Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ir darželinukų išleistuvėms, ir kitoms vaikų šventėms: gardumynai, kurie pradžiugins

Paskutinėmis pavasario dienomis itin nekantriai laukiame vasaros. Kol vieni planuoja atostogas, išvykas į gamtą, ar vakarus su draugais, dalis tėvų ruošiasi išleistuvėms vaikų darželiuose.
Vaikiška šventė
Vaikiška šventė / Vida Press nuotr.

Ir nors šią šventę paprastai labiau sureikšmina suaugusieji, o ne patys vaikai, pradžiuginti juos nekasdieniais skanėstais – puiki proga. Patarimais ir receptais dalijasi pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen.

Pasak jos, švenčių metu vaikai gali pasilepinti įvairiais skanumynais, tačiau reikėtų nepamiršti ir maistingų produktų, ypač – daržovių. „Daržovės yra ne tik puikus garnyras, bet ir užkandis, patiekalams suteikiantis gaivumo ir ryškių spalvų. Svarbu jas pateikti žaismingai, kad vaikams daržovių skanavimas būtų įdomus. Švelnus humusas su daržovių šiaudeliais – puikus pavyzdys. Šį vitaminų ir maistingų medžiagų gausų užkandį mėgsta ne tik vaikai, bet ir jų tėveliai. Jį pagaminti visai nesunku – tereikia plonais šiaudeliais supjaustyti morkas, agurkus, ridikėlius ar kitas mėgstamas daržoves, jas sudėlioti į nedidelius indelius bei šalia patiekti humusą,“ – pataria maisto ekspertė.

Naminis humusas
Receptas: Naminis humusas
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 28
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 250.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės
Citrinos: 0.50 vnt. (sulčių)
Tahini pasta: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Vanduo: 2.00 valg. š. (virinto)
Kuminai: 0.25 arbat. š. (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Avinžirnius užmerkite iš vakaro, išbrinkusius virkite apie 20 minučių

2. Išvirusius avinžirnius sudėkite į elektrinę trintuvę su visais ingredientais ir trinkite iki vienodos kreminės masės. Jei ji per tiršta – įpilkite daugiau vandens ir pagal skonį tikrinkite, ar netrūksta prieskonių.

Norintiems intensyvesnio ar išskirtinio skonio verta išbandyti humusą su daugiau česnakų, čili prieskonių ar pridėti saulėje džiovintų pomidorų, juodųjų alyvuogių. Bandydami galite sukurti savo vardo humuso receptą.

Jo galima ragauti su agurkais, morkomis, salierais, pomidorais, pita, lavašu, traškučiais, duonos lazdelėmis ar duona. Ir patartina humusą iš dubens dažyti, o ne tepti. Pavyzdžiui, sulenkiate gabalėlį pitos pusiau ir kampu semiate humuso. Tuo pačiu ir pirštus apsilaižysite.

Suskleisti
Restorano „Toli Toli“ gimtadienio šventė
Receptas: Humusas su džiovintais pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
4.2 / 13
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 500.00 g (džiovintų)
Alyvuogių aliejus: 75.00 ml
Tahini pasta: 150.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kuminai: 2.00 arbat. š. (malto)
Druska: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Avinžirnius gausiai užpilkite vandeniu ir palaikykite 4–7 valandas. Vandenį nupilkite, avinžirnius perskalaukite ir užpilkite šviežiu. Virkite 2 valandas.

2. Į išvirtus ir atvėsusius avinžirnius supilkite alyvuogių aliejų, sezamų pastą tahini, česnaką, prieskonius, įspauskite citrinos sultis, sudėkite džiovintus pomidorus. Viską labai gerai sutrinkite elektriniu trintuvu.

3. Patiekite su duonele ar daržovių lazdelėmis.

Suskleisti

Keksiukai – ne tik smaguriams

Vaikai nepaprastai mėgsta keksiukus – smagi forma, ryškūs kremas ir spalvoti pabarstukai juos itin traukia. Maisto ekspertės teigimu, keksiukais ypač maloniai nustebinsite išleistuves darželyje švenčiančius vaikus, juolab, kad būdų juos išsikepti – daugybė.

„Keksiukai gali būti ne tik desertas, bet ir sotusis patiekalas. Vaikai mėgsta judėti, todėl ilgai sėdėti vienoje vietoje ir valgyti tradicinius patiekalus jiems pabosta. Pamėginkite iškepti keksiukų su kiaušiniu, lašiša ir vištiena – jums tereikės į vidų pridėti sūrio bei daržovių ir jau turėsite alternatyvą įprastam apkepui, kuris vaikams neatrodo patrauklus. Tereikia gražių ir spalvotų keksiukų formelių ir vaikai tuoj čiups skanauti,“ – sako A.Rasmussen.

Keksiukai su kumpiu
Receptas: Keksiukai su kumpiu
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
2.4 / 7
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 20.00 g (pusė galvutės)
Miltai: 1.00 st. (1-1,5)
Kukurūzų kruopos: (pusė stiklinės) 110.00 ml
Pienas: 180.00 ml
Grietinė: 1.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Kumpis: 100.00 g (virtas)
Sūris: 60.00 g (brandintas)
Džiovinti pomidorai: 3.00 vnt. (aliejuje)
Parmezano sūris: 2.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Čiobreliai: 3.00 g (saujelė džiovinto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą sviesto, sudėkite smulkintą svogūną, maišydama pakepinkite ant vidutinės ugnies, kol svogūno gabalėliai taps perregimi.

2. Dubenyje sumaišykite miltus, kukurūzų kruopas, cukrų ir kepimo miltelius, įberkite šaukštelį druskos, pagardinkite čiobreliais ir pipirais.

3. Kitame inde suplakite kiaušinius, pieną ir grietinę. Masę supilkite į miltus ir išmaišykite. Įmaišykite į tešlą pakepintus svogūno gabalėlius, kubeliais pjaustytą kumpį, stambiai tarkuotą sūrį ir smulkintus pomidorus, atsargiai išmaišykite.

4. Keksiukų formas patepkite sviestu arba aliejumi, į kiekvieną įkrėskite šiek tiek tešlos (užpildykite maždaug tris ketvirtadalius formos, nes tešla pakils).

5. Pašaukite keksiukus į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug 10 min.

6. Patepkite keksiukus tirpintu sviestu, pabarstykite tarkuotu parmezanu ir kepkite dar 8–10 min. Patikrinkite mediniu pagaliuku, ar iškepė.

7. Tiekite karštus arba šaltus.

Suskleisti
Nesaldūs keksiukai
Receptas: Nesaldūs keksiukai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 30
Receptas
Ingredientai
Miltai: 185.00 g
Kepimo milteliai: 15.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Kreminė varškė: 260.00 g
Sūris: 100.00 g (kietasis)
Kumpis: 120.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (3 dideli arba 4 mažesni)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Pienas: 85.00 ml (kambario temperatūros)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Paruoškite 14 keksiukų kepimo formelių.
  2. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
  3. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kreminę varškę, kiaušinius, pieną, aliejų ir žalumynus. Suberkite miltų mišinį ir lengvai išmaišykite. Suberkite tarkuotą kietąjį sūrį, gabalėliais pjaustytą kumpį ir dar kartą lengvai išmaišykite.
  4. Paruoštą tešlą paskirstykite į kepimo formeles, pripildydami tris ketvirčius jų tūrio.
  5. Kepkite apie 30-35 minutes, kol paviršius gražiai apskrus. Patiekite šiltus, kambario temperatūros ar atvėsusius.  
Suskleisti
Moliūgo ir sūrio keksiukai
Receptas: Moliūgo ir sūrio keksiukai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 23
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 200.00 g (200 ml keptų moliūgų tyrės)
Kefyras: 50.00 ml
Aliejus: 100.00 ml
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Miltai: 240.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai grūstų)
Cukrus: 1.00 valg. š.
Sūris: 100.00 g (tarkuoto kietojo)
Moliūgo sėklos: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Į didesnį indą išsijokite miltus, kepimo miltelius, suberkite druską, cukrų, pipirus, šaukštą moliūgų sėklų, prieskonines žoleles. Viską gerai išmaišykite.
  2. Kitame inde paplakite kiaušinius, supilkite kefyrą, aliejų, sukrėskite moliūgų tyrę ir viską išmaišykite. 
  3. Skystą masę sukrėskite į sausus produktus ir išmaišykite. Galiausiai suberkite sūrį.
  4. Tešlą supilkite į formeles, ant viršaus užberkite moliūgų sėklų.
  5. Viršų apibarstykite druska arba sūriu.
  6. Kepkite 50 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Patiekite šiltus.
Suskleisti
Bulviniai keksiukai
Receptas: Bulviniai keksiukai
2 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.6 / 14
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 600.00 g (tarkuotos žalios)
Parmezano sūris: 1.00 st. (1/2 tarkuoto)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (ryšulėlis)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, keksiukų formeles ištepkite aliejumi.
  2. Dubenyje sumaišykite 600 g žalių tarkuotų bulvių, svogūnų laiškus ir pusę stiklinės tarkuoto parmezano.
  3. Įberkite šiek tiek druskos, pipirų, apšlakstykite aliejumi ir kruopščiai viską išmaišykite.
  4. Dėkite masę į formeles, šiek tiek paspausdami šaukštu.
  5. Kepkite 60–70 minučių, kol kraštai gražiai apskrus.

 

Suskleisti

Vietoj torto – šviežių vaisių ir uogų iešmeliais

Nors išskirtinių švenčių metu retai apsieinama be torto, mažieji dažnai nėra patys didžiausi jo mėgėjai. Gera alternatyva – vaisiai ir uogos, kurias su malonumu kramsnoja mažieji.

Bananus, braškes, šilauoges, vynuoges suverkite ant medinio iešmelio ir turėsite skaniausią desertą. Siekiant didesnio efekto, vaisius galite supjaustyti skirtingomis formomis, o pagamintus iešmelius susmeigti į pusiau perpjautą ananasą. Mažieji tikrai įvertins jeigu vaisių ir uogų iešmelius pagardinsite zefyrais.

„Spalvingus iešmelius galima gaminti ir iš įvairių daržovių, pvz. vyšninių pomidorų, agurkų, paprikos, juos pagardinti keptos paukštienos gabaliukais. Juk vaikai visų pirmą valgo akimis, todėl spalvingi tiek vaisių, tiek daržovių iešmeliai yra puikus pasirinkimas vaikų šventėms,“ – rekomenduoja maisto ekspertė.

Sotesnis užkandis – daržovių keksiukai

Ingredientai:

  • 250 g tarkuotos cukinijos;
  • 120 g tarkuotų morkų;
  • 30 g žirnelių;
  • 30 g konservuotų saldžiųjų kukurūzų;
  • 125 g čederio sūrio;
  • 110 ml pieno;
  • 60 ml graikiško jogurto;
  • 60 ml alyvuogių aliejaus;
  • 2 kiaušiniai;
  • 250 g miltų;
  • 3 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.

2. Tarkuotą cukiniją ir morkas sudėkite ant švaraus virtuvinio rankšluosčio, susukite ir išgręžkite daržovių sultis.

3. Daržovių minkštimą sudėkite į dubenį kartu su žirneliais ir saldžiaisiais kukurūzais. Tuomet supilkite pieną, graikišką jogurtą, alyvuogių aliejų, sudėkite tarkuotą sūrį, įmuškite kiaušinius ir viską išmaišykite iki vientisos masės.

4. Kepimo miltelius sumaišykite su miltais ir į mišinį iš lėto supilkite prieš tai gautą masę. Viską gerai išsukite.

5. Keksiukų kepimo formą patepkite aliejumi arba sviestu ir tolygiai supilkite masę į kepimo formeles. Kepkite apie pusvalandį.

Astos Černės nuotr./Nesaldūs keksiukai
Astos Černės nuotr./Nesaldūs keksiukai

Daržovių iešmeliai su kepta kalakutiena

Ingredientai:

  • 300 g kalakutienos filė;
  • druskos, pipirų, kitų vaikų mėgstamų prieskonių;
  • 1 raudonoji paprika;
  • 1 geltonoji paprika;
  • 10 vyšninių pomidorų;
  • 1 agurkas.

Gaminimas:

1. Kalakutienos filė apibarstykite druska, pipirais bei kitais prieskoniais, įdėkite į kepimo rankovę ir kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje, 30-40 min.

2. Iškepusią mėsą išimkite iš rankovės, palikite atvėsti ir supjaustykite 2×2 cm gabaliukais.

3. Ant medinių iešmelių pakaitomis verkite vyšninius pomidorus, agurką, raudoną ir geltoną paprikas bei kalakutienos filė.

Shutterstock nuotr./Mėsos vėrinukai
Shutterstock nuotr./Mėsos vėrinukai

Bananiniai keksiukai su maskarponės kremu

Ingredientai:

tešlai:

  • 400 g miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. valgomosios sodos;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 0,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 0,5 arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • 0,5 arbat. šaukšt. malto muskato;
  • 350 g cukraus;
  • 200 ml alyvuogių aliejaus;
  • 3 kiaušiniai;
  • 1 valg. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 4 nulupti ir sutrinti bananai.

kremui:

  • 85 g kreminio sūrio;
  • 120 g sviesto;
  • 80 g maskarponės sūrio;
  • 3 valg. šaukšt. medaus;
  • sauja graikinių riešutų.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių.

2. Pasiruoškite keksiukų kepimo formą ir į ją įklokite ryškiaspalvius keksiukų popierėlius.

3. Išmaišykite miltus, valgomąją sodą, kepimo miltelius, cinamoną bei muskato riešutą atskirame dubenyje.

4. Kitame inde išplakite kiaušinius su cukrumi, supilkite alyvuogių aliejų ir vanilę.

5. Į skystą masę įmaišykite ir bananus.

6. Birius produktus persijokite per sietelį ir iš lėto įmaišykite į skystąją masę, kol tešla taps vientisa.

7. Paruoštą tešlą išpilkite į keksiukų kepimo formeles, pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 25 minutes, kol viršus gražiai paruduos.

8. Vėliau ištraukite keksiukus iš kepimo formos, sudėkite į lėkštę bei palikite atvėsti.

9. Paruoškite kremą – elektriniu plaktuvu išsukite kreminį sūrį ir sviestą iki švelnios ir purios masės. Įmaišykite maskarponės sūrį ir sudėkite medų. Dar kartą išmaišykite kremą.

10. Atvėsusius keksiukus aptepkite maskarponės kremu ir ant viršaus paberkite graikinių riešutų.

Vida Press nuotr./Keksiukai formelėse
Vida Press nuotr./Keksiukai formelėse

Vaisių ir uogų iešmeliai

Ingredientai:

  • 200 g zefyrų;
  • 100 g smulkių uogų, pvz. šilauogių, tinka ir vynuogės;
  • 300 g arbūzo (išimkite sėklas);
  • 300 g braškių.

Gaminimas:

1. Vaisius ir uogas nuplaukite.

2. Iš arbūzo riekelių išspauskite su sausainių formele žvaigždutes ar kitą norimą formą, didesnes braškes perpjaukite per pusę.

3. Viską pakaitomis suverkite ant medinių iešmelių.

Mariaus Žičiaus nuotr./Vaisių vėrinukai
Mariaus Žičiaus nuotr./Vaisių vėrinukai

Naminis limonadas su apelsinais

Ingredientai:

  • 8 apelsinai;
  • 4 citrinos;
  • žiupsnelis cukraus pagal skonį;
  • 1500 ml natūralaus arba gazuoto vandens.

Gaminimas:

1. Nulupkite apelsinus ir citrinas bei sudėkite viską į trintuvę ir sutrinkite iki vientisos masės.

2. Įberkite šiek tiek cukraus ir gautą masę praskieskite vandeniu. Skonio intensyvumą galite reguliuoti papildomai pridėdami apelsinų ar citrinų sulčių.

3. Papuoškite apelsino griežinėliais ir pagardinkite ledukais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?