Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Instagramas – vedlys virtuvėje pandemijos metais: ką gamino įžymybės?

Ar susimąstėte, ko išmokote per šiuos metus, kai buvo pusiau uždaryti miestai ir regionai? Prisipažįstu, jog keletą mėnesių blaškiausi po namus, negalėdama nei susikaupti, nei knygos perskaityti. Kartą, vartydama internetinius puslapius supratau, jog metas dažniau pasisukinėti virtuvėje ir išmokti ruošti bent keletą naujų patiekalų, kad ir meksikietiškų. Taip rankos pačios suminkė tortilijų tešlą ir virtuvė pakvipo kaktusų salotomis, pupelių humusu, šokolado ir aitriųjų paprikų natomis mole – padažų karalienės – šaukštelyje. O ką tuo metu savo virtuvėse gamino pasaulio garsiausieji? Kokiais patarimais ir kokiomis nuotraukomis dalijosi instagramo ar kitų socialinių tinklų profiliuose? Pasižvalgykime.
Maisto gaminimas karantino metu
Maisto gaminimas karantino metu / Vida Press nuotr.

Instagramas – virtuvės meistras, tai, ko gero, naujas žanras, kurio grožyje sutelpa daug dalykų. Gali gėrėtis vaizdo įrašais, kuriuose kulinarijos profesionalai išdėstys visą valgio gaminimo kursą, stebėti, kaip pasaulio žvaigždės savo virtuvėse kapoja prisirpusius sultingus pomidorus ar pasimokyti, kaip fermentuoti pavasarines daržoves. Čia rasite virėjų receptų kiekvienai dienos nuotaikai.

Svečiuojamės šefų namų virtuvėse

Daugybe „Michelin“ žvaigždžių įvertintas italas Massimo Bottura, 2018-ųjų geriausio pasaulyje restorano „Osteria Francescana“ savininkas, kviečia pasisvečiuoti savo namų virtuvėje. Programoje „Kitchen Quarantine“ („Virtuvinis karantinas“), kuri tapo instagramo hitu, susitiksite su pačiu virtuvės meistru, jo žmona Lara Gilmore, dukra Alexa ir sūnumi Charlie’u ir pasijusite tarsi slapta papuolę į šeimos šventę. Čia Massimo Bottura kartodamas: „Plaukite! Savo! Rankas! Likite saugūs! Gerkite daug apelsinų sulčių!“ ir itališka bei angliška greitakalbe paaiškins jums, kaip pasigaminti tortellini alla panna, šokolado putėsių, klasikinio rizoto, naudojant maisto likučius, ar tiesiog... porciją itališkų ledų.

Vida Press nuotr./Massimo Bottura
Vida Press nuotr./Massimo Bottura

O nuo kovo mėnesio galite sutikti jį naujajame buvusios pirmosios ponios Michelle’ės Obamos valgio gaminimo šou vaikams „Waflles + Mochi“ (internetinis transliuotojas „Netflix“).

Televizijos žvaigždė, modelis, aktyvistė, kulinarijos knygų autorė Padma Lakshmi savo instagramo paskyroje reguliariai skelbia vaizdo įrašus apie valgio gaminimą. Amerikietė namų virtuvėje ruošia kootu (indiškas lęšių ir daržovių troškinys), tamarindų ryžius ir kitus indiškos virtuvės įkvėptus patiekalus.

Panašiai elgiasi ir Antoni Porowski, modelis, „Nertflix“ serialo „Queer Eye“ (liet. „Keista akis“) žvaigždė, virtuvės meistras, filmuojantis tiesiai iš savo virtuvės Kanadoje. Jis dalijasi vaizdo siužetais instagramo paskyroje ir pokštauja, jog niekas nebežino, kokia diena yra šiandien.

Kaip senais laikais

Problema ta, kad žiūrint instagramo valgio gaminimo reginius būtina klausytis monologų. Tačiau kartais norisi susirasti instagramerių, kurie dalijasi nuotraukomis ir aiškiomis instrukcijomis, kaip senais laikais.

Pavyzdžiui, prancūzų virtuvės meistras ir TV žvaigždė Éricas Ripert’as skelbia ir daug labai paprastų receptų, pagal kuriuos negamina restorane „Le Bernardin“ (Niujorkas), tokių kaip arbūzų pica su Kalamata alyvuogėmis ar orkaitėje keptas žiedinis kopūstas, paprasčiausiai gardintas Provanso žolelėmis.

Arba Kopenhagos virtuvės žvaigždė Frederikas Bille Brahe dalijasi sveikų ir paprastų patiekalų receptais, pvz., ryžių pudingu su obuoliene ir pistacijomis ar dukros mėgstamais sekmadienio blynais su avižų pienu ir kardamonu.

Ir jei jūs, kaip dauguma interneto naršytojų, buvote netikėtai apsėstas duonos raugo, Joshas Axleris, „Heawn Bread“ (Evanstonas, Ilinojaus valstija, JAV) kepėjas, pateikia daugybę naudingų duonos receptų, į kuriuos vien pažiūrėjus visa virtuvė prisipildo traškios duonos kvapo.

Praktiniai patarimai

Markas Tuttiett, restorano „Carousel“ (Londonas) pagrindinis virtuvės meistras, turi visą šūsnį puikių receptų savo instagramo paskyroje „Lockdown Cooking“ (liet. „Gaminimas per karantiną“) – lakštiniai, pica su saulėtais kiaušiniais, keksiukai, šokolado traškučiai... Kaip gaminti, tiesiog rodoma be žodžių ir pateikiamas užrašytas receptas. Tai užburia.

Frankas Prisinzano, Niujorko restoranininkas ir vienos iš radijo įkūrėjų – originalaus instagraminimo pionierius, turi visą aibę mokymo programų, kurios yra tarsi priešnuodis prastai nuotaikai. Užuot kūręs receptus, jis gamina valgį, postringaudamas apie tai, kaip viskas turi būti daroma. Instrukcijos su daugybe spalvingų komentarų, kaip susitaisyti spaghetti al limone, traškančios nėriniuotos kiaušinienės, pomidorų padaže paskendusios vištienos jaukiai vakarienei ir t. t. Jo pagrindinės taisyklės: gerai sumaišykite skonių derinius, ypač kai ruošiate padažą su sviestu ir citrinos sultimis ir nepervirkite makaronų, nes „cucina Prisinzano“ – tai iš tiesų nenurungiama pastos karalystė. Kiek pastebėjau, šis virtuvės senbuvis nemini dabarties laikų apskritai, ir tai suteikia savotišką palengvėjimą.

Aktoriai prie puodų

Florence’a Pugh yra garsi jaunosios kartos aktorė (vaidino filmuose „Ledi Makbet“, „Mažosios moterys“ ir kt.), bet dabar, kaip ir daugelis kitų garsenybių, gamina valgį ir instagrame dalijasi vaizdo įrašais. Ji sukinėjasi dailioje virtuvėje ir ruošia labai paprastus patiekalus realiuoju laiku. Ko gero, tai ir yra jos receptų populiarumo paslaptis. Be to, ji visada šalia pasidalija ir vegetariška patiekalo alternatyva. Pavyzdžiui, vienas receptas yra toks: supjaustote visas šaldytuve užsilikusias daržoves ir pakepinate aliejuje su vienu iš pastos padažų. Klausant gaminimo instrukcijų, galima pasimokyti ir anglų kalbos.

Amerikiečių aktorius Jesse’is Tyleris Fergusonas pradėjo kurti savo maisto tinklaraštį drauge su profesionalia virtuvės meistre, rašytoja Julie Tanous. Ir štai kovo mėnesį pasirodė jų bendras kūrinys – valgių gaminimo knyga „Food Between Friends“ (liet. „Maistas tarp draugų“) – receptai, pagardinti istorijomis.

Nors aktorė Julia Roberts neišleido valgių gaminimo knygos, kartais ji taip pat pasidalija savo receptais socialiniuose tinkluose, pvz., traškių persikų ar keksiukų su bananais ir kanapėmis. Įžymybė mėgsta ruošti savo trijų vaikų šeimai žuvį, o į salotas nepamiršta įmesti mėgstamiausių briuselinių kopūstų daigų.

Buvimas virtuvėje leidžia užsimiršti ir sudėti visą sielos ilgesį į maisto ruošimą. O kartais užtenka pasigrožėti receptų nuotraukomis ir vaizdo įrašais instagramo profiliuose, pasvajoti apie žavių patiekalų gaminimą ir... užsisakyti iš vietinio restorano penktadienio vakarienę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas