Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išbandykite: 4 nebrangūs patiekalai, kurie patiks visai šeimai

Norint paruošti skanius, maistingus ir nenuobodžius pietus ar vakarienę asmenų šeimai, visai nebūtina išleisti daug pinigų. Tam reikia tik šiek tiek planavimo ir fantazijos.
Šeimos pietūs
Šeimos pietūs / Vida Press nuotr.

Pranešime žiniasklaidai prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė siūlo keturių patiekalų receptus. Visai gali būti, jog juos valgant atrodys, kad vakarieniaujate vis kitos šalies restorane, be to, patiekalui, skirtam 4-ių asmenų šeimai, pagaminti neprireiks nei 10 eurų.

Ispaniška bulvių tortilija

Pasak V.Juodkazienės, ko gero, lietuviai vieni tų, kurie žino daugiausiai receptų iš bulvių, bet net ir mus gali nustebinti kitų šalių patiekalai su šia daržove. Vietas tokių – ispaniška bulvių tortilija. Jai pagaminti reikia vos kelių produktų – bulvių, svogūno, kiaušinių ir aliejaus kepimui. Maisto ekspertė sako, kad tai puiki sočios, įdomios ir nebrangios vakarienės idėja, kuria gardžiuosis visi šeimos nariai.

Ingredientai (4 asm.):

  • 6 bulvės;
  • 6 kiaušiniai;
  • 1 didelis svogūnas;
  • druskos;
  • aliejaus kepimui.

Gaminimas:

1. Bulves nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir sumaišykite su žiupsneliu druskos.

2. Svogūną supjaustykite ir kartu su bulvėmis sudėkite į keptuvę. Į ją įpilkite tiek aliejaus, kad beveik apsemtų bulves ir kepkite jas 20 minučių ant vidutinės ugnies.

3. Atskirame inde išplakite kiaušinius, sumaišykite su žiupsneliu druskos. Tuomet bulves išgriebkite iš aliejaus ir sudėkite į kiaušinių masę.

4. Į švarią keptuvę įpilkite maždaug 0,5 cm aliejaus ir sudėkite bulvių ir kiaušinių masę. Kepkite 5–7 minutes ant vidutinės ugnies tol, kol tortilija sutvirtės. Ją apverskite prie keptuvės priglaudę lėkštę. Nuo lėkštės apverstą tortiliją atsargiai įstumkite į keptuvę ir dar kepkite 5 minutes.

5. Iškeptą tortiliją vėl apverskite, tik šįkart jau palikite lėkštėje. Palaukite kol šiek tiek atvės ir patiekite.

Fotolia nuotr./Ispaniškas omletas
Fotolia nuotr./Ispaniškas omletas

Makaronai su lęšiu „Bolognese“ padažu

Maisto ekspertė siūlo atkreipti dėmesį ir į lęšius. Pasak jos, tai sočios ir skaidulomis bei baltymais turtingos kruopos. Dėl šių savybių lęšiai yra viena dažniausiai vegetarų naudojamų alternatyvų mėsai. „Iš lęšių gaminami įvairūs patiekalai, todėl juos į meniu galite įtraukti lygiai taip pat, kaip ir mėsą. Pradėti siūlau nuo itališko „Bolognese“ padažo. Jam ruošti tradiciškai naudojamą mėsą pakeiskite lęšiais ir šiuo padažu pagardinkite makaronus arba valgykite su ryžiais. Galbūt nei vienas šeimos narys nepastebės, kad padažas pagamintas naudojant ne maltą mėsą, o lęšius“, – sako V.Juodkazienė.

Ingredientai (4 asm.):

  • 300 g makaronų;
  • 1 svogūnas;
  • raudonoji paprika;
  • 1 didelė morka;
  • 3 saujos vyšninių pomidoriukų;
  • 2 stiklinės virtų rudųjų arba žaliųjų lęšių;
  • 1 stiklinė pomidorų tyrės;
  • 1 svogūnas;
  • 3 skiltelės česnako;
  • maltos raudonosios paprikos;
  • džiovintų raudonėlių;
  • druskos;
  • aliejaus kepimui.

Gaminimas:

1. Gilesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite susmulkintą svogūną, kol jis suminkštės, tuomet sudėkite smulkintą česnaką, papriką, sutarkuotą morką ir viską troškinkite apie 5 minutes.

2. Į keptuvę sudėkite ir stambiai pjaustytus pomidorus bei lęšius, suberkite prieskonius, viską išmaišykite. Kai daržovės pakankamai suminkštės, supilkite pomidorų tyrę. Uždenkite dangčiu ir troškinkite viską ant silpnos ugnies dar apie 10 minučių.

3. Padažą užpilkite ant išvirtų makaronų ir pagardinkite tarkuotu sūriu bei žalumynais.

Vida Press nuotr./Makaronai su padažu keptuvėje
Vida Press nuotr./Makaronai su padažu keptuvėje

Meksikietiška žalioji čili sriuba

Maisto ekspertė tikina, kad pigesni patiekalai nebūtinai turi būti gaminami tik iš daržovių. V.Juodkazienė sako, kad galima pagaminti pigiau kainuojantį, bet tuo pačiu ir egzotišką patiekalą su mėsa. Pavyzdžiui, vištų šlaunelių filė yra universalus, lengvai ir greitai pagaminamas produktas. Maisto ekspertė siūlo išbandyti paprastą, bet nenuobodų žaliosios čili sriubos receptą su vištų šlaunelių mėsa.

Ingredientai (4 asm.):

  • 6–8 gabalėlių vištų šlaunelių mėsos;
  • 500 g konservuotų pomidorų;
  • 300 g konservuotų pupelių;
  • 200 g špinatų;
  • 1 svogūnas;
  • 3 skiltelės česnako;
  • kumino;
  • aitriosios paprikos miltelių;
  • saldžiosios paprikos miltelių;
  • smulkintos kalendros;
  • aliejaus kepimui.

Gaminimas:

1. Atskirai susmulkinkite svogūną, česnaką ir vištieną.

2. Puode įkaitinkite aliejų, apkepkite svogūną, sudėkite česnaką ir kitus prieskonius, vištieną ir kepkite viską 2 minutes. Įdėkite pomidorus, pupeles ir troškinkite apie 5 minutes. Tuomet įpilkite vandens, sumažinkite ugnį ir troškinkite viską dar apie 15 minučių.

3. Troškinimo pabaigoje sudėkite špinatus. Patiekite papuošę kalendra.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pagreitintas čili troškinys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pagreitintas čili troškinys

Amerikietiški lašišos kepsneliai

V.Juodkazienė pataria atidžiau įvertinti ir konservuotų prekių lentynas – iš čia esančių produktų galima pagaminti ne vieną ekonomišką ir gardų patiekalą. „Išbandykite konservuotą lašišą – iš jos galima ne tik virti sočią sriubą, skaninti salotas, bet ir paruošti gardžius lašišos kepsnelius. Tokius paplotėlius mėgstantys amerikiečiai tradiciškai juos patiekia su bulvių koše ir žirneliais“, – sako maisto ekspertė.

Ingredientai (4 asm.):

  • 500 g konservuotos lašišos;
  • 1 svogūnas;
  • 4 valg. šaukšt. džiūvėsėlių kepsnelių masei ir paplotėliams apvolioti;
  • 2 kiaušiniai;
  • 4–6 valg. šaukšt. lašišos konservavimo skysčio;
  • 1 arbat. šaukšt. garstyčių;
  • smulkintų petražolių;
  • druskos;
  • pipirų;
  • aliejaus kepimui.

Gaminimas:

1. Svogūną supjaustykite ir pakepinkite kol suminkštės.

2. Į didelį dubenį su lašišos gabaliukais sudėkite kiek pravėsusius svogūnus, suberkite džiūvėsėlius, įmuškite kiaušinius ir įpilkite skysčio nuo lašišos. Viską lengvai pasūdykite ir pagardinkite pipirais bei garstyčiomis, įberkite smulkintų petražolių. Gerai išmaišykite ir palikite apie 20 minučių, kad išbrinktų džiūvėsėliai.

3. Iš gautos masės suformuokite vienodo dydžio kepsnelius, juos dar kartą apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite keptuvėje ant nedidelės ugnies. Patiekite dar šiltus.

Neringos Kalasauskaitės nuotr./Lašišos kotletai
Neringos Kalasauskaitės nuotr./Lašišos kotletai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais