Iš Azijos kilęs ramenas užburia turtingu skoniu: kaip atskirti gerą nuo apsimetėlio?

Lietuvoje atsiradęs vos prieš kelerius metus, savo sodriais ir šildančiais skoniais maloniai apgaubiantis ir akimirksniu į Aziją nukeliantis iš ten kilęs patiekalas vardu ramenas - greitai ir lengvai spėjo užkariauti lietuvių skrandžius ir širdis. Galbūt dėl didelės mūsų meilės sriuboms, nauja, maistinga ir skoniais turtinga jų versija be konkurencijos tapo vienu iš mėgstamiausių patiekalų. Tad kuo visame pasaulyje madingas ramenas skiriasi nuo mums taip įprastos sriubos ir kaip atskirti gerą rameną nuo apsimetėlio?
Ramenas
Ramenas / Restorano „Pamella“ nuotr.
Temos: 3 Azija Sriuba Maistas

Skanus ir universlaus

Ramenas viename dubenyje siūlo unikalią sodraus sultinio ir įvairių pagardų kombinaciją, kuri pasižymi tuo, kad kartą paragavęs negali sustoti valgyti. Čia, gali būti, kaltas geruose ramenuose būtinai sutinkamas penktas skonis vardu „umami“, išgaunamas ilgai verdant sultinius ir fermentuojant kitus rameną akomponuojančius ingredientus.

„Dėl savo ryškaus skonio ir ingredientų įvairovės, ramenas patrauklus itin plačiam skanautojų ratui, taip pat labai mėgstamas ir mažųjų gurmanų“, – pasakoja ramenų restorano „Pamella“ šefas. Skirtingi vištienos, kiaulienos, veganiški sultiniai, kartu skonių jūroje sujungiantys rankų darbo azijietiškus makaronus „noodles“, mėsą, tofu, šviežias ir fermentuotas daržoves, kiaušinius ar grybus. Iš tiesų galimybių tiek daug, kad kiekvienas gurmanas gali turėti savo mėgstamiausią rameno versiją. Dėl žaismingumo ir gerų skonio savybių, ramenas taip pat itin mėgstamas ir mažųjų valgytojų.

Restorano „Pamella“ nuotr./Ramenas
Restorano „Pamella“ nuotr./Ramenas

Ypatingas patiekalas

„Paklausus rameno mėgėjų visame pasaulyje, kas yra geras ramenas ir kodėl jis toks ypatingas – daugelis atsakys tą patį. Ramenas daugeliui asocijuojasi su lėtu maistu, mat geram ramenui sultiniai turi būti verdami itin kantriai ir ilgai. „Pamelloje“ rameno sultiniams skiriame ypatingą dėmesį, todėl priklausomai nuo sultinio, jie kunkuliuoja net kelias paras“, – pasakoja „Pamellos“ šefas.

Ramenas dažnai valgomas, kai norisi jaukumo ir ramybės, pavyzdžiui, Japonijoje yra labai įprasta užsisakius rameną nulenkti galvą link didelio, aromatingo dubens ir ją pakelti tik baigus šliurpti sultinį iki paskutinio lašo. Taip pat šiuo puikiu patiekalu dažnai mėgaujamasi draugų būryje ar su šeima.

Restorano „Pamella“ nuotr./Ramenas
Restorano „Pamella“ nuotr./Ramenas

Jei gaminamas namuose, procesas gali užtrukti net keletą dienų. Geram ramenui paruošti reikia įveikti net kelius nelengvus kulinarinius iššūkius, todėl dažniausiai šiuo patiekalu mėgaujamasi restoranuose ar rameno baruose. Ekspertai teigia, kad visada geriau ieškoti vietos, kuri specializuojasi šio puikaus patiekalo paruošime. Gerą rameną pagaminti – tikrai nelengva, tam reikia žinių, daugybės ingredientų ir nemažai laiko bei kantrybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų