Daržovių fermentacija pasaulyje ir Lietuvoje įgauna pagreitį. Mums, lietuviams, raugintos daržovės – tikrai ne naujiena! Lietuviški rauginti kopūstai galėtų laisvai susirungti tradicijų senumu su viso pasaulio dievinamais korėjietiškais kimčiais. Kai neseniai klausiau „BBC“ radijo reportažo apie kopūstų rauginimą – žurnalistas iš Londono skrido į kažkokį atokų Šiaurės Amerikos kaimelį ir tarsi didžiausią egzotiką aiškinosi „rauginimo paslaptis“ – mane apėmė milžiniškas pasididžiavimas, kad mes šioje srityje išties esame gerokai pažengę.
11 02
Įminta raugintų burokėlių paslaptis: kantrybės reikės, bet verta
Daržovių rauginimas – vienas seniausių būdų prailginti derliaus „galiojimo laiką“, ypač aktualus buvo tais laikais, kai nebuvo šaldytuvų, o žiemai kažkaip reikėjo pasiruošti... Mūsų senoliai raugino daug ką, sovietiniais laikais mūsų namuose viskas apsiribodavo tik statine šaltame rūsyje rūgstančių kopūstų. Tačiau puikiai pamenu mamą pasakojant apie močiutės raugintus burokėlius, kuriuos šeima valgydavo pasninko metu: tiesiog traukdavo iš statinės ir patiekdavo su virtomis bulvėmis, o skystį (raugą) naudodavo sriuboms, net šaltibarščiams.
Pranešti klaidą
Sėkmingai išsiųsta
Dėkojame už praneštą klaidą