Šia proga prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pranešime žiniasklaidai pateikia keletą itin paprastų, greitai paruošiamų bei sveikų užkandžių idėjų.
Turėti užkandžių stebint varžybas – kone privaloma scenarijaus dalis. Verdant emocijoms bei azartui, stebint įtemptą žaidimą, beveik visada norisi lengvo, traškaus, pikantiško, o kartu ir lengvai paruošiamo maisto. „Pastebime, jog sveiko maisto tendencijos keičia net ir įprastų užkandžių tradicijas. Sporto aistruoliai dažniau renkasi pasaulio virtuvės siūlomas sveikas traškučių alternatyvas, namų gamybos padažus bei pagardus“, – sako V.Juodkazienė
Maisto ekspertės teigimu, daugelis lietuvių šiandien užkandžius ruošia iš vaisių, daržovių, išmėgina įvairius namuose skrudintų pistacijų, migdolų, anakardžių ar lazdyno riešutų receptus. V.Juodkazienė pastebi, kad lietuviai pomidorų padažą, majonezą ar įvairius kitus, jau paruoštus padažus, vis dažniau keičia namų gamybos humusu, gvakamole ar įvairiais pikantiškais jogurtų deriniais.
Aštrūs riešutai su prieskoniais
Ingredientai:
- 100 g migdolų;
- 200 g anakardžio riešutų;
- 1 kiaušinio baltymas;
- 50 g rudojo cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. maltos paprikos;
- 2 arbat. šaukšt. kajeno pipirų;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 1 valg. šaukšt. tarkuotos apelsino žievelės.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių temperatūros, o kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Riešutus nuplikykite – sudėkite į dubenėlį, užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite vieną minutę. Tuomet vandenį nupilkite, o riešutus labai gerai nusausinkite.
3. Dubenyje išplakite kiaušinio baltymą iki lengvų baltų putų. Suberkite rudąjį cukrų, maltą papriką, kajano pipirus, druską ir apelsino žieveles. Galiausiai, suberkite riešutus ir gerai išmaišykite, kad visi riešutai pasidengtų mase.
4. Paskleiskite riešutus ant kepimo popieriumi išklotos skardos vienu sluoksniu. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, vis pamaišydami, kad riešutai apskrustų iš visų pusių.
Avokado humusas
Ingredientai:
- 400 g konservuotų avinžirnių;
- 2 nulupti prinokę avokadai;
- 50 g maltų sezamo sėklų pastos tahini (galite pasigaminti patys);
- 1 valg. šaukšt. žaliųjų citrinų sulčių;
- 2 skiltelės česnako;
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1/4 arbat. šaukšt. kumino;
- 1 valg. šaukšt. šviežios kalendros;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis raudonojo pipiro;
- 500 g daržovių (morkų, brokolių, kalafiorų, paprikų).
Gaminimas:
1. Elektriniame trintuve susmulkinkite avinžirnius, avokadus, žaliosios citrinos sultis, česnako skilteles, sezamo sėklų pastą ir kuminą iki minkštos tyrės. Viską apibarstykite druska.
2. Sudėkite gautą masę į dubenį, pagardinkite kalendromis ir raudonaisiais pipirais. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir palikite šiek tiek pastovėti.
3. Atskiroje lėkštėje pasiruoškite mėgstamas daržoves. Jeigu renkatės morkas ar paprikas, supjaustykite jas pailgomis juostelėmis, o kalafiorus ar brokolius supjaustykite galvutėmis, kad būtų patogu merkti juos į humusą. Galite tarpusavyje derinti įvairių daržovių asorti.
4. Daržoves merkite į humusą ir skanaukite!
Saldžiosios bulvės su rikotos sūriu ir pesto padažu
Ingredientai:
- 2 saldžiosios bulvės;
- 100 g rikotos sūrio;
- 100 g tepamo varškės sūrelio;
- 6 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 30 g kietojo sūrio;
- 20 g kepintų anakardžio riešutų;
- 1 skiltelė česnako;
- sauja bazilikų;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 210 laipsnių temperatūros.
2. Saldžiąsias bulves supjaustykite maždaug centimetro storio riekelėmis, dėkite ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos, apšlakstykite aliejumi ir pašaukite į įkaitusią orkaitę. Kepkite apie pusvalandį arba kol suminkštės.
3. Kol kepa saldžiosios bulvė, rikotos sūrį ir varškės sūrį išsukite elektriniu plakikliu iki kremo konsistencijos.
4. Atskirai trintuve sumalkite bazilikus, aliejų, riešutus, česnaką ir druską. Tuomet viską sudėkite į dubenį ir išmaišykite su sūriu, jeigu reikia – pagardinkite druska.
5. Iš orkaitės išimkite bulvių riekeles ir leiskite joms truputį atvėsti. Tuomet dėkite po arbatinį šaukštelį gauto kremo. Pabaigoje kiekvieną užkandį dekoruokite riešutu.
Parmezano ir moliūgo traškučiai
Ingredientai:
- 1 didesnis plonomis riekelėmis supjaustytas moliūgas;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 150 g duonos trupinių;
- 200 g smulkiai tarkuoto parmezano;
- 200 g graikiško jogurto;
- 3 valg. šaukšt. šviežiai kapotų petražolių;
- 2 arbat. šaukšt. česnako miltelių;
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis juodųjų pipirų;
- žiupsnelis maltų raudonųjų paprikų.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros, o kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite moliūgų riekeles su alyvuogių aliejumi. Apibarstykite druska, juodaisiais pipirais ir malta raudonąja paprika.
3. Atskirame dubenyje sumaišykite duonos trupinius, parmezaną, du valgomuosius šaukštus petražolių ir česnako miltelius.
4. Gautoje masėje apvoliokite kiekvieną moliūgų riekelę, dėkite ant skardos ir pašaukite į įkaitusią orkaitę. Kepkite apie 20 minučių.
5. Kol kepa traškučiai, pasiruoškite padažą. Graikišką jogurtą sumaišykite su citrinos sultimis, ir likusiu šaukštu petražolių. Padažą pagardinkite druska, pipirais ir malta raudonąja paprika.
Traškūs vyšniniai pomidoriukiai
Ingredientai:
- 800 g vyšninių pomidorų;
- 150 g duonos trupinių;
- 50 g smulkiai tarkuoto parmezano;
- 2 valg. šaukšt. lydyto sviesto;
- 2 suplakti kiaušiniai;
- 150 g miltų;
- 1 arbat. šaukšt. raudonėlio;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnios juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių temperatūros, o kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Dubenyje sumaišykite duonos trupinius, parmezaną, lydytą sviestą ir raudonėlį, pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais.
3. Apvoliokite vyšninius pomidorus miltuose, tada plaktame kiaušinyje, vėl miltuose ir vėl kiaušinyje ir galiausiai išdėliokite ant skardos.
4. Kepkite apie 20 minučių arba tol, kol patiekalas įgis auksinę spalvą.
5. Atvėsusius traškius pomidorus galite išmėginti su graikiško jogurto padažu arba humusu ar gvakamole.