- Sutarkuokite obuolius, morką, ropę supjaustykite šiaudeliais.
- Viską sumaišykite, pagardinkite druska, pipirais bei majonezu ar grietine. Papuoškite žalumynais.
- Ropes supjaustykite šiaudeliais, sudėkite į indą, apšlakstykite aliejumi, supilkite vandenį ir uždengę troškinkite orkaitėje, kol suminkštės.
- Patiekite paskaninę druska, cukrumi, kardamonu, pipirais, muskato riešutu.
- Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepkite svieste. Vėliau sutarkuokite ropę, morkas, burokėlius ir viską sudėkite į keptuvę. Troškinkite ant nedidelės ugnies.
- Pagardinkite troškinį druska, pipirais ir sumaišykite su miltais.
- Patiekite su smulkintais žalumynais ir grietine.
- Ropę nuvalykite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Pertrinkite per sietelį.
- Obuolį nulupkite, sutrinkite tarka, sumaišykite su rope, sviestu, garstyčiomis. Pasūdykite ir viską sutrinkite trintuvu iki vientisos masės.
- Ropę, morką ir svogūną nuvalyti ir supjaustyti šiaudeliais. Perlines kruopas išmirkyti ir užpilti 2 l verdančio vandens.
- Tuomet į kruopas sudėti visas daržoves, pagardinti prieskoniais ir virti sriubą 30-35 min.
- Patiekite su grietine ir smulkintomis petražolėmis.
1. Nuskutame pastarnokus ir morkas. 5 minutėms sumetame į verdantį vandenį, nukošiame. Daržovių nebūtina apvirti, bet man taip skaniau. Galite ir tiesiai kepti orkaitėje.
2. Visus ingredientus, išskyrus riešutus, sumaišome. Gauta mase užpilame pastarnokus ir morkas, permaišome viską, kad tolygiai pasidengtų.
3. Kepame 200 laipsnių temperatūroje apie 30–40 min., arba kol iškepa.
4. Lazdyno riešutus sausai pakepiname keptuvėje, atvėsiname, nulupame odelę ir užberiame ant iškeptų daržovių.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C.
2. Sudėkite miltus, kiaušinius, druską, pipirus, pieną ir čiobrelius į virtuvinio kombaino indą ir užmaišykite vientisą skystą purią tešlą. Leiskite tešlai pastovėti apie 20 min.
3. Pastarnokų ir bulvių drožles sudėkite į dubenėlį ir sumaišykite. Atidėkite į šoną.
4. Ghee sviestą padalykite lygiomis dalimis į 12 keksiukų formos (125 ml talpos) ertmių. Įdėkite šią formelę su sviestu į orkaitę ir kaitinkite apie 12–15 min., arba kol sviestas ims rūkti.
5. Išimkite formelę iš orkaitės ir labai greitai išpilstykite tešlą į kiekvieną įkaitusią ertmę (maždaug po 1/4 stiklinės tešlos). Ant viršaus uždėkite po žiupsnį pastarnokų ir saldžių bulvių drožlių. Pašaukite kepti.
6. Kepkite apie 20–25 minutes, kol pudingai išsipūs, pagels, pastarnokai ir bulvės taps traškūs. Patiekite iškart.
*Šiam kiekiui jums prireiks vieno vidutinio dydžio pastarnoko ir vienos vidutinės saldžiosios bulvės.
1. Jautieną supjaustome 5–6 cm dydžio gabalais. Sudedame juos į puodą. Jei norite, tai prieš tai galite dar ir apkepinti iš visų pusių.
2. Gerai įkaitiname keptuvę, įpilame aliejaus ir pakepiname svogūną, iki jo viena pusė beveik pajuoduoja. Dedame juos į puodą, kuriame troškinsime. Tuomet pakepiname morkas, jas sudedame į puodą. Tada ateina eilė salierui ir česnakui. Jei trūksta, aišku, įpilame šiek tiek aliejaus.
3. Į puodą su mėsa ir apkeptomis daržovėmis sudedame ir visus likusius prieskonius – džiovintus baravykus, rozmariną, čiobrelius, įberiame šiek tiek druskos. Ir viską užpilame alumi. Jei alus neapsemia mėsos, įpilame dar papildomai daržovių ar jautienos sultinio. Čia gal net toks teorinis pasakymas, nes vis tiek vėliau vis įpilsim šiek tiek vandens.
4. Puodą uždengiame dangčiu, troškiname ant mažos ugnies kokias 3 valandas. Mėsa turi būti visiškai minkšta ir kristi nuo kaulo. Kaip ir bet koks jautienos troškinys, taip ir šis yra geresnis kitą dieną.
5. Likus kažkur pusvalandžiui iki troškinimo pabaigos (jei valgome tą pačią dieną), imamės košės. Išverdame pastarnokus su bulvėmis. Pasiliekame stiklinę vandens, kuriame virė daržovės. Likusį vandenį nukošiame. Viską sugrūdame, įdedame sviesto, grietinės ar graikiško jogurto. Jei matome, kad norisi skystesnė košės, įpilame to skysčio, kuriame virė daržovės.
1. Iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje pakepinkite riešutus apie 10 min. Visiškai atvėsinkite ir stambiai supjaustykite. Sumaišykite su pastarnokais, razinomis ir apelsino žievele.
2. Kiaušinius ir cukrų plakite apie 2 minutes, kol gausite balkšvą ir kreminę masę. Nesustojant plakdami po truputį supilkite aliejų.
3. Miltus, cinamoną, kepimo miltelius, sodą, muskatą, anyžių (arba pankolį) ir druską gerai permaišykite šluotele. Per kelis kartus įmaišykite į tešlą.
4. Per kelis kartus sudėkite ir pastarnokus, riešutus, razinas, apelsino žievelę. Ir gerai viską išmaišykite.
5. Krėskite į kepimo formą ir kepkite iki 210 °C įkaitintoje orkaitėje 60 minučių – įkišus ir ištraukus medinį pagaliuką, jis turi būti sausas. Jei ne, dar pakepkite. Jeigu pyrago paviršius pradeda pernelyg ruduoti, o pyragas dar neiškepęs – uždenkite viršų folija ir kepkite toliau. Iškepus visiškai atvėsinkite kepimo formoje, o tuomet išimkite.
6. Kremui pirmiausia suplakite kreminį sūrį iki purumo. Suberkite persijotą cukraus pudrą ir išplakite iki vientisos masės. Supilkite grietinėlę. Plakite dar apie 1–2 minutes. Įmaišykite anyžių ir apelsino žievelę. Kremu aptepkite visiškai atvėsusio pyrago paviršių.