Italų virtuvė neįsivaizduojama be pomidorų padažo, kurį mėgstama gardinti šviežiais bazilikais ar rozmarinais. Nebijokite eksperimentuoti ir jūs!
„Daumantų“ pranešime žiniasklaidai virtuvės šefas Algis Kairys siūlo išbandyti 3 vasariškus padažus ir pataria, prie ko kiekvienas jų labiausiai tiks.
Naminis šviežių pomidorų padažas
Šiuo padažu tiks gardinti mėsos, makaronų, daržovių patiekalus. Gerai užsuktame stikliniame indelyje laikomu padažu galėsite mėgautis net pusę metų.
Ingredientai:
- 2 kg gerai sunokusių pomidorų;
- 3 valg. šaukšt. cukraus;
- 5 valg. šaukšt. šaukštų obuolių acto (arba citrinų sulčių);
- 2 valg. šaukšt. druskos;
- 2 svogūnai;
- 1 česnakas;
- 1 raudonoji paprika;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus (šalto spaudimo);
- 1 arbat. šaukšt. juodųjų pipirų;
- 1 arbat. šaukštelio kvapiųjų pipirų;
- 1 aitrioji paprika;
- 5 lauro lapai.
Gaminimas:
1. Nulupus pomidorus susmulkinkite trintuvu arba supjaustykite smulkiais kubeliais, pasūdykite ir suberkite cukrų. Pomidorų masę neuždengę dangčio virkite (nuolat maišydami) ant nedidelės ugnies, kol sutirštės. Į puodą suberkite susmulkintus trintuvu česnakus, svogūnus, paprikas ir aitriąją papriką. Jei norite išskirtinio skonio, maišydami padažą suberkite prieskonius ir žoleles.
2. Kai padažas pakankamai sutirštėja, supilkite obuolių actą (arba šviežių citrinų sultis) bei šlakelį alyvuogių aliejaus.
3. Virkite maišydami, kad neprisviltų, kol padažas pakankamai sutirštės.
4. Karštą padažą supilstykite į stiklinius indelius ir tvirtai užsukite metaliniais dangteliais.
Gvakamolė iš tolimosios Meksikos
Įmantrus padažo pavadinimas kilo iš actekų kalbos žodžio āhuacamolli: t.y. āhuacamolli (avokadas) ir molli (padažas). Gardus gvakamolės padažas idealiai tinka prie pusryčių stalo, o ypač dera prie įvairių užkandžių. Šefas A.Kairys turi svarbų patarimą – prieš gaminant šį sodrų ir sveiką padažą, įsitikinkite, ar avokadai gerai prinokę. Tik tokiu būdu mėgausitės tobulu gvakamolės skoniu!
Ingredientai:
- 4 prinokę avokadai;
- žiupsnelis druskos;
- maltų juodųjų pipirų;
- 1 valg. šaukšt. žaliųjų citrinų sulčių;
- 1 pomidoras;
- 1 svogūnas;
- 1 skiltelė česnako;
- saujelė šviežios kapotos kalendros.
Gaminimas:
Nulupkite avokadus ir sutrinkite. Į gautą masę sudėkite smulkiai supjaustytą pomidorą, česnako skiltelę, svogūną ir kapotą kalendrą. Supilkite žaliųjų citrinų sultis, pagardinkite druska ir pipirais. Galutinis žingsnis – viską gerai išmaišykite ir mėgaukitės!
Azijos stiliaus saldžiarūgštis padažas
Tolimųjų Rytų virtuvė vis labiau populiarėja Lietuvoje, tačiau išbandyti jos patiekalus namuose dar drįsta ne visi. Skonio meistrai siūlo pradėti nuo paprasto žingsnio – namuose pagaminto saldžiarūgščio padažo, kuris puikiai tiks prie vištienos, jūros gėrybių ar daržovių patiekalų.
Ingredientai:
- 1 arbat. šaukšt. augalinio aliejaus;
- 1/2 arbat. šaukšt. tarkuoto imbiero;
- 1/2 stiklinės konservuotų susmulkintų ananasų ir jų sulčių;
- 3 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
- 2 valg. šaukšt. ryžių arba balto vyno acto;
- 1/2 arbat. šaukšt. sojos padažo;
- 1 valg. šaukšt. pomidorų pastos;
- 1 valg. šaukšt. krakmolo;
- 1 sutrinta česnako skiltelė.
Gaminimas:
Nedideliame puode arba keptuvėje įkaitinkite aliejų, paskirstykite jį po visą indo paviršių. Kas 30-60 sek. dėkite ingredientus tokia tvarka: imbieras, ananasai (tik gabaliukai), rudasis cukrus, ryžių arba balto vyno actas, sojos padažas, pomidorų pasta. Krakmolą išmaišykite ananasų sultyse, mišinį labai lėtai pilkite į keptuvę ir sparčiai maišykite masę. Toliau maišydami padažą virkite 3-5 min., kol jis taps skaidrus. Pridėkite česnaką ir pakaitinkite dar 1 min.
Padažą patiekite šaltą. Skanaus!