Ir nors šią šventę paprastai labiau sureikšmina suaugusieji, o ne patys vaikai, pradžiuginti juos nekasdieniais skanėstais – puiki proga. Patarimais ir receptais dalijasi pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen.
Pasak jos, švenčių metu vaikai gali pasilepinti įvairiais skanumynais, tačiau reikėtų nepamiršti ir maistingų produktų, ypač – daržovių. „Daržovės yra ne tik puikus garnyras, bet ir užkandis, patiekalams suteikiantis gaivumo ir ryškių spalvų. Svarbu jas pateikti žaismingai, kad vaikams daržovių skanavimas būtų įdomus. Švelnus humusas su daržovių šiaudeliais – puikus pavyzdys. Šį vitaminų ir maistingų medžiagų gausų užkandį mėgsta ne tik vaikai, bet ir jų tėveliai. Jį pagaminti visai nesunku – tereikia plonais šiaudeliais supjaustyti morkas, agurkus, ridikėlius ar kitas mėgstamas daržoves, jas sudėlioti į nedidelius indelius bei šalia patiekti humusą,“ – pataria maisto ekspertė.
Keksiukai – ne tik smaguriams
Vaikai nepaprastai mėgsta keksiukus – smagi forma, ryškūs kremas ir spalvoti pabarstukai juos itin traukia. Maisto ekspertės teigimu, keksiukais ypač maloniai nustebinsite išleistuves darželyje švenčiančius vaikus, juolab, kad būdų juos išsikepti – daugybė.
„Keksiukai gali būti ne tik desertas, bet ir sotusis patiekalas. Vaikai mėgsta judėti, todėl ilgai sėdėti vienoje vietoje ir valgyti tradicinius patiekalus jiems pabosta. Pamėginkite iškepti keksiukų su kiaušiniu, lašiša ir vištiena – jums tereikės į vidų pridėti sūrio bei daržovių ir jau turėsite alternatyvą įprastam apkepui, kuris vaikams neatrodo patrauklus. Tereikia gražių ir spalvotų keksiukų formelių ir vaikai tuoj čiups skanauti,“ – sako A.Rasmussen.
Vietoj torto – šviežių vaisių ir uogų iešmeliais
Nors išskirtinių švenčių metu retai apsieinama be torto, mažieji dažnai nėra patys didžiausi jo mėgėjai. Gera alternatyva – vaisiai ir uogos, kurias su malonumu kramsnoja mažieji.
Bananus, braškes, šilauoges, vynuoges suverkite ant medinio iešmelio ir turėsite skaniausią desertą. Siekiant didesnio efekto, vaisius galite supjaustyti skirtingomis formomis, o pagamintus iešmelius susmeigti į pusiau perpjautą ananasą. Mažieji tikrai įvertins jeigu vaisių ir uogų iešmelius pagardinsite zefyrais.
„Spalvingus iešmelius galima gaminti ir iš įvairių daržovių, pvz. vyšninių pomidorų, agurkų, paprikos, juos pagardinti keptos paukštienos gabaliukais. Juk vaikai visų pirmą valgo akimis, todėl spalvingi tiek vaisių, tiek daržovių iešmeliai yra puikus pasirinkimas vaikų šventėms,“ – rekomenduoja maisto ekspertė.
Sotesnis užkandis – daržovių keksiukai
Ingredientai:
- 250 g tarkuotos cukinijos;
- 120 g tarkuotų morkų;
- 30 g žirnelių;
- 30 g konservuotų saldžiųjų kukurūzų;
- 125 g čederio sūrio;
- 110 ml pieno;
- 60 ml graikiško jogurto;
- 60 ml alyvuogių aliejaus;
- 2 kiaušiniai;
- 250 g miltų;
- 3 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
2. Tarkuotą cukiniją ir morkas sudėkite ant švaraus virtuvinio rankšluosčio, susukite ir išgręžkite daržovių sultis.
3. Daržovių minkštimą sudėkite į dubenį kartu su žirneliais ir saldžiaisiais kukurūzais. Tuomet supilkite pieną, graikišką jogurtą, alyvuogių aliejų, sudėkite tarkuotą sūrį, įmuškite kiaušinius ir viską išmaišykite iki vientisos masės.
4. Kepimo miltelius sumaišykite su miltais ir į mišinį iš lėto supilkite prieš tai gautą masę. Viską gerai išsukite.
5. Keksiukų kepimo formą patepkite aliejumi arba sviestu ir tolygiai supilkite masę į kepimo formeles. Kepkite apie pusvalandį.
Daržovių iešmeliai su kepta kalakutiena
Ingredientai:
- 300 g kalakutienos filė;
- druskos, pipirų, kitų vaikų mėgstamų prieskonių;
- 1 raudonoji paprika;
- 1 geltonoji paprika;
- 10 vyšninių pomidorų;
- 1 agurkas.
Gaminimas:
1. Kalakutienos filė apibarstykite druska, pipirais bei kitais prieskoniais, įdėkite į kepimo rankovę ir kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje, 30-40 min.
2. Iškepusią mėsą išimkite iš rankovės, palikite atvėsti ir supjaustykite 2×2 cm gabaliukais.
3. Ant medinių iešmelių pakaitomis verkite vyšninius pomidorus, agurką, raudoną ir geltoną paprikas bei kalakutienos filė.
Bananiniai keksiukai su maskarponės kremu
Ingredientai:
tešlai:
- 400 g miltų;
- 1 arbat. šaukšt. valgomosios sodos;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 0,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 0,5 arbat. šaukšt. malto cinamono;
- 0,5 arbat. šaukšt. malto muskato;
- 350 g cukraus;
- 200 ml alyvuogių aliejaus;
- 3 kiaušiniai;
- 1 valg. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 4 nulupti ir sutrinti bananai.
kremui:
- 85 g kreminio sūrio;
- 120 g sviesto;
- 80 g maskarponės sūrio;
- 3 valg. šaukšt. medaus;
- sauja graikinių riešutų.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių.
2. Pasiruoškite keksiukų kepimo formą ir į ją įklokite ryškiaspalvius keksiukų popierėlius.
3. Išmaišykite miltus, valgomąją sodą, kepimo miltelius, cinamoną bei muskato riešutą atskirame dubenyje.
4. Kitame inde išplakite kiaušinius su cukrumi, supilkite alyvuogių aliejų ir vanilę.
5. Į skystą masę įmaišykite ir bananus.
6. Birius produktus persijokite per sietelį ir iš lėto įmaišykite į skystąją masę, kol tešla taps vientisa.
7. Paruoštą tešlą išpilkite į keksiukų kepimo formeles, pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 25 minutes, kol viršus gražiai paruduos.
8. Vėliau ištraukite keksiukus iš kepimo formos, sudėkite į lėkštę bei palikite atvėsti.
9. Paruoškite kremą – elektriniu plaktuvu išsukite kreminį sūrį ir sviestą iki švelnios ir purios masės. Įmaišykite maskarponės sūrį ir sudėkite medų. Dar kartą išmaišykite kremą.
10. Atvėsusius keksiukus aptepkite maskarponės kremu ir ant viršaus paberkite graikinių riešutų.
Vaisių ir uogų iešmeliai
Ingredientai:
- 200 g zefyrų;
- 100 g smulkių uogų, pvz. šilauogių, tinka ir vynuogės;
- 300 g arbūzo (išimkite sėklas);
- 300 g braškių.
Gaminimas:
1. Vaisius ir uogas nuplaukite.
2. Iš arbūzo riekelių išspauskite su sausainių formele žvaigždutes ar kitą norimą formą, didesnes braškes perpjaukite per pusę.
3. Viską pakaitomis suverkite ant medinių iešmelių.
Naminis limonadas su apelsinais
Ingredientai:
- 8 apelsinai;
- 4 citrinos;
- žiupsnelis cukraus pagal skonį;
- 1500 ml natūralaus arba gazuoto vandens.
Gaminimas:
1. Nulupkite apelsinus ir citrinas bei sudėkite viską į trintuvę ir sutrinkite iki vientisos masės.
2. Įberkite šiek tiek cukraus ir gautą masę praskieskite vandeniu. Skonio intensyvumą galite reguliuoti papildomai pridėdami apelsinų ar citrinų sulčių.
3. Papuoškite apelsino griežinėliais ir pagardinkite ledukais.