnais. Užbėrus prieskonius, išspausti citrinų sultis, įdėti ir griežinėliais pjaustytų citrinų.

Viską išmaišius, šaldytuve indą su besimarinuojančią mėsa reikia laikyti tris valandas, o vėliau ji taps paruošta kepti.

Suskleisti
Kepti jautienos šonkauliai
Receptas: Ant grotelių kepti jautienos šonkauliai su rūkyta paprika ir obuolių sultimis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.3 / 12
Receptas
Ingredientai
Rudasis cukrus: 100.00 g
Česnako milteliai: 0.50 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š.
Obuolių sultys: 100.00 ml
BBQ padažas: 200.00 ml
Kaip gaminti

1. Pirmiausia nuo šonkaulių nulupkite ploną plėvelę – kepant su ja šonkauliai bus kietesni, be to prieskoniai ir grilio kvapas mažiau įsigers į mėsą. Pirmiausia šonkaulius nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu, gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir ištrinkite prieš tai jau sumaišytais prieskoniais. Prieš kepant vidinė grilio temperatūra turi būti apie 150°C, tokią ją reikėtų stengtis išlaikyti ir visą kepimo laiką – apie 30 min. Stenkitės grilio neatidarinėti.

2. Po 30 kepimo minučių šonkaulius perkelkite ant aliuminio folijos ir apliekite 50 ml šiltų obuolių sulčių, suvyniokite folijoje nepalikdami tarpų. Grilio temperatūrą padidinkite iki maždaug 190°C ir kepkite uždengtu grilio dangčiu apie 30 minučių. Po tiek laiko šonkauliai turėtų būti beveik iškepę, o jų vidinė temperatūra turėtų siekti apie 75°C.

3. Apie 10 minučių pakaitinkite šonkauliukus išimtus iš folijos maždaug 120°C. Tuomet šonkaulius keletą kartų iš abiejų pusių kas 5 minutes aptepkite šiltu barbekiu padažu, po 3-iojo karto uždarykite grilio dangtį ir pakepkite dar 5 minutes.

 

Suskleisti
Vištienos „satay“
Receptas: Ant grilio kepti vištos krūtinėlės „Satay“ vėrinukai mandarinų marinate
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Aliejus: 1.50 valg. š. (marinatui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (sutarkuotos; marinatui)
Vanduo: 0.50 puodelis (marinatui)
Imbieras: 0.50 arbat. š. (tarkuoto šviežio; marinatui)
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š. (marinatui)
Mandarinai: 3.00 vnt. (sutrinti; marinatui)
Sezamų aliejus: 1.00 arbat. š. (marinatui)
Marinatas: 2.00 valg. š. (jau paruošto mėsai; tiesiog atidėkite dalį joį šalį; padažui)
Riešutų sviestas: 0.50 puodelis (žemės riešutų; padažui)
Medus: 1.00 valg. š. (padažui)
Eterinis aliejus: 2.00 ml (mandarinų; padažui (bet galite ir nenaudoti))
Kaip gaminti

1. Vištos krūtinėlę supjaustykite pailgais griežinėliais;

2. Dideliame dubenyje sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus;

3. Vištienos gabaliukus verkite ant medinių iešmelių ir įdėkite į indą (galima marinuoti ir maišeliuose, tada marinatas geriau laikosi);

4. Į indą su vištiena įpilkite paruoštą marinatą, uždenkite indą dangčiu ir suplakite, kad vištiena gerai apliptų marinatu. Įdėkite į šaldytuvą ir marinuokite mažiausiai 15 min.

5. Išėmus vėrinukus iš marinato supilkite likusį marinatą į mažą puodą, kadangi jį dar naudosite padažo paruošimui – žemės riešutų sviesto glazūrai.

6. Į puodą su marinatu, dėkite žemės riešutų sviestą ir virkite maišydami maždaug 10 minučių arba kol sutirštės. Į atvėsusią glazūra įlašinkite porą lašų natūralaus terapinės klasės mandarinų eterinio aliejaus, ištirpinto meduje;

7. Ant grilio iškepkite paruoštus vėrinukus, iškepus dėkite į foliją ir užpilkite paruoštą glazūrą palaikykite apie 10 minučių. Vėrinukus galite patiekti su ryžiais ar daržovėmis.

Suskleisti
Kepami vištos sparneliai
Receptas: Grilyje kepti saldžiai aštrūs traškūs vištų sparneliai
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 21
Receptas
Ingredientai
Balzaminis actas: 50.00 ml
Medus: 50.00 ml
BBQ padažas: 70.00 ml (mėgstamo aštresnio)
Kaip gaminti

1. Balzaminį actą, medų bei aštrų padažą sumaišykite dubenyje.

2. Vištos sparnelius įkaitintame grilyje pakepkite apie 15 minučių, tuomet juos ištepkite padažu ir apverskite. Tepkite padažu ir vartykite juos tol, kol vištienos sparneliai pasieks norimą traškumą bei spalvą.

Suskleisti
Lipnūs vištos sparneliai su medaus ir barbekiu padažu
Receptas: Lipnūs vištos sparneliai su medaus ir barbekiu padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
4.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 1.00 kg (sparnelių petelių)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Česnako milteliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (grūstų)
Kajeno pipirai: 0.25 arbat. š.
BBQ padažas: 280.00 g (padažui)
Medus: 120.00 g (padažui)
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š. (padažui)
Sviestas: 50.00 g (padažui)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200ᵒC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

2. Vištos sparnelius gerai perplaukite šaltu tekančiu vandeniu, kruopščiai nusausinkite popieriniais rankšluosčiais ir sudėkite į dubenį.

3. Į tą patį dubenį supilkite alyvuogių aliejų ir suberkite visus prieskonius. Vištos sparnelius gerai ištrinkite aliejaus ir prieskonių mišiniu, kad tolygiai juo pasidengtų iš visų pusių. Marinuokite šaldytuve uždarame indelyje 1-2 valandas.

4. Pasimarinavusius sparnelius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos vienu sluoksniu ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių, kol sparneliai gražiai apskrus, bus visiškai iškepę ir traškūs. Kepimo laiko viduryje juos apverskite ir kepkite toliau.

5. Barbekiu padažą, medų ir pomidorų padažą sudėkite į nedidelį puodą. Kaitinkite virš vidutinės ugnies, kol pradės burbuliuoti. Leiskite pavirti porą minučių. Tuomet sudėkite sviestą ir įmaišykite, kol šis ištirps ir padažas ims žvilgėti. Nuimkite nuo ugnies, atidėkite į šalį ir leiskite šiek tiek atvėsti.

 

6. Vištos sparneliams iškepus, išimkite kepimo skardą iš orkaitės ir nustatykite kaitinimą iš viršaus ir orkaitės kepimo režimą „grill“. Sparnelius perkelkite į didelį karščiui atsparų dubenį, apipilkite paruoštu BBQ padažu ir išmaišykite, stengdamiesi, kad visi sparneliai tolygiai pasidengtų padažu. Išdėliokite atgal ant kepimo skardos ir grąžinkite į orkaitę. Likusį padažą supilkite į dubenėlį ir atidėkite į šalį – vėliau patiekite jį su paruoštais lipniais sparneliais.

7. Kepkite sparnelius vos kelias minutes – vos tik padažas pradės karamelizuotis ir sparneliai taps tamsiai gintarinės spalvos, išimkite iš orkaitės.

8. Lipnius vištienos sparnelius apibarstykite šviežiais žalumynais ir patiekite nedelsiant.

Suskleisti
Lašišų ir ananasų kepsneliai
Receptas: Lašišų vėrinukai, kepti ant grotelių
5 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.8 / 24
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 1.00 kg (filė)
Ananasai: 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt.
Sultys: 3.00 valg. š. (apelsinų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š.
Medus: 1.00 arbat. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Makaronai: 400.00 g (ryžių)
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š.
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Lašišų filė supjaustykite nedideliais gabalėliais. Citrinų ir apelsinų sultis sumaišykite su medumi, pagardinkite druska, pipirais, trintu česnaku ir gautu marinatu apliekite lašišos kubelius. Palikite pusvalandžiui pastovėti.

2. Ananasus supjaustykite kubeliais ir verkite ant iešmelių pakaitomis su lašiša. Kepkite ant įkaitintų grotelių, kol dailiai apskrus.

3. Patiekite su mėgstamais žalumynais ir ryžių makaronais, apibarstykite sezamų sėklomis.

Skaitykite daugiau: Kepame ant grotelių: 7 gardūs lauko kepsnių receptai

Suskleisti

Kiti patiekalai:

Kuskusu ir vištiena įdarytos paprikos
Receptas: Kuskusu ir vištiena įdarytos paprikos
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.4 / 28
Receptas
Ingredientai
Paprikos: 4.00 vnt. (raudonos saldžiosios)
Kuskusas: 200.00 g
Fetos sūris: 125.00 g
Vištiena: 100.00 g (filė)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Čiobreliai: 5.00 g (džiovintų)
Rozmarinai: 5.00 g (džiovintų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (keli lapeliai)
Pomidorai: 4.00 vnt. (vyšniniai pomidoriukai)
Kaip gaminti

1. Dubenyje sumaišykite kuskusą su prieskoniais ir užpilkite 200 ml verdančio vandens. Palikite 3 min., kol kruopos išbrinks.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite gabalėliais pjaustytą vištieną, tada sudėkite cukinijas. Baigiant kepti sumaišykite su kuskusu ir feta.

3. Paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir įdarykite kuskuso mišiniu. Puseles sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 200 °C orkaitėje 30–35 min. Papuoškite šviežiais bazilikų lapeliais ir pomidorų puselėmis.

Suskleisti
Ispaniškas troškinys
Receptas: Ispaniškas troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.5 / 56
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt. (nedideli)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Ispaniška čioriso dešra 400.00 g
Pomidorai: 4.00 vnt. (sunokę)
Konservuoti trinti pomidorai 400.00 g
Avinžirniai: 400.00 g (virtų)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (žiupsnelis maltų)
Kaip gaminti

1. Nulupkite svogūnus, smulkiai supjaustykite. Keptuvėje storu dugnu įkaitinkite aliejų, trumpai apkepkite svogūnus, išspauskite česnaką. Maišydama kepkite, kol svogūnų gabalėliai pagels ir taps perregimi, tik nesuskrudinkite.

2. Sudėkite griežinėliais pjaustytą čioriso dešrą, maišydama kepkite, kol dešra šiek tiek apskrus. Supilkite sultinį, užvirinkite. Sudėkite konservuotus avinžirnius, trintus pomidorus, pasūdykite, pagardinkite aitriųjų paprikų milteliais. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir troškinkite maždaug 30 min.

3. Pabaigoje sudėkite skiltelėmis pjaustytus pomidorus, pagardinkite pipirais, jei reikia, dar pasūdykite. Pagardinkite kapotomis petražolėmis.

Kulinaro patarimas. Vietoje daržovių sultinio į troškinį galite įmaišyti tokį pat kiekį baltojo vyno.

Suskleisti
Įdarytos paprikos
Receptas: Įdarytos paprikos su daug žolelių ir prieskonių
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 8
Receptas
Ingredientai
Paprikos: 6.00 vnt. (didelės, gali būti skirtingų spalvų, gali būti tos pačios)
Ryžiai: 150.00 g (basmati)
Vanduo: 300.00 ml
Druska: 0.50 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinis)
Jautiena: 450.00 g (maltos)
Česnakai: 3.00 skiltelės (susmulkintos)
Pomidorų pasta: 2.00 valg. š.
Kalendros: 1.00 sauja (šviežių kapotų)
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių kapotų)
Mėtos: 1.00 sauja (šviežių kapotų)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (smulkiai supjaustytų)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Kalendros sėklos: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti

1. Basmati ryžius skalaukite siete po tekančiu vandeniu tol, kol vanduo taps skaidrus. 

2. Nedideliame prikaistuvyje užvirkite vandenį, pasūdykite, suberkite ryžius ir išvirkite (paprastai basmati ryžiams užtenka 6–7 min.). Nukoškite, perdėkite į dubenį, papurenkite, kad nesuliptų ir atidėkite.

3. Keptuvėje ant vidutinio karščio įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus, maltą jautieną, druską, kepkite apie 10 min. vis pakapodami mentele, kad mėsa nesukeptų į vieną luitą, bet išliktų biri. Įpusėjus kepimui suberkite ir smulkintus česnakus. Galiausiai sudėkite pomidorų pastą, užkaitinkite ir nuimkite nuo ugnies.

4. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite visus prieskonius ir atidėkite.

5. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros.

6. Dideliame dubenyje sumaišykite virtus ryžius, visus sukapotus šviežius žalumynus, pakepintą mėsą su svogūnais, suberkite prieskonių mišinį. Labai gerai viską išmaišykite, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.

7. Atsargiai nupjaukite paprikų viršūnėles, nuimkite „dangtelius“ su koteliais, iš vidaus atsargiai išskobkite baltas membranas ir sėklas (stenkitės nepažeisti daržovės sienelių).

 

8. Kiekvieną papriką gausiai pridėkite įdaro, o tada uždenkite „dangteliais“.

9. Dėkite paprikas į nedidelę kepimo formą ar kitą kepimui orkaitėje tinkamą indą, supilkite į jį tiek vandens, kad siektų maždaug trečdalį paprikų aukščio, pasūdykite, galite įdėti dar šaukštą ar du pomidorų pastos.

10. Kepkite apie 50–60 min., kol paprikos taps minkštos. Leiskite kelias minutes pastovėti ištraukus iš orkaitės, o tada tiekite su mėgstamomis lengvomis salotomis.

Suskleisti
Kepti baklažanai su parmezanu
Receptas: Itališki kepti baklažanai su parmezanu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 17
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 2.00 vnt.
Saulėgrąžų aliejus: 500.00 ml (kepimui (fritiūrinimui))
Miltai: 0.50 st. (baklažanams apvolioti)
Druska: 0.50 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Ančiuviai: 6.00 vnt. (filė iš stiklainiuko)
Bazilikai: 50.00 g (šviežių ir dar 1 šaukštelis džiovintų)
Konservuoti pomidorai: 2.00 vnt. (skardinės po 400 g; smulkintų savo sultyse)
Parmezano sūris: 80.00 g
Mocarelos sūris: 2.00 vnt. (didesni rutuliukai, geriausiai itališko)
Kaip gaminti

1. Supjaustyti baklažanus 0,5 cm storio griežinėliais. Keptuvėje įkaitinti daug saulėgrąžų aliejaus ir kepti jame miltais apvoliotus baklažanų griežinėlius, kol jie gražiai apskrunda. Tada ištraukti ir dėti ant popierinių rankšluosčių, kad susigertų aliejaus perteklius. Pasūdyti.

2. Gaminame padažą. Į keptuvę pilti šlakelį aliejaus, dėti česnaką ir ančiuvių filė bei ant didelės kaitros maišant kepti, kol filė suyra ir česnakas paskleidžia savo aromatą. Sumažinti kaitrą ir supilti pomidorų konservus. Paskaninti džiovintu baziliku. Uždengti ir troškinti apie 20 minučių. Kai pasklinda pomidorų aromatas, viryklę išjungti, sudėti šviežius bazilikų lapelius ir pagardinti druska.

3. Supjaustyti mocarelą 4 mm storio griežinėliais.

4. Nedideliame kepimo inde komponuoti patiekalą: dėti truputį pomidorų padažo, tada sluoksnį baklažanų, vėl padažo, tada plėšytos mocarelos, tarkuoto parmezano, tada vėl – baklažanų, padažo, mocarelos, parmezano. Priklausomai nuo indo dydžio priklausys ir sluoksnių skaičius. Viršuje – parmezanas.

5. Kepti 20 minučių iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol tarkuotas sūris gražiai paruduoja.

Suskleisti
Itališkas bulvių pyragas
Receptas: Kugelį primenantis itališkas bulvių apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 63
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Grietinėlė: 100.00 g
Sviestas: 20.00 g
Džiūvėsiai: 1.00 sauja (maltų)
Bulvių prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Parmezano sūris: 100.00 g (tarkuoto)
Sūris: 100.00 g (ementalio)
Gorgonzolos sūris: 100.00 g
Kumpis: 100.00 g (virto kiaulienos)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 valg. š. (laiškinių česnakų, baziliko arba rozmarino)
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite ir sutarkuokite burokine trintuve. Tarkius sumaišykite su kiaušiniu, grietinėle ir bulvių prieskoniais. Įberkite druskos ir pipirų pagal skonį.

2. Plačią kepimo formą ištepkite sviestu ir dugną bei sieneles pabarstykite džiūvėsėliais. Sudėkite tarkius ir paspaudžiant išlyginkite.

3. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 35 minutes.

4. Ant iškepusio pagrindo išdėliokite kumpį, paplėšytą sūrį, pabarstykite tarkuotu parmezanu. Vėl pašaukite į orkaitę ir kepkite dar apie 10 minučių, kol išsilydys sūris.

5. Patiekite pabarstę turimais žalumynais.

Suskleisti

Desertai:

Varškės tinginys su persikais
Receptas: Varškės tinginys su persikais
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.2 / 75
Receptas
Ingredientai
Varškė: 200.00 g
Sausainiai: 180.00 g (1 pakelis „Gaidelis“ ar kt.)
Persikai: 150.00 g (konservuotų persikų puselių)
Cukrus: 100.00 g
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Varškę ištrinkite su cukrumi bei vaniliniu cukrumi. Į ją įmaišykite kubeliais supjaustytas persikų puseles ir sumaišykite viską su smulkintais sausainiais.

2. Dėkite į maistinę plėvelę ir palikite per naktį. Ant viršaus užberkite džiovintų spanguolių

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Šilauogių klafutis
Receptas: Šilauogių klafutis
9 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 39
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 2.00 valg. š.
Cukrus: 100.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (dideli)
Grietinėlė: 85.00 g
Pienas: 125.00 ml
Citrinos: 1.00 vnt. (tarkuota žievelė)
Miltai: 70.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Šilauogės: 180.00 g (arba kelios saujos kitų mėgstamų uogų: vyšnių, mėlynių, aviečių, gervuogių, braškių ir kt.)
Miltelinis cukrus: 1.00 sauja (apibarstymui)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Paruoškite du 16 cm skersmens arba vieną 24 cm dydžio kepimo indą. Tolygiai ištepkite sviestu jo dugną ir sieneles. 
  2. Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite cukrų ir kiaušinius iki purios masės. Plakite apie 3 minutes. Supilkite grietinėlę, pieną, suberkite citrinos žievelę ir išmaišykite iki vientisos masės.
  3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus ir žiupsnelį druskos. Šį mišinį supilkite į kiaušinių ir kitų produktų plakinį. Gerai išplakite – masė turi būti visiškai lygi ir vientisa.
  4. Ant paruošto kepimo indo dugno suberkite uogas. Jos turi pasiskirstyti vienu nestoru sluoksniu.
    Astos Černės nuotr. / Šilauogių clafoutis
    Astos Černės nuotr. / Šilauogių klafutis
  5. Tuomet supilkite paruoštą tešlą į kepimo indą ant uogų, paskleiskite ją tolygiai.
    Astos Černės nuotr. / Šilauogių clafoutis
    Astos Černės nuotr. / Šilauogių klafutis
  6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35–40 minučių, kol masė sutvirtės ir paviršius gražiai apskrus. Išimkite indą iš orkaitės ir šiek tiek atvėsinkite. Apibarstykite milteliniu cukrumi ir patiekite nedelsiant, dar šiltą.

Plačiau skaitykite: „Pasaulio skoniai: šilauogių klafutis“

Suskleisti
Varškės tinginys
Receptas: Varškės „Tinginys“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 296
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 180.00 g („Selga“, „Gaidelis“ arba kiti)
Sviestas: 100.00 g
Cukrus: 100.00 g
Varškė: 180.00 g (pusriebė)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Razinos: 50.00 g (auksinės)
Žemės riešutai: 100.00 g
Kaip gaminti
  1. Sausainius sulaužykite vidutinio dydžio gabalėliais.
  2. Minkštą kambario temperatūros sviestą ištrinkite su cukrumi iki purios masės. Varškę pertrinkite iki vientisos masės ir įmaišykite į sviesto ir cukraus plakinį. Suberkite vanilinį cukrų.
  3. Džiovintus abrikosus ir auksines razinas perliekite verdančiu vandeniu. Gerai nusausinkite. Abrikosus perpjaukite į kelias dalis. Riešutus taip pat nuplaukite ir nusausinkite.
  4. Suberkite laužytus sausainius, džiovintus vaisius ir riešutus į varškės masę. Gerai sumaišykite.
  5. Norimą indą išklokite maistine plėvele ir sukrėskite į jį paruoštą masę. Paviršių išlyginkite ir paspauskite. Kruopščiai uždenkite maistine plėvele. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį, kol „Tinginys“ sustings.
  6. Nuimkite maistinę plėvelę, labai aštriu peiliu supjaustykite norimais gabalėliais ir patiekite. Skanaus!
Suskleisti
Bananiniai-avietiniai ledai
Receptas: Veganiški avietiniai-bananiniai ledai
2 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
4.1 / 21
Receptas
Ingredientai
Bananai: 2.00 vnt. (šaldyti, prieš tai supjaustyti)
Avietės: 1.00 st. (šaldytų)
Augalinis pienas: 2.00 valg. š. (geriausiai tinka kokosų)
Kaip gaminti

1. Sušaldytus bananus ir avietes sudedame į elektrinę kokteilinę, įpilame pieną; jeigu mėgstate saldžius gaminius, pasaldinkite masę šaukštu rudojo cukraus ar agavos sirupo. Plakite didžiausiu pajėgumu apie 1 min, kol konsistencija taps kreminė.

2. Valgykite su mėgstamiausiais priedais: šviežiais vaisiais, riešutais, mėtomis ar kt.

Suskleisti
Slyvų pyragas
Receptas: Slyvų pyragas, kuriame karaliauja vaisiai, o ne tešla
8 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Miltai: 250.00 g (tešlai)
Varškė: 230.00 g (rinkitės šlapesnę; tešlai)
Sviestas: 170.00 g (tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (smulkios; tešlai)
Slyvos: 900.00 g (geriausiai tinka mėlynosios; įdarui)
Rudasis cukrus: 0.50 st. (įdarui ir dar šiek tiek viršui pabarstyti)
Krakmolas: 30.00 g (miltų ir krakmolo mišinio lygiomis dalimis; įdarui)
Kardamonas: 0.50 arbat. š. (įdarui)
Vanilės ekstraktas: 0.50 arbat. š. (įdarui)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (kiek paplaktas; viršui patepti)
Kaip gaminti

1. Visus tešlai skirtus ingredientus sudėkite į didelį dubenį ir labai greitai užminkykite minkštą, prie rankų nelimpančią tešlą. Jei varškė sausesnė, ir tešla nesusiklijuoja, įpilkite apie 1 šaukštą kefyro, pieno arba vandens.

2. Suformuokite iš tešlos rutulį, įsukite į maistinę plėvelę ir palikite pastovėti šaldytuve mažiausiai 2 valandas.

3. Per tą laiką paruoškite slyvų įdarą: išimkite slyvų kauliukus ir supjaustykite jas ketvirčiais. Pabarstykite cukrumi ir prieskoniais. Palikite pastovėti. Prieš pat kepant įmaišykite miltų ir krakmolo mišinį.

4. Atšaldytą tešlą padalinkite į 2 dalis. Vieną iškočiokite labai plonai ir išklokite kepimo formos, skirtos kepti tartas, dugną ir kraštus (23cm skersmens). Supilkite slyvų įdarą, o ant viršaus sudėliokite norimą raštą iš likusios tešlos juostelių (galite viršų uždengti kitu iškočiotu tešlos lakštu, tik prapjaukite keletą ertmių, kad garuotų kepdamas įdaras).

 

5. Padėkite taip paruoštą pyragą į šaldytuvą, kol kais orkaitė (apie 15 min). Prieš pat kepant visą paviršių patepkite kiaušinio plakiniu ir pabarstykite ruduoju cukrumi.

6. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Kepkite pyragą apie 50 minučių, geriausia žemesnėje orkaitės dalyje, kad iškeptų pyrago apačia. Taip pat, jei jūsų kepimo forma su išimamu dugnu, patarčiau apvynioti visą apačią aliuminio folija, kad kepant neprasiskverbtų sultys ir nepradėtų lašėti. Jei kepant matote, kad viršus ima pernelyg tamsėti, uždenkite pyragą aliuminio folijos lakštu, tačiau netrumpinkite kepimo laiko.

7. Pyragą pilnai atvėsinkite prieš pjaunant, kad įdaras bebūtų pernelyg skystas.

Suskleisti
Pyragas su persikais ir avietėmis
Receptas: Minkštas ir kvapnus pyragas su avietėmis ir persikais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.4 / 11
Receptas
Ingredientai
Saulėgrąžų aliejus: 1.00 valg. š.
Persikai: 2.00 vnt. (dideli prinokę, be kauliukų, supjaustyti siaurais griežinėliais)
Avietės: 200.00 g
Cukrus: 250.00 g
Sviestas: 200.00 g (kambario temperatūros)
Lazdynų riešutai: 125.00 g (geriau, jei bus be odelių)
Miltai: 125.00 g
Kepimo milteliai: 1.50 arbat. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (dideli, šiek tiek paplakti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Berkite lazdynų riešutus į nedidelį maisto smulkintuvo indą ir sumalkite iki rupių trupinių. Atidėkite į šalį.

2. Į dubenį sudėkite persikus ir avietes, užberkite šaukštą cukraus, atsargiai išmaišykite ir atidėkite, kol paruošite tešlą.

3. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Paruoškite kepimo formą pyragui (pailgą arba apvalią): išklokite kepimo popieriumi ir švelniai patepkite aliejumi.

4. Dideliame dubenyje iki purumo išsukite sviestą su likusiu cukrumi. Po vieną įmuškite kiaušinius, kaskart vis gerai išsukdami. Suberkite maltus riešutus, miltus, kepimo miltelius bei druską ir viską gerai išmaišykite.

 

5. Krėskite gautą tešlą į paruoštą kepimo formą, o ant viršaus paskirstykite persikų-aviečių-cukraus mišinį. Kepkite 1 val. ir 10–20 min., kol įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas. Jei į kepimo pabaigą ims pernelyg skrusti viršus, pridenkite folija.

6. Iš orkaitės išimtam pyragui leiskite kelias minutes ramiai pastovėti, o tada išimkite ir leiskite galutinai atvėsti.

Suskleisti
Nekeptas tortas „Stracciatella“ su šilauogėmis ir baltuoju šokoladu
Receptas: Nekeptas tortas „Stracciatella“ su šilauogėmis ir baltuoju šokoladu
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 8
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 140.00 g (sviestinių (pavyzdžiui, Petit Beurre); pagrindui)
Kakava: 3.00 valg. š. (2 šaukštai pagrindui ir 1 šaukštas viršui apibarstyti)
Sviestas: 60.00 g (tirpinto; pagrindui)
Maskarponės sūris: 500.00 g (labai šalto)
Grietinėlė: 200.00 ml (36 proc. riebumo)
Pienas: 200.00 ml
Cukrus: 80.00 g
Želatina: 2.00 valg. š. (kupini)
Kreminė varškė: 400.00 g (geriausiai, vanilinės pertrintos)
Likeris: 3.00 valg. š. (tiks šokolado skonio likeris arba romas „Malibu“, arba kokosinis likeris, arba „Amaretto“. Jei tortą gaminate vaikams, likerį pakeiskite dviem šaukštais vanilinio cukraus)
Šilauogės: 200.00 g (plius saujelė dekoravimui)
Kaip gaminti

1. Pasiruoškite 20-24 cm skersmens torto formą nusegamais kraštais, dugną išklokite taip kad pergamentis popierius išsikištų iš formos kraštų.

2. Susmulkite sausainius iki trupinių. Tuo pat metu mažame puodelyje ištirpinkite sviestą. Sumaišykite sviestą su sausainių trupiniais ir kakava ir išklokite šia mase visą torto formos dugną. Gerai paspauskite plokščiu paviršiumi (pavyzdžiui, stiklinės dugnu), kad pagrindas būtų tvirtas ir tolygus.

3. Į virtuvinio kombaino plakimo indą sudėkite mascarponę, supilkite grietinėlę ir suberkite cukrų. Plakite baltymams plakti skirta šluotele apie 2 minutes, kol masė bus tiršta ir puri.

4. Per tą laiką mažame puodelyje užkaiskite pieną. Prieš pat pienui užverdant, nukelkite nuo ugnies, suberkite želatiną ir maišykite, kol ji visiškai ištirps. Pieną su ištirpusia želatina supilkite į dubenį ir plakite, po šaukštą dėdami saldžios vanilinės varškės, kol masė taps vientisa.

 

5. Pilkite plona srovele šią pieno ir želatinos masę į mascarponės mišinį, nuolat plakdami, kol masė taps vientisa. Nuimkite indą su pagaminta mase nuo kombaino, atidėkite į šalį.

6. Šokoladą susmulkinkite – sukapokite arba sutarkuokite. Smulkintą šokoladą suberkite į paruoštą sūrio masę, ten pat suberkite šilauoges, ir švelniai išmaišę supilkite ant paruošto pagrindo. Torto viršų papuoškite šilauogėmis ir dėkite į šaldytuvą bent kelioms valandoms sustingti (geriausia – per naktį). Prieš pat patiekdami pabarstykite kakavos milteliais.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų