Kaip atspirties tašką pasitelkėme prieš ketverius metus publikuotą šaltibarščių testą ir tikrinome, kaip per tą laiką kiekvienoje vietoje pasikeitė šaltibarščių kaina. Vienur ji kito minimaliai, kitur šoktelėjo ir dvigubai. Iš 9-ių tąsyk aprašytų vietų poros jau nebeliko – tai irgi vienas iš indikatorių, jog restoranai pastaraisiais metais išgyvena ne pačius sočiausius metus.
Štai lietuviškų patiekalų restoranas „Katpėdėlė“ sostinės Pilies gatvėje prieš ketverius metus šaltibarščiais siūlė vaišintis už 2,7 Eur. Šią vasarą klasikiniai lietuviški šaltibarščiai čia kainuoja daugiau kaip euru brangiau – 3,90 Eur. Kiek pigesni, 3,50 Eur, šaltibarščiai su feta. Pastarieji graikišku sūriu gardinti šaltibarščiai už lietuviškus pigesni tik todėl, kad yra meniu naujiena. Abeji šaltibarščiai, kaip įprasta, patiekiami su bulvėmis.
Veganai taip pat ruošia šaltibarščius, įprastus pieno produktus pakeisdami augalinėmis alternatyvomis. Prieš ketverius metus restorane „RoseHip“ šaltibarščių porciją buvo galima suvalgyti už 3 Eur, šiais metais tų pačių savininkų „RoseHip Vegan Bistro“ šaltibarščiai kainuoja 5,50 Eur.
Populiariame lietuviškų patiekalų restoranų tinkle „Etno dvaras“ (anksčiau – „Forto dvaras“) bent jau sostinės centre visada nemažai turistų. Prieš ketverius metus šaltibarščiai, kurie čia žymimi Lietuvos kulinarinio paveldo fondo ženkliuku, kainavo 2,95 Eur. Dabar jie kainuoja lygiai 1 euru daugiau – 3,95 Eur. Pasak restoranų tinklo atstovų, palyginus su praėjusiais metais šaltibarščių kaina kito nedaug, tad šis pabrangimas – tolygaus nepaliaujamo kainų augimo rezultatas.