Ingredientai:
- 2 dideli arba 3 mažesni apelsinai, idealu – ekologiški;
- 200 g miltų;
- 1 nubrauktas arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- skardinė saldinto sutirštinto pieno.
Gaminimas:
1. Jei naudojate ne ekologiškus apelsinus, labai kruopščiai juos nušveiskite naudodami sodą, o tada nuplaukite po tekančiu vandeniu. Apelsinus nusausinkite, o tada nutarkuokite vieno jų žievelę ir atidėkite ją į šoną.
2. Pačius apelsinus dėkite į nedidelį prikaistuvį, užpilkite vandeniu, kad visiškai juos apsemtų, puodą užkaiskite, o kai vanduo užvirs, sumažinkite kaitrą ir virkite 40–60 min., kol apelsinai bus visiškai minkšti. Išgriebkite juos iš vandens, sudėkite į elektrinio smulkintuvo indą ir sutrinkite iki piure konsistencijos (mums reikės 275 g).
3. Kepimo popieriumi išklokite pailgą keksui kepti skirtą kepimo formą, o orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros.
4. Dubenyje sumaišykite apelsinų piurė, miltus, kepimo miltelius ir sutirštintą pieną (šaukštą jo pasilikite). Gautą masę pilkite į paruoštą kepimo formą, dėkite į orkaitę ir kepkite 40–45 min.
5. Iškepusį keksą ištraukite iš orkaitės, iškart aptepkite atsidėtuoju sutirštintu pienu, pabarstykite nutarkuota apelsino žievele, o tada leiskite visiškai atvėsti ir tik tada pjaustykite.