Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Imbierinių sausainiukų istorijai – daugiau kaip 4000 metų. Rasite ir šio kepinio receptą!

Nėra pasaulyje kito tokio konditerinio kepinio, kuris labiau simbolizuotų Kalėdas nei imbieriniai sausainiai. Šio deserto istorija skaičiuoja jau daugiau nei 4000 metų ir siekia net senovės Kinijos laikus...
Imbieriniai sausainiai.
Imbieriniai sausainiai. / Fotolia nuotr.

Būtent ten pradėta auginti imbierų šaknis, kurios Šilko keliu atkeliavo į Europą. Imbieriniai sausainiai savo populiarumo neprarado nuo viduramžių laikų, šiandien reta šeima įsivaizduoja savo Kalėdas be saldžiu glajumi papuoštų imbierinių sausainių ar skrupulingai pastatytų bei dekoruotų imbierinių namelių. Tad kokia ta nekasdieniška imbierinių sausainių atsiradimo istorija?

Viduramžiais Anglijoje gingerbread (imbieriniais meduoliais) buvo vadinamas konservuotas imbieras ir tuo metu apie jokius saldžius kepinius, kurie pagaminti iš imbiero ir medaus, dar tikrai niekas negalvojo iki pat XV a.

Šilko keliu – nuo maro ir kitų ligų

Būtent Kinijoje pradėta auginti imbierų šaknis, kurios Šilko keliu atkeliavo į Europą. Tiesa, tais laikais žmonės nekepė imbierinių sausainių, imbiero šaknį daugiausia naudodavo ligoms gydyti. Vėliau buvo pastebėta, kad imbieras labai tinka mėsai konservuoti, nes nustelbia mėsos skonį. Sakoma, kad Henrikas VIII imbiero mikstūrą vartodavo tikėdamas, kad taip apsisaugos nuo maro. Net ir šiandien mes naudojame imbierą kaip efektyvų vaistą nuo pykinimo ir kitų skrandžio negalavimų.

Imbierinių sausainių istorija skaičiuoja jau daugiau nei 4000 metų

Pasak profesionalios sodininkės ir kulinarinių knygų autorės Rhonda Massingham Hart, pirmasis imbierinių sausainių receptas atkeliavo iš Graikijos 2400 m. pr. Kr. Vėlyvaisiais viduramžiais kiekviena Europos šalis jau turėjo savąją imbierinių sausainių recepto versiją, kuriuos gamindavo pačių įvairiausių formų: gyvūnų, karalių bei karalienių, ir parduodavo kalėdinėse mugėse Anglijoje, Prancūzijoje, Olandijoje ir Vokietijoje. Karalienė Elžbieta I-oji yra laikoma imbierinio žmogeliuko atradėja, nes būtent ji įsakė gaminti žmogeliukus, dekoruotus garbingų aukštuomenės vyrų atvaizdais. Karalienė mėgdavo juos aplankyti ir įteikti šaržuotus imbierinius žmogeliukus su tų žmonių atvaizdu.

Imbieriniai nameliai, nulipdyti dar pasakose

Pasakos „Jonukas ir Grytutė“ iliustracija.
Pasakos „Jonukas ir Grytutė“ iliustracija.

Imbierinių meduolių namelių istorija taip pat skaičiuoja jau ne vieną amžių, o atsirado jie XVI a. Vokietijoje, kada tokius namelius pradėta gaminti Kalėdoms. Dekoruoti jie buvo taip pat įmantriai kaip ir dabar, tik labiausiai paplitęs buvo aukso lapelių motyvas.

Tokių namelių populiarumas žaibiškai išaugo tuo metu, kai pasirodė Brolių Grimų pasaka „Jonukas ir Grytutė“. Pasakoje pagrindiniai veikėjai suklumpa prie miške nežinia iš kur išdygusio namelio, pagaminto iš skanėstų, kuriame gyvena sena ragana, ketinusi vaikus suėsti.

36 milijonus kilokalorijų turintis imbierinis gigantas

Imbieriniai nameliai populiarumo nepraranda ir šiais laikais. 2013 m. sulaužytas iki tol buvęs didžiausio imbierinio namelio Guinnesso rekordas. Naująjį namelį suręsti sugalvojo Teksaso valstijoje įsikūręs golfo klubas, kuris taip nusprendė surinkti pinigus labdarai.

Gigantiškas imbierinis namelis.
Gigantiškas imbierinis namelis.

Gigantiškam imbieriniam nameliui pastatyti prireikė 4000 imbierinių sausainių plytų, jo ilgis buvo 18,28 m, plotis – 12,8 m, o aukštis siekė 3,07 m. Rekordo sumanytojai net paskaičiavo, kad namelis turi net 36 milijonus kalorijų, tad yra vienam žmogui prireiktų net 50 metų, kad neviršydamas rekomenduojamos dienos kalorijų normos sudorotų pasaulio rekordininką.

Kalėdinis namelis
Receptas: Kalėdinis imbierinis namelis
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.0 / 85
Receptas
Ingredientai
Miltai: 5.00 st.
Cukrus: 1.00 st.
Medus: 1.00 st. (natūralus arba dirbtinis)
Sviestas: 250.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Kakava: 2.00 arbat. š.
Cinamonas: 2.00 arbat. š.
Gvazdikėliai: 2.00 arbat. š. (malti)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (milteliai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Kambario temperatūros sviestą sudėkite į puodą, sumaišykite su cukrumi, prieskoniais, kakava ir medumi.
  2. Pakaitinusi nukelkite puodą nuo ugnies ir leiskite masei atvėsti.
  3. Atvėsusią masę sukrėskite į gilų dubenį ir plakite elektriniu plakikliu. Plakdama įmuškite kiaušinius.
  4. Maišydama mediniu šaukštu pamažu suberkite miltus.
  5. Tešlą baikite minkyti rankomis. Suspauskite ją į kamuolį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir per naktį palaikykite šaldytuve.
  6. Susiruošusi kepti namelį, tešlą išimkite iš šaldytuvo ir ant miltais pabarstytos lentos iškočiokite kuo plonesnį lakštą – maždaug 2–4 mm storio.

Išsamesnę informaciją, kaip gaminti Kalėdinį namelį, rasite straipsnyje „Kalėdinio namelio statybos“.

Suskleisti
Meduolinis namelis
Receptas: Meduolinis namelis
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.2 / 50
Receptas
Ingredientai
Miltai: 450.00 g
Rudasis cukrus: 150.00 g
Margarinas: 100.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (2 kiaušiniai tešlai ir 1 baltymas glajui)
Medus: 100.00 g
Soda: 1.00 arbat. š. (gesinta)
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (malti)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (maltas)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (maltas)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Miltelinis cukrus: 250.00 g (glajui)
Kaip gaminti
  1. Įmuškite kiaušinius į dubenį, supilkite cukrų, medų, tirpintą margariną ir viską sumaišykite.
  2. Dubenį dėkite ant puodo su verdančiu vandeniu ir maišykite. Kai ištirps cukrus, nukelkite dubenį nuo garų, supilkite į jį sodą ir gerai viską išsukite.
  3. Tuomet suberkite miltus ir užminkykite minkštą tešlą. Jeigu tešla per skysta, įberkite dar miltų, bet žiūrėkite, kad ji nebūtų kieta. Atšaldyti tešlos nereikia. Iš karto kočiokite ją ir išspauskite norimas figūrėles.
  4. Orkaitę įkaitinkite iki 220 °C, su dėkite meduoliukus į kepimo skardą ir, jiems iškilus, traukite lauk.
  5. Pasiruškite glajų: baltymą lengvai išplakite ir po truputį berkite miltelinį cukrų. Glajus turi kristi nuo šaukšo.

Receptą atsiuntė Rita Matulkaitė

Suskleisti
Imbieriniai nameliai
Receptas: Imbieriniai nameliai
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 11
Receptas
Ingredientai
Miltai: 400.00 g (kvietinių)
Ruginiai miltai: 250.00 g
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (3 kiaušiniai – tešlai ir 2 kiaušinių baltymai – glajui lipdyti)
Miltelinis cukrus: 230.00 g (130 g – tešlai ir 100 g – glajui lipdyti)
Sviestas: 150.00 g
Medus: 180.00 g
Prieskoniai: 1.00 valg. š. (1,5 – meduolių)
Kakava: 1.00 valg. š. (1,5)
Soda: 1.00 arbat. š. (1,5 nugesintos arba kepimo miltelių)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys – glajui lipdyti)
Kaip gaminti
  1. Inde pakaitikite išmaišytą sviestą, medų, kakavą, meduolių prieskonius ir miltelinį cukrų.
  2. Įmaišykite persijotus miltus su kepimo milteliais arba soda, įmuškite kiaušinius, išmaišykite ir suminkykite tešlą.
  3. Atidėkite tešlą 15 min. į šoną. Pasigaminkite norimo namelio lekalus ant popieriaus.
  4. Tešlą iškočiokite 5 mm storio, išpjaukite reikiamas namelio dalis ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
  5. Kepkite 180 °C temperatūroje apie 8–10 minučių. Kai meduoliai atvės, galite sulipdyti namelį.
  6. Tirštą glajų pasidarykite iš kiaušinių baltymų, miltelinio cukraus ir šiek tiek citrinos sulčių.
  7. Iš tiek ingredientų pagaminsite du namelius.

Receptą atsiuntė Ingrida Zalanskaitė

Suskleisti

Taip pat skaitykite: Šventės su silke: 22 įvairiausi receptai

Tegul jūsų namai pakvimpa pačių keptais imbieriniais sausainiais

Lietuvoje imbieriniai sausainiai taip pat populiarėja, parduotuvių lentynos jų gausiai nukrautos, kulinarinės studijos organizuoja imbierinių sausainių ar namelių kepimo kursus, kolektyvai rungiasi, kas iškeps gardžiausius sausainiukus.

Reta šeima šiandien įsivaizduoja savo Kalėdas be imbierinių sausainių, papuoštų saldžiu glajumi, kepimo ar skrupulingai pastatytų bei dekoruotų imbierinių namelių. Egzistuoja daugybė šių sausainių gaminimo receptų, bet, jei dar niekada nesiryžote jų kepti, išbandykite ypač paprastą receptą. Tegul šie metai būna pirmieji, kai jūsų namai pakvips pačių keptais imbieriniais sausainiais.

Imbieriniai sausainiai

„Shuterstock“ nuotr./Imbieriniai sausainiai
„Shuterstock“ nuotr./Imbieriniai sausainiai

2 didelėms skardoms sausainių iškepti reikės:

  • 1 pakelio (375 g) „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio imbieriniams sausainukams,
  • 100 g sviesto ar margarino,
  • 100 g medaus ar cukraus sirupo,
  • 30 ml vandens.

Gaminimas:

  • Į dubenį supilkite mišinį, įdėkite 100–110 g sviesto ar margarino ir 100 g medaus ar cukraus sirupo.
  • Įpilkite 20–30 ml vandens ir minkykite tešlą tol, kol ji taps vientisa. Suminkytą tešlą palaikykite šaldytuve 1–2 val. ir kočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo traškesnius sausainius gausite.
  • Iš tešlos lakšto formelėmis išspauskite sausainius, dėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos formos.
  • Kepkite iki 180–200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 8–10 min.
  • Atvėsintus sausainius pabarstykite cukraus pudra, kakava, cinamonu ar kitu mėgstamu pagardu arba papuoškite glajumi, kurį galite pasigaminti iš kiaušinio baltymo, sumaišyto su cukraus pudra. Dėl skonio ir standumo į glajų dar galite išspausti šiek tiek citrinos sulčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų