Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išbandykite: 10 gardžių baklažanų patiekalų savaitgalio pabaigai

Baklažanai – viena iš nedaugelio daržovių, kurią valgome tik termiškai apdorotą, nes „žalia“ ji išties primena... kempinę. Kaip kempinė ji gali siurbti riebalus, jei kepdami baklažanus gerai neįkaitinsite riebalų. Tad šią gėrybę reikia mokėti apdoroti, tačiau tie, kas ją „prisijaukina“, vėliau gamina vėl ir vėl. Kviečiame žvilgtelėti į receptų dešimtuką!
Kepti baklažanai
Kepti baklažanai / 123RF.com nuotr.
Tailandietiškos baklažanų salotos su krevetėm
Receptas: Tailandietiškos baklažanų salotos su krevetėm
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 21
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt.
Tigrinės krevetės 16.00 vnt.
Kiaušiniai: 12.00 vnt. (putpelių)
Mėlynas svogūnas 1.00 vnt.
Pipirai: 1.00 vnt. (šviežias čili salotoms ir pusė padažui)
Salotos: 250.00 g („Ledkalnio“)
Aliejus: 4.00 valg. š. (augalinio padažui)
Sojų padažas: 6.00 valg. š.
Žuvies padažas 1.00 valg. š.
Austrių padažas 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys padažui)
Cukrus: 3.00 arbat. š. (padažui)
Česnakai: 1.00 vnt. (šviežias, kapotas padažui)
Imbieras: 1.00 vnt. (šviežias kapotas padažui)
Kaip gaminti

1. Baklažaną kepkite orkaitėje 180°C temperatūroje apie 25 min. Po to atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite stambiais griežinėliais. 

2. Baklažano griežinėlius išdėliokite lėkštėje ant stambiai suplėšytų aisbergo salotos lapų.

3. Ant baklažanų dėkite virtų putpelių kiaušinių puseles, žiedais pjaustytą mėlyną svogūną, keptas tigrines krevetes, žiedais pjaustytą čili pipirą.

4. Salotas apšlakstykite padažu, ypač keptus baklažanus.

5. Padažas: į dubenį įpilkite sojų, žuvies, austrių padažo, citrinų sulčių, augalinio aliejaus, įberkite cukraus ir maišykite kol jis ištirps. Į padažą suberkite smulkiai kapotus česnaką,imbierą ir čili pipirą.

Asmeninio archyvo nuotr./Robertas Ščesnavičius
Asmeninio archyvo nuotr./Robertas Ščesnavičius

Receptas virtuvės šefo Roberto Ščesnavičiaus

 

 

 

 

 

Suskleisti
Baklažanų ir avinžirnių salotos
Receptas: Baklažanų ir avinžirnių salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 28
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt.
Avinžirniai: 150.00 g (konservuoti arba virti)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį švieži)
Medus: 1.00 valg. š. (padažui skystas)
Citrinos: 1.00 vnt. (padažui pusės citrinos sultys)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (padažui)
Kaip gaminti

1. Baklažaną supjaustykite plonomis riekėmis, patepkite aliejumi ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 8–10 minučių arba kol gražiai apskrus. Kuo smulkiau supjaustykite svogūną.

2. Sumaišykite visas padažo sudedamąsias dalis.

3. Į lėkštę dėkite keptus baklažanus, avinžirnius, apibarstykite svogūnu, žalumynais ir užpilkite padažu.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Cukinijų ir baklažanų blyneliai su varške
Receptas: Cukinijų ir baklažanų blyneliai su varške
3 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 95
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt.
Bulvės: 1.00 vnt. (didesnė)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Miltai: 3.00 valg. š. (2-3)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Aliejus: 3.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (ir kremui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (ir kremui)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (krapai, petražolės ar čiobreliai ir kremui)
Varškė: 200.00 g (kremui)
Jogurtas: 5.00 valg. š. (kremui 4-5 valg. š. natūralus)
Kaip gaminti

1. Cukiniją ir baklažaną supjaustykite kubeliais. Bulvę sutarkuokite, česnaką susmulkinkite ir sumaišykite su cukinijų ir baklažanų kubeliais. Įmuškite kiaušinį ir išmaišykite. Suberkite miltus, pipirus, žalumynus ir šiek tiek pasūdykite. Viską gerai išmaišykite ir kepkite nedidelius blynelius.

2. Varškę sumaišykite su jogurtu, paskaninkite žalumynais, pipirais ir druska. Tiekite karštus blynelius su varškės kremu.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Traškantys graikiškai kepti baklažanai
Receptas: Traškantys graikiškai kepti baklažanai alaus tešloje
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 18
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 2.00 vnt. (vidutiniai)
Alus: 350.00 ml (šviesaus)
Miltai: 200.00 g (gali reikėti kiek daugiau)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Aliejus: 0.50 l (kepimui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai paruoškite baklažanus. Nupjaukite galus ir suraikykite maždaug pusės centimetro storio griežinėliais. Sudėkite baklažanus į koštuvą ir pasūdykite. Palikite pusvalandžiui, tada gausiai nuplaukite vandeniu ir leiskite jiems išdžiūti.

2. Tuo metu pasiruoškite tešlą. Į dubenį supilkite alų ir po truputį dėdami miltus maišykite. Tešla turi būti nei per skysta, nei per tiršta, kad apliptų bakalažanus. Įdėkite druskos, pipirų ir pusvalandį atvėsinkite šaldytuve, kad tešla pastingtų.

3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir po vieną griežinėlį pamirkydami tešloje kepkite po kelias minutes kiekvieną pusę, kol gražiai pagels. Aliejaus turi būti gausiai.

4. Išdėliokite iškeptus griežinėlius ant popierinės servetėlės, kad susigertų riebalai.

Galima valgyti vienus, tinka ir jogurtinis padažas su česnakais.

Suskleisti
Marokietiškas baklažanų „tagine“
Receptas: Aromatingas marokietiškas baklažanų troškinys „tagine“
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 13
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt. (didesnis)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt. (susmulkintas)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š.
Pomidorai: 1.00 vnt. (nuluptas ir supjaustytas)
Šafranas: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Sultinys: 125.00 ml (arba vandens)
Mėtos: 2.00 žiupsnelis (patiekimui)
Kaip gaminti

1. Baklažanus supjaustykite maždaug 1 cm pločio griežinėliais ir tuos griežinėlius perpjaukite pusiau. Nedidelėje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir iš abiejų pusių apkepinkite baklažano riekeles, kol jos šiek tiek apskrus, bet liks kietokos.

2. Kitame puode (arba tagine inde, arba troškintuve) pakaitinkite likusį šaukštą aliejaus ir apkepinkite svogūnus. Kai jie suminkštės, suberkite česnakus ir dar trumpai pakepinkite. Tada supilkite citrinos sultis, sudėkite pjaustytą pomidorą, įberkite papriką, šafraną cukrų, pagardinkite druska ir pipirais (galite ir aitriąja paprika), sudėkite džiovintus abrikosus, supilkite sultinį ir užvirinkite. Sudėkite apkepintus baklažanus, juos švelniai panardinkite į skystį ir uždengę troškinkite ant nedidelės ugnies apie 15-20 minučių, kol baklažanai bus minkšti. Tada atidengę puodą dar patroškinkite kelias minutes, kad padažas šiek tiek sutirštėtų, nugaruotų.

3. Patiekite su kuskusu, pagardinkite jogurtu ir mėtų lapeliais.

Suskleisti
Baklažanų ir paprikų troškinys
Receptas: Paprikų ir baklažanų troškinys
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 22
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 2.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt. (geltonosios)
Baklažanai: 1.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Pomidorų padažas: 0.75 st. (naminio)
Raudonėliai: 1.00 valg. š. (lapelių)
Petražolės: 1.00 valg. š. (smulkintų)
Kajeno pipirai: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais ir kepkite su aliejumi, kol suminkštės.

2. Baklažaną supjaustykite griežinėliais. Užberkite ant kiekvieno griežinėlio šiek tiek druskos ir palikite pusvalandžiui pastovėti. Griežinėlius nuplaukite, nusausinkite, iš abiejų pusių aptepkite alyvuogių aliejumi, dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol iškeps.

3. Papriką padalinkite pusiau, išimkite sėklalizdžius ir kepkite orkaitėje, kol odelė pajuoduos (galite kepti kartu su baklažanais). Iškepusias paprikas įdėkite pusvalandžiui į sandarų indą (lengviau lupsis odelė), išėmę nulupkite odelę.

4. Iškepusias paprikas ir baklažaną supjaustykite stambiais gabalėliais, sudėkite į keptuvę su svogūnais. Supilkite ant daržovių pomidorų padažą, pagardinkite druska, pipirais ir pašildykite. Įmaišykite raudonėlius ir petražoles.

Suskleisti
Baklažanų „šnicelis“
Receptas: Baklažanų „šniceliai“
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 65
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 2.00 g (vidutinio dydžio, supjaustyti išilgai apie 1–1,5 cm riekėmis)
Druska: 1.00 valg. š. (rupios)
Miltai: 0.50 st.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Pienas: 60.00 ml
Džiūvėsiai: 3.00 st. (maltų; arba panko – jie traškesni)
Citrinos žievelė: 1.00 arbat. š. (nutarkuotos)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (šviežių arba džiovintų)
Petražolės: 2.00 valg. š. (susmulkintų)
Česnakai: 2.00 skiltelės (didelės, susmulkintos)
Aliejus: 0.50 st. (kepimui)
Čili paprikos dribsnių: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C.

2. Supjaustytas baklažano riekes išdėliokite ant kepimo skardos (gali prireikti dviejų) ir iš abiejų pusių apibarstykite jas rupia druska. Palikite pastovėti apie 20 min.

3. Per tą laiką pasiruoškite 3 dubenis: viename sumaišykite miltus su trupučiu druskos ir žiupsniu pipirų. Kitame suplakite kiaušinius ir sumaišykite juos su pienu. Trečiame dubenyje sumaišykite džiūvėsius, citrinos žievelę, raudonėlius ir petražoles, česnakus ir čili bei šiek tiek druskos ir pipirų.

4. Popieriniu rankšluosčiu nubraukite nuo baklažanų riekelių druskos perteklių. Pabarstykite abi puses miltais ir kiekvieną jų pavilgykite kiaušinio plakinyje, tada įspauskite abi puses į džiūvėsių mišinį, kad kuo daugiau pastarųjų priliptų.

5. Įkaitinkite gilią keptuvę, įpilkite aliejaus. Kepkite baklažanų puseles iš abiejų pusių maždaug po 3–4 minutes, arba kol gražiai paruduos. Išimkite baklažanų riekeles ir klokite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Taip iškepkite visus likusius baklažanų šnicelius.

6. Pašaukite baklažanus į orkaitę ir kepkite apie 10 minučių, arba kol šniceliai bus minkštučiai viduje ir labai traškūs išorėje.

7. Patiekite su bulvių koše ir daržovėmis.

Suskleisti
Gardusis baklažanų apkepas
Receptas: Gardusis baklažanų apkepas
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 59
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 6.00 vnt. (pagrindui)
Cukrus: 2.00 arbat. š. (pagrindui)
Druska: 1.00 valg. š. (1 valg. š. - pagrindui ir žiupsnelis - pagal skonį - įdarui)
Miltai: 200.00 g (pagrindui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (pagrindui)
Baklažanai: 3.00 vnt. (įdarui)
Paprikos: 2.00 vnt. (saldžiosios - įdarui)
Pievagrybiai: 10.00 vnt. (įdarui)
Sūris: 100.00 g (kietasis - įdarui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (įdarui)
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 valg. š. (įdarui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Aliejų pakaitinkite ir sudėkite išspaustą česnaką, suberkite druską ir Provanso žoleles. Palikite kelioms minutėms pastovėti.
  2. Atskirkite kiaušinių baltymus ir trynius.
  3. Baltymus išplakite su druska ir cukrumi iki standžių putų.
  4. Į baltymus dėkite po vieną kiaušinio trynį ir maišykite.
  5. Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir gerai išminkykite tešlą.
  6. Tešlą iškočiokite ir išklokite kepimo indą taip, kad kraštai šiek tiek užsiriestų į vidų.
  7. Griežinėliais supjaustykite baklažanus, apiberkite druska ir palikite kelias minutes. Atsiradusį skystį nupilkite, baklažanus nuplaukite ir nusausinkite.
  8. Nedideliais gabalėliais supjaustykite saldžiąsias paprikas, baklažanus ir pievagrybius.
  9. Daržoves, tarkuotą sūrį ir pievagrybius sumaišykite su aliejumi ir viską sukrėskite į tešla išklotą kepimo indą.
  10. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.
         cleardot.gifReceptą atsiuntė Rasa J.
Suskleisti
Baklažanų troškinys su migdolais
Receptas: Baklažanų troškinys su migdolais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Prieskoniniai žalumynai: 40.00 g (švieži žalumynai (kalendros arba petražolės))
Migdolai: 5.00 valg. š. (kepintų migdolų drožlės)
Karis: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (malta pagal skonį)
Jogurtas: 100.00 ml (natūralus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (mišinys)
Kaip gaminti

1. Baklažaną supjaustykite šiaudeliais, apibarstykite druska ir palikite pusvalandžiui. Tuomet nuplaukite ir nusausinkite.

2. Į prieskonių grūstuvą sudėkite kapotą svogūną, pjaustytus kalendrų ar petražolių kotelius, karį ir aitriąją papriką, pipirus, kepintus migdolus (šaukštą migdolų atidėkite) ir viską sutrinkite iki vientisos masės.

3. Nusausintus baklažanus sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 8–10 minučių, kol gražiai paruduos.

4. Puode su trupučiu aliejaus pakepinkite svogūnų ir prieskonių masę, kol suminkštės svogūnai (apie 3 minutes).

5. Tuomet į puodą sudėkite baklažanus, supilkite jogurtą, daržovių sultinį, išmaišykite ir troškinkite ant mažos ugnies apie 10-15minučių, kad baklažanai prisigertų padažo, bet nepervirtų.

6. Patiekdami pagardinkite druska, pabarstykite kalendrų arba petražolių lapeliais ir skrudintų migdolų drožlėmis.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Baklažanų bokšteliai su jautiena
Receptas: Baklažanų bokšteliai su jautiena
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.1 / 8
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt.
Faršas: 400.00 g (jautienos)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Pomidorai: 200.00 g (pomidorai savo sultyse)
Sūris: 100.00 g (parmezano)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Svogūną ir česnaką nulupkite bei supjaustykite.

2. Jautieną pakepinkite keptuvėje su prieskoniais, česnaku, svogūnu. Baigiant kepti, sudėkite pomidorus ir dar  patroškinkite 10 minučių. Suberkite raudonėlius.

3. Baklažanus supjaustykite griežinėliais, įberkite druskos ir pakepinkite keptuvėje.

4. Dėliokite bokštelį - paeiliui mėsą ir baklažaną. Ant viršaus užbarstykite tarkuoto sūrio.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas