„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Iš proto varantis apskrudusių bulvių skonis: prancūziškas Julijos sluoksniuotis su žolelėmis

„Klasikinė Prancūzijos virtuvė naudoja daug riebalų, užtat pasaulį apdovanoja receptais, nuo kurių linksta keliai. Ne išimtis ir bulvių sluoksniuotis, prancūziškai vadinamas bulvių gratinu (pranc.: gratin arba gratin dauphinois). Bulvės užklojamos grietinėlės ir sviesto antklode, gardinamos česnaku arba aromatinėmis žolelėmis. Neabejoju, jog jūsų vaizduotė pakankamai laki, kad jau būtumėt spėję ir skonį burnoje pajusti“, – į prancūzų virtuvės labirintus gundančiai įvilioja kulinarinio tinklaraščio „Kitchen Julie“ autorė Julija.
Iš proto varantis apskrudusių bulvių skonis: prancūziškas Julijos sluoksniuotis su žolelėmis
Iš proto varantis apskrudusių bulvių skonis: prancūziškas Julijos sluoksniuotis su žolelėmis / Asmeninio archyvo nuotr.

Po tokios įžangos kitko šiandien gaminti nepavyks, nes nosį jau kutena skrundančių bulvių kvapas, o skonio receptoriai nusiteikę būtent šiam patiekalui.

Anot Julijos, svarbiausi ingredientai šiame recepte yra bulvės bei pieno produktai, todėl juos tinklaraštininkė pataria rinktis atsakingai. „Geriausia naudoti bulvių rūšį, kuri skirta kepimui orkaitėje, nėra krakmolinga. Tokios bulvės pasižymi tvirtesne struktūra, turi sodresnį skonį. Grietinėlė bei sviestas, kurių kokybe pasitikiu, yra „Pieno žvaigždžių“ „DVARO” linijos – aš ir mano šeima ją vartojame daugelį metų. Šie pieno produktai kartu su bulvėmis sudaro sluoksniuočio bazę, jų dėka gauname pagrindinį skonio profilį, todėl aukšta kokybė čia itin svarbi“, – prisipažįsta Julija.

Asmeninio archyvo nuotr./Iš proto varantis apskrudusių bulvių skonis: prancūziškas Julijos sluoksniuotis su žolelėmis
Asmeninio archyvo nuotr./Iš proto varantis apskrudusių bulvių skonis: prancūziškas Julijos sluoksniuotis su žolelėmis

6 porcijos

Laikas: 50 min.

1 šaukštas – 15 ml, 1 šaukštelis – 5 ml

Sluoksniuočiui reikės:

  • 800 g bulvių (maišau jaunas bulvytes su didesnėmis bulvėmis),
  • 2 šalotinių svogūnų,
  • 200 ml 35% rieb. DVARO grietinėlės,
  • 40 g DVARO sviesto,
  • 200 ml vištienos arba daržovių sultinio,
  • 1 valg. š. džiovintų čiobrelių,
  • saujelės šviežių arba džiovintų rozmarinų,
  • 1 arb. š. stambiai grūstų juodųjų pipirų,
  • jūros druskos pagal skonį, ne mažiau kaip ½ šaukštelio,
  • kietojo arba minkštojo sūrio apibarstyti (nebūtina).

Gaminimas:

  1. Bulves nuplaukite, didesnes nulupkite. Supjaustykite kuo plonesnėmis riekelėmis. Geriausia tą daryti mandolina, tačiau galite pjaustyti ir rankomis. Šalotus supjaustykite išilgai.
  2. Į kepimo indo dugną dėkite kelis gabalėlius sviesto, ant viršaus išdėliokite sluoksnį bulvių. Apibarstykite žolelėmis, druska bei pipirais, užpilkite trečdalį grietinėlės, ant viršaus dėkite kelis gabalėlius sviesto. Išdėliokite dar vieną sluoksnį bulvių (ar kelis sluoksnius, jei bulvės supjaustytos itin plonai), prieskonių, užpilkite trečdaliu grietinėlės, ant viršaus dėkite dar sviesto. Išdėliokite likusias bulves, žoleles, prieskonius, sviestą. Užpilkite likusia grietinėle ir supilkite sultinį. Jūsų tikslas – daugmaž vienodai paskirstyti visus ingredientus sluoksniuojant.
  3. Dėkite į 180°C orkaitę su vėjelio režimu (200°C be vėjelio) 40 minučių. Likus 10 min. kepimo, ant viršaus galite užbarstyti mėgstamo sūrio.
  4. Prieš patiekdami palikite trumpam pravėsti, kad grietinėlės masė sutirštėtų.

Skanaus!

Asmeninio archyvo nuotr./Iš proto varantis apskrudusių bulvių skonis: prancūziškas Julijos sluoksniuotis su žolelėmis
Asmeninio archyvo nuotr./Iš proto varantis apskrudusių bulvių skonis: prancūziškas Julijos sluoksniuotis su žolelėmis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“