Ingredientai (3-4 asm.):
- 700–800 vyšninių pomidoriukų (gerai prinokusių, o ne blyškių beskonių);
- 12–15 skiltelių česnako;
- 3–4 lazdelės cinamono;
- 3–4 šalotiniai svogūnai (jie švelnesni nei įprasti);
- didelė sauja šviežių kalendrų;
- kelios šakelės šviežių čiobrelių;
- 100 ml alyvuogių aliejaus;
- 300 g basmati ryžių;
- 600 ml vandens;
- druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Česnako skilteles nulupkite, tačiau nesmulkinkite. Pomidoriukus ir kalendras nuplaukite. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite stambiais gabaliukais – 2–3 cm ilgio.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C laipsnių temperatūros (režimas – su vėjeliu).
3. Į kepimo indą aukštesniais kraštais sudėkite pomidoriukus, česnakus, svogūnų gabaliukus, cinamono lazdeles, didžiąją dalį kiek pasmulkintų kalendrų (dalį atidėkite patiekimui), suberkite čiobrelių lapelius, įberkite 0,5 arbat. šaukšt. druskos ir gerą žiupsnį juodųjų pipirų. Supilkite alyvuogių aliejų ir viską labai gerai išmaišykite (galima ir rankomis) bei paskirstykite vienu sluoksniu.
4. Dėkite kepimo indą į orkaitę ir kepkite 50–60 min., kol pakvips, o pomidoriukai bei kitos daržovės bus akivaizdžiai suminkštėję, pradėje kiek skrusti.
5. Kol daržovės kepa, nuplaukite ryžius, kol vanduo bus skaidrus.
6. Išimkite iš orkaitės kepimo indą ir ant pomidoriukų sluoksnio tolygiai suberkite ryžius, užberkite gerą žiupsnį druskos, dar šiek tiek pipirų ir tada atsargiai supilkite vandenį. Kepimo indą kruopščiai uždenkite folija – svarbu, kad nebūtų tarpų ir neišeitų garai. Dėkite atgal į orkaitę ir kepkite dar 25 min.
7. Išėmę patiekalą iš orkaitės neatidengę leiskite jam dar ramiai pastovėti 10 min., o tada nuimkite foliją, šakute išpurenkite ryžius, pabarstykite likusia kalendra. Galite valgyti karštą, galite jau atvėsusį. Bus skanu ir kitą dieną. Valgoma viskas, išskyrus cinamono lazdeles (ir, jei nepatinka, iškepusius kalendrų stiebelius).