Ingredientai (4 porcijoms):
- 3–4 burokėliai, labai gerai nušveisti, perpjauti pusiau;
- 2 česnako skiltelės;
- 0,5 arbat. šaukšt. malto kumino;
- 500 ml natūralaus jogurto (ir dar keli šaukštai patiekimui);
- druskos;
- plonais griežinėliais pjaustytų ridikėlių;
- kapotų mėgstamų prieskoninių žalumynų (galit eksperimentuoti su krapais, petražolėmis, mėtomis).
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Klokite ant skardos nemažą folijos lakštą, patepkite aliejumi, dėkite burokėlius pjūvio puse į apačią, o tada apgaubkite juos ir apspaudykite kraštus, suformuodami sandarų „voką“. Kepkite apie 50–60 min. arba kol įsmeigus smailaus peilio galiuką bus justi, jog burokėliai suminkštėjo.
2. Išimkite skardą iš orkaitės, nudenkite burokėlius ir kai atvės tiek, kad būtų galima nulupti odelę, tą ir padarykite.
3. Sudėkite burokėlius į didelį dubenį, berkite sutraiškytus česnakus, kuminą, 3/4 šaukštelio druskos, supilkite jogurtą. Naudodami įmerkiamą trintuvą (blenderį) sutrinkite iki kreminės konsistencijos. Paragaukite, ar netrūksta druskos. Dėkite į šaldytuvą, kad visiškai atvėstų.
4. Atvėsusią sriubą pilstykite į dubenėlius. Į sriubos vidurį krėskite po šaukštą jogurto, berkite ridikėlių griežinėlių ir mėgstamų žalumynų. Likučius laikykite šaldytuve ir prieš patiekdami labai gerai išmaišykite.