„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Išbandykite: 5 puikūs Japonijos įkvėpti receptai savaitgaliui prie grilio

Vasaros olimpinės žaidynės suteikė daugiau progų pažinti tolimąją Japoniją. Susidomėjimo sulaukė ne tik sporto pasirodymai, bet ir varžybų užkulisiai, šalies kasdienybė, kultūra, nacionalinė virtuvė. Maisto gamybos ekspertai tikina, kad persikelti į Tokijo restoraną lengvai galima ir būnant namuose, Lietuvoje.
Lašiša su terijakio padažu
Lašiša su terijakio padažu / Vida Press nuotr.

Prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė pastebi, kad Japonijos virtuvė yra turtinga grilio patiekalų receptų. „Ant žarijų ar specialių krosnelių japonai sugeba iškepti kone viską – nuo krevečių iki grybų. Tad iš jų verta pasisemti išradingumo ir naujų idėjų. Ypač kol grilio sezonas Lietuvoje tęsiasi ir leidžia mėgautis maistu atvirame ore, gamtoje“, – pranešime žiniasklaidai cituojama ekspertė.

Ji siūlo išbandyti penkis paprastus receptus, kurie nukels į Japoniją.

Lašiša su terijakio padažu

„Terijakio padažą japonai paprastai gamina iš sojos padažo, sakės arba mirino, taip pat cukraus ir imbiero. Tačiau daug paprasčiau tiesiog įsigyti jau pagaminto kokybiško terijakio padažo buteliuką“, – pataria B.Baratinskaitė.

Ingredientai:

  • juostelėmis supjaustytos lašišos su oda;
  • svogūno laiškų;
  • 2 šaukštai kepintų sezamo sėklų;
  • terijakio padažo.

Gaminimas:

1. Įdėkite lašišą į didelį užspaudžiamą maišelį ir įpilkite terijakio padažo. Išspauskite iš maišelio kuo daugiau oro, užspauskite ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 4 valandoms, o geriausia – per naktį.

2. Prieš kepdami lašišą išimkite iš maišelio ir palaikykite lėkštėje, kad žuvis pasiektų kambario temperatūrą. Tuomet dėkite lašišą ant grotelių ir kepkite, apversdami kas 5 minutes ir nuolat patepdami padažu. Žuvis iškeps gan greitai, per 15–20 minučių.

3. Patiekalą papuoškite pjaustytais svogūno laiškais ir sezamo sėklomis.

Vida Press nuotr./Lašiša su terijakio padažu
Vida Press nuotr./Lašiša su terijakio padažu

Vištienos ir laiškinių svogūnų iešmeliai

Ingredientai:

  • 4 vištienos šlaunelės be odos ir kaulų;
  • 3 laiškiniai svogūnai;
  • 4 šaukštai mirino (saldaus ryžių vyno);
  • 4 šaukštai sojos padažo;
  • 1 šaukštas cukraus;
  • 6 šaukštai sakės arba sultinio;
  • žiupsnelis sezamo sėklų.

Gaminimas:

1. Miriną, sojos padažą, cukrų ir sakę supilkite į mažą puodą ir pakaitinkite, kad užvirtų. Tada sumažinkite kaitrą ir pavirkite dar 10–12 minučių, kol padažas sutirštės, bet ne karamelizuosis. Nuimkite padažą nuo karštos viryklės, supilkite į dubenį ir leiskite atvėsti.

2. 8 medinius iešmelius pamirkykite vandenyje 20 minučių.

3. Supjaustykite vištieną ir laiškinius svogūnus maždaug 5 cm dydžio gabalėliais. Suverkite vištienos kubelius ant iešmelių, į tarpus verdami laiškinius svogūnus. Prieš dedami vištieną ant grilio, aptepkite iešmelius padažu.

4. Kepkite iešmelius 15 minučių, nuolat apversdami. Užtepkite ant iešmelių padažą maždaug 2–3 kartus viso kepimo metu. Papuoškite sezamo sėklomis ir pjaustytais svogūnų laiškais.

Vida Press nuotr./Vištienos vėrinukai su daržovėmis
Vida Press nuotr./Vištienos vėrinukai su daržovėmis

Pikantiški kepti pomidorai

Ingredientai:

  • 4 dideli pomidorai, supjaustyti riekelėmis;
  • ¼ stiklinės alyvuogių aliejaus;
  • 5 česnako skiltelės, susmulkintos;
  • 3 šaukštai sojos padažo;
  • pusės citrinos sultys;
  • žiupsnelis aitriųjų paprikų dribsnių ar miltelių;
  • 1 šaukštelis druskos;
  • pora saujų šviežių stambiai supjaustytų petražolių arba kalendros lapų su stiebeliais.

Gaminimas:

1. Sumaišykite aliejų su sojos padažu, citrinos sultimis, aitriosiomis paprikomis, česnaku ir druska. Į dubenį su padažu sudėkite pomidorų riekeles, jas apverskite, kad abi pusės pasidengtų padažu. Leiskite pomidorams pasimarinuoti apie 15 minučių kambario temperatūroje.

2. Pasilikite šiek tiek marinato. Uždėkite pomidorus ant grotelių ir kepkite, kol daržovių riekelės lengvai suminkštės. Apverskite pomidorus ir užpilkite marinato, kepkite dar 5–8 minutes, kol pomidorai švelniai apskrus.

3. Iškeptus pomidorus pabarstykite žalumynais.

Vida Press nuotr./Grilyje kepti pomidorai
Vida Press nuotr./Grilyje kepti pomidorai

Folijoje kepti grybai

Ingredientai:

  • maždaug 150 g grybų (pvz., voveraičių);
  • 3 šaukštai sojos padažo;
  • 1 šaukštas miso pastos;
  • 2 šaukštai citrinos sulčių;
  • 0,5 svogūno, supjaustyto riekelėmis;
  • 1,5 šaukšto sviesto;
  • truputis imbiero;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Grybus nuvalykite ir apvirkite.

2. Sumaišykite sojos padažą, miso pastą, citrinos sultis ir imbierą.

3. Į folijos lakštą dėkite supjaustytą svogūną, sviestą, grybus. Užpilkite mišiniu. Gerai užlankstykite foliją, kad skystis neišbėgtų.

4. Folijos paketus dėkite ant grotelių arba tiesiai ant žarijų ir kepkite apie 30 minučių.

Vida Press nuotr./Kepimui grilyje paruošti grybai folijoje
Vida Press nuotr./Kepimui grilyje paruošti grybai folijoje

Jautienos nugarinės kepsnys

Ingredientai:

  • 1,5 kg jautienos nugarinės su kaulu;
  • 120 g sojos padažo;
  • 100 g raudonosios miso pastos;
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 3 šaukštai sezamų aliejaus;
  • 1 šaukštelis maltų pipirų;
  • 8 skiltelės česnako, susmulkintos;
  • gabalėlis šviežio imbiero, nuluptas ir sutarkuotas.

Gaminimas:

1. Pagaminkite marinatą: dubenyje sumaišykite sojų padažą, miso pastą, aliejų, pipirus, česnaką ir imbierą.

2. Supilkite tris ketvirtadalius marinato ant kepsnių, apvyniokite juos maistine plėvele ir palaikykite 10 minučių kambario temperatūroje, tada išvyniokite ir nusausinkite. Išsaugokite likusį marinatą.

3. Gerai įkaitinkite kepsninę, kepkite kepsnius neapversdami, kol paruduos (apie 1 min.). Sumažinkite kaitrą ir perkelkite kepsnius ant vėsesnės grotelių vietos ir leiskite kepti maždaug 4 minutes, kol į paviršių ims tekėti išsiskyrusios sultys. Apverskite kepsnius ir padarykite tą patį su kita puse.

4. Grąžinkite mėsą ant karščiausios kepsninės vietos ir ištepkite likusiu marinatu. Toliau kepkite kas kelias minutes vartydami ir patepdami marinatu, kol mėsa pradės trauktis nuo kaulo (apie 10–12 min.). Jeigu turite mėsos termometrą, mėsos vidaus temperatūra turėtų būti 50 laipsnių.

5. Iškepusius kepsnius palaikykite lėkštėje 5 minutes, kad sultys tolygiai pasiskirstytų po mėsą, o tada supjaustykite gabalėliais lygiagrečiai kaului ir patiekite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs