Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
11 02

Įminta raugintų burokėlių paslaptis: kantrybės reikės, bet verta

Daržovių rauginimas – vienas seniausių būdų prailginti derliaus „galiojimo laiką“, ypač aktualus buvo tais laikais, kai nebuvo šaldytuvų, o žiemai kažkaip reikėjo pasiruošti... Mūsų senoliai raugino daug ką, sovietiniais laikais mūsų namuose viskas apsiribodavo tik statine šaltame rūsyje rūgstančių kopūstų. Tačiau puikiai pamenu mamą pasakojant apie močiutės raugintus burokėlius, kuriuos šeima valgydavo pasninko metu: tiesiog traukdavo iš statinės ir patiekdavo su virtomis bulvėmis, o skystį (raugą) naudodavo sriuboms, net šaltibarščiams.
Burokėliai
Burokėliai / Shutterstock nuotr.


Daržovių fermentacija pasaulyje ir Lietuvoje įgauna pagreitį. Mums, lietuviams, raugintos daržovės – tikrai ne naujiena! Lietuviški rauginti kopūstai galėtų laisvai susirungti tradicijų senumu su viso pasaulio dievinamais korėjietiškais kimčiais. Kai neseniai klausiau „BBC“ radijo reportažo apie kopūstų rauginimą – žurnalistas iš Londono skrido į kažkokį atokų Šiaurės Amerikos kaimelį ir tarsi didžiausią egzotiką aiškinosi „rauginimo paslaptis“ – mane apėmė milžiniškas pasididžiavimas, kad mes šioje srityje išties esame gerokai pažengę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau