Ingredientai:
- 5–7 lapinio kopūsto (kale) lapai, be kotų, išpjaustytomis kietomis gyslomis;
- 2–3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1–2 arbat. šaukšt. balzaminio acto;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 1 apelsinas;
- sauja švelniai pakepintų, atvėsintų ir stambiai sukapotų graikinių arba pekaninių karijų riešutų;
- 1 valg. šaukšt. skysto medaus;
- 1 sauja nuplautų ir nusausintų spanguolių.
Gaminimas:
1. Nuplautus, nusausintus lapinio kopūsto lapus (be jokių kietų gyslų) sudėkite vieną ant kito ir susukite ritinėlį, lyg gamintumėte suktinuką. Jį dėkite ant pjaustymo lentelės ir aštriu peiliu pjaustykite 5–6 mm pločio griežinėliais (turėtų išeiti ilgi ir ploni šiaudeliai).
2. Į erdvų dubenį berkite kopūsto šiaudelius, supilkite aliejų, balzaminį actą, berkite druską ir pipirus. Vėliau švariomis rankomis sumaišykite viską kiek pagniaužydami ir pamasažuodami kopūstą. Palikite šį mišinį maždaug pusvalandžiui, kol lapeliai suminkštės.
3. Tuomet keptuvėje ar orkaitėje pakepinkite riešutus, paruoškite spanguoles. Apelsiną nulupkite ir supjaustykite griežinėliais, o šiuos ketvirčiais arba kitokios formos gabaliukais (patogiausia, jei iš kiekvieno apelsino išpjausite tik minkštimą).
4. Pasiėmę dubenį su suminkštėjusiu kopūstu, suberkite apelsino gabaliukus, riešutus ir spanguoles, pašlakstykite skystu medumi, išmaišykite, paragaukite, ar netrūksta druskos ar pipirų, ir tiekite. Skanaus!