1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Į kepimo indą įberkite 3–4 cm druskos sluoksnį. Įdėkite burokėlius ir kepkite apie 50–60 minučių, arba kol iškepa. Atvėsinkite, nulupkite odelę. Vieną burokėlį supjaustykite kubeliais, o kitus susmulkinkite iki vientisos masės virtuviniu kombainu.
2. Užvirinkite vištienos sultinį ir palikite jį virti ant pačios mažiausios ugnies.
3. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite svogūnus, česnaką ir čiobrelius. Kepkite 2–3 minutes, kol daržovės pasidarys permatomos. Suberkite ryžius, maišydami kepkite apie 3 minutes. Supilkite baltąjį vyną ir palaukite, kol jis beveik išgaruos. Nepamirškite vis pamaišyti.
4. Tuomet įpilkite samtį sultinio, periodiškai vis maišykite. Kai sultinio jau beveik nelieka, įpilkite dar vieną samtį ir t.t. Virkite apie 20 minučių, kol ryžiai išverda. Ryžiai turi būti al dente, t.y. šiek tiek kietoki.
5. Kai ryžiai jau bus beveik išvirę, įpilkite paskutinį samtį sultinio, sudėkite burokėlių masę ir dar šiek tiek pavirkite. Galiausiai sudėkite ožkos sūrį ir išmaišykite. Ir palikite rizotą šiek tiek „pailsėti“, kad susigulėtų visi skoniai.
6. Dėkite į lėkštes, apibarstykite burokėlių kubeliais ir papuoškite šviežiais čiobreliais.
1. Aliejuje pakepkite susmulkintą šalotinį svogūną. Suberkite ryžius ir pakepinkite kelias minutes, kol taps beveik skaidrūs.
2. Kitame puode išsivirkite lengvą daržovių sultinį
3. Užpilkite ryžius baltuoju vynu ir nugarinkite. Neskubėdami, kas trys minutes pilkite po keletą šaukštų sultinio ant ryžių ir netaupydami jėgų maišykite. Sumažinkite ugnį.
4. Į karštą sultinį kelioms minutėms įmeskite nuskustus smidrus. Išimkite juos ir sudėkite į rizotą (kelis stiebus sutrumpinkite ir pasilikite papuošimui).
5. Kai ryžiai įgaus vientisą homogenišką konsistenciją įmeskite sviesto gabaliuką. Suberkite dalį tarkuoto parmezano, labai kruopščiai išmaišykite ir uždenkite dangčiu. Duokite rizotui pailsėti kelias minutes.
6. Patiekdami lėkštėje sudėkite į formelę ir apvožkite. Išdėliokite ant rizoto smidrus ir pabarstykite likusiu parmezano sūriu bei pagardinkite juodaisiais pipirais iš malūnėlio.
- Ketaus puode aukštais kraštais pakaitinkite keletą šaukštų tyro alyvuogių aliejaus. Suberkite susmulkintus svogūnus ir pakaitinkite, kol jie suminkštės, kone sutirps.
- Suberkite ryžius ir maišydami kepkite tol, kol sugers aliejų ir pradės ruduoti. Pilkite (neskubėdami, po vieną samtį) karštą sultinį ir maišykite. Visas jūros gėrybes pasiruoškite atskirose keptuvėse.
- Smarkiai įkaitintoje ketaus keptuvėje be riebalų „pašokdinkite“ krevetes, vieną kartą apverskite, tada nugarinkite „marsala“ vynu. Midijas pasiruoškite panašiu būdu, kaip ir „impepata di cozze“, pusę jų išimkite iš kiauto.
- Kalmarus pakepkite ant griliaus (arba įkaitintoje špižinėje keptuvėje be riebalų), kol suminkštės ir įgaus dūmo kvapą, supjaustykite juostelėmis. Kai ryžiai pakankamai suminkštės, suberkite nuluptą ir supjaustytą saliero stiebą, smulkintą kalmarą ir išlukštentas midijas. Supilkite baltąjį vyną ir maišykite.
- Išjunkite ugnį ir beveik paruoštą rizotą trumpai uždenkite dangčiu ir kelias minutes palaikykite. Išdėliokite į lėkštes, papuošdami midijomis su kiautais ir krevetėmis, pagardinkite petražolėmis ir juodaisiais šviežiai maltais pipirais.
1. Nedideliame puode išsivirkite 0,5 litro žuvies sultinio.
2. Į aukštą puodą įpilkite truputį alyvuogių aliejaus, jame pakepinkite susmulkintą svogūną.
3. Supilkite ryžius, juos iš pradžių pakepinkite, kad sugertų aliejų, tada lėtai garinkite papildydami sultiniu ir nepavargdami maišykite.
4. Nuplaukite voveraites, nusausinkite ir pakaitinkite keptuvėje be jokių riebalų. Nugarinkite vandenį nupildami į kiaurasamtį, kol voveraitės išsausės.
5. Įpilkite į keptuvę tyro alyvuogių aliejaus, lengvai pakepinkite voveraites, pasūdykite.
6. Kitoje keptuvėje pakaitinkite lašišą ją nugarindami 2–3 šaukštais degtinės. Supilkite lašišą į rizotą, išmaišykite.
7. Į rizotą sutarkuokite sultingą pomidorą be odelės, išmaišykite.
8. Patiekdami lėkštėje, rizotą paryškinkite voveraitėmis ir smulkintomis rūgštynėmis, pabarstykite juodaisiais pipirais iš malūnėlio.
- Išvirkite daržovių sultinį. Smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepkite su 25 g sviesto ir alyvuogių aliejumi. Kepkite tol, kol svogūnas įgaus auksinį atspalvį.
- Suberkite ryžius ir dar šiek tiek pakepkite. Supilkite pusę stiklinės raudonojo vyno ir kaitinkite tolygiai pildami daržovių sultinį. Po ¾ kepimo laiko supilame likusį vyną.
- Kai risotto jau apkepęs, įdėkite 50 g gorgonzolos sūrio ir leiskite jam visiškai išsilydyti. Sudėkite likusį sviestą, parmigiano sūrį bei pagardinkite druska.
- Serviruokite papuošę likusiu gorgonzolos sūriu.
- Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite.
- Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir šaukštą sviesto, sudėkite svogūnus ir česnakus, šiek tiek pakepinkite (tik kol suminkštės), į keptuvę suberkite ryžius ir pakepinkite, kol taps skaidrūs (ne daugiau minutės).
- Į ryžius supilkite vyną ir palikite išgaruoti, tada įpilkite porą šaukštų sultinio ir palaukite, kol jis išgaruos.
- Tada pilkite po maždaug samtį sultinio ir vis maišykite, sultiniui išgaravus pilkite dar ir taip, kol ryžiai bus beveik išvirę (jie turi būti šiek tiek kietoki viduje).
- Žirnelius porą minučių pašildykite gerai įkaitintoje keptuvėje su šaukštu sviesto, pasūdykite, pagardinami pipirais.
- Žirnelius įmaišykite į rizotą, suberkite parmezaną ir sukapotą baziliką, įdėkite šaukštą sviesto, viską dar minutę pašildykite, kol parmezanas išsilydys, uždenkite dangčiu ir palikite porai minučių pastovėti.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
- Porą supjaustykite žiedeliais, suberkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi ir kepinkite 2 minutes.
- Sultinį supilkite į puodą ir pašildykite. Į keptuvę suberkite ryžius ir gerai išmaišykite. Įpilkite samtį karšto sultinio, išmaišykite ir kaitinkite, kol sultinys susigers į ryžius. Kartokite, kol taip supilsite visą sultinį (apie 20 minučių).
- Tuo metu supjaustykite džiovintus pomidorus ir sutarkuokite sūrį. Ryžiams išvirus pomidorus ir pusę sūrio suberkite į keptuvę, pagardinkite druska, mėgstamais prieskoniais ir išmaišykite. Dėkite į lėkštę ir pabarstykite likusiu sūriu.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Į puodą supilkite pieną. Įmeskite laurų lapą, per pusę perpjautą svogūną. Pakaitinkite, bet neužvirinkite, nukelkite nuo ugnies, uždenkite ir palikite15 min. pritraukite. Tada užvirinkite, sudėkite žuvies gabalėlius ir ant labai mažos ugnies pavirkite 8 min. Laurų lapą ir svogūnus išgriebkite, pieną nukoškite, kad tirščiai liktų kiaurasamtyje.
2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite sugrūstą česnaką, supjaustytus svogūnėlių laiškus, suberkite susmulkintus čiobrelius ir 5 min. pakepinkite. Sudėkite supjaustytas bulves, supilkite pieną ir troškinkite, kol bulvės suminkštės (apie 15 min.).
3. Žuvį pamaigykite šakute, kad subyrėtų, sudėkite į keptuvę su bulvėmis. Sukrėskite jogurtą, suberkite sūrį, pagardinkite pipirais ir gerai išmaišykite.
4. Kiaušinius išvirkite „su marškinėliais“: į puodą pripilkite nemažai vandens, parūgštinkite actu (šaukštas acto – dviem puodeliams vandens). Užvirinkite. Kiekvieną kiaušinį išleiskite į atskirą indelį ir atsargiai supilkite į verdantį vandenį. Virkite ne ilgiau kaip 3 min. Išgriebkite kiaurasamčiu ir trumpam panardinkite į šaltą vandenį.
5. Į kiekvieną lėkštę įdėkite po kiaušinį, ant jo uždėkite bulvių ir žuvų mišinio.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Voveraites išvirkite, nuvarvinkite.
2. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite aliejuje, kol pasidarys permatomi. Į keptuvę supilkite ryžius, viską gerai išmaišykite ir kepinkite, kol ryžiai irgi bus permatomi ir sugers visą svogūnų skystį.
3. Tada įpilkite kambario temperatūros sauso baltojo vyno. Kai ryžiai sugers vyną, po truputėlį pilkite karštą sultinį. Tik kiekvieną kartą įpylusi kiek sultinio, gerai išmaišykite, kad ryžiai neliptų prie dugno, ir palaukite, kol skystis susigers arba išgaruos. Tik tada pilkite kitą sultinio porciją. Taip „brinkinkite “ ryžius apie 15 min.
4. Kai ryžiai jau bus tirštos košės konsistencijos, suberkite druską, pipirus, aitriąsias paprikas ir krapus. Galiausiai įmaišykite svieste apkeptus grybus, nukelkite keptuvę nuo ugnies ir įmaišykite tarkuotą parmezaną.