Kopūstų raugimo tradicijos gyvos ne tik pas mus, bet ir netolimose šalyse, o kopūstienės variantų turi ir lietuviai, ir lenkai (ten populiaru tokią sriubą virti su dešra), ir ukrainiečiai. Tradicinis ukrainietiškas „Kapusnyak“ verdamas su kiaulienos šonkauliais, bet galima rinktis ir kitas kiaulienos dalis, rašoma prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai.
Ypač šaltojo sezono metu, specialistė ragina raugintas daržoves dažniau įtraukti į kasdienį racioną.
Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, rauginimo metu maisto produktuose atsiranda organinių rūgščių, kurios labai svarbios virškinimo procesui, taip pat – probiotinių bakterijų, vadinamų „gerosiomis bakterijomis“. Tad ypač šaltojo sezono metu, ji ragina raugintas daržoves dažniau įtraukti į kasdienės mitybos racioną.
„Vartodami raugintus produktus rūpinamės savo virškinimo sistemos sveikata, nes juose esantys probiotikai gerina žarnyno veiklą ir bendrą organizmo būklę. Rauginti produktai yra puikus pagrindinių maistinių medžiagų: vitaminų, mineralų šaltinis. Be visa ko, raugintose daržovėse gausu C ir B grupės vitaminų, geležies, cinko bei ląstelienos. Kaip žinia, virškinimo sistema yra vienas pagrindinių žmogaus imunitetą formuojančių organų, o ten gyvenančios bakterijos gamina medžiagas, darančias įtaką kraujotakai, kepenų ir kitų organų bei sistemų veiklai ar net mūsų emocijoms“, – sako dr. E.Gavelienė.
Ji įspėja, kad kiekvienas turėtų rinktis raugintus produktus individualiai bei vartoti juos saikingai, atsižvelgiant į savo organizmą, mat daugumoje raugintų produktų yra ir nemažai druskos. „Renkantis raugintas daržoves parduotuvėje, reikėtų perskaityti jų sudedamųjų dalių sąrašą, kad visada pasirinktumėte sveikatai palankiausią variantą. Būtinai patikrinkite ar gamintojas nepridėjo skonio stipriklių, pavyzdžiui, mononatrio glutamato arba daug cukraus, kad gaminys būtų saldesnis. Taip pat dėmesį atkreipkite ir į druskos kiekį pasirinktame produkte“, – pataria gydytoja dietologė.
Kulinarijos technologai siūlo raugintų kopūstų sriubai panaudoti įvairias šaknines daržoves: ne tik morkas, bet ir ropes, pankolius, salierus ir ridikus.
Ukrainietiška raugintų kopūstų sriuba „Kapusnyak“
Ingredientai:
- 1 kg kiaulienos šonkaulių;
- 4 puodeliai raugintų kopūstų;
- 1 didelis svogūnas, susmulkintas;
- 2 didelės morkos, susmulkintos;
- 4 didelės bulvės, supjaustytos kubeliais;
- druskos;
- pipirų;
- keli lauro lapai;
- 1 šaukštas šviežių pasmulkintų krapų (nebūtina).
Gaminimas:
1. Į didelį puodą su vandeniu dėkite kiaulienos šonkaulius ir lauro lapus. Užvirkite, tada sumažinkite kaitrą, uždenkite puodą ir virkite 45 min.
2. Tuo pat metu įkaitinkite didelę keptuvę, sudėkite svogūnus ir morkas, pakepinkite juos maždaug 4 minutes, retkarčiais pamaišydami.
3. Išimkite kiaulienos šonkauliukus iš puodo, atidėkite į šalį. Į puodą su sultiniu suverskite troškintas daržoves, bulves, raugintus kopūstus, berkite druskos ir pipirų. Užvirkite ir virkite uždengę ant mažos kaitros 20 min. arba kol bulvės bus minkštos.
4. Tuo tarpu atvėsusią mėsą supjaustykite nedideliais gabalėliais. Sudėkite mėsą į sriubą, išmaišykite, išimkite lauro lapus ir pagal skonį pasūdykite.
5. Patiekite sriubą karštą su trupučiu grietinės ir riekele ruginės duonos.