Majonezo „išradėjais“ laikomi prancūzai, o sukurtas jis dar XVIII a. Tiesa, tada jis buvo gaminamas tik iš kiaušinių trynių, alyvuogių aliejaus ir prieskonių. Žinoma, šiais laikais parduotuvėse gausu majonezo su pačiais įvairiausiais priedais, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Pasak restoranų šefės ir sveikos gyvensenos propaguotojos Aidos Matulevičiūtės, kuo mažiau sudedamųjų dalių turi majonezas, tuo jis sveikesnis: „Pagrindą turi sudaryti kiaušiniai, aliejus, garstyčios ir prieskoniai. Jei skaitant produkto etiketę matote daug nepažįstamų sudedamųjų dalių, turėkite omenyje, kad tai nebus tik majonezas.“
Majonezas yra itin sezoninis, net šventinis produktas, kaip sako IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė, daugiausia šio padažo parduodama per Velykas ir Kalėdas, o kitais mėnesiais pardavimai smukteli, vasarą sumažėja labiausiai.
Vos keli ingredientai
Majonezo itin lengva pasigaminti namuose, toks pagardas bus kur kas sveikesnis, be to, skonį ar net spalvą galėsite pasirinkti patys. Jei norite klasikinio padažo, pagrindui naudokite šviežius kiaušinius. Alternatyviems majonezo pakaitalams puikiai tinka avinžirnių nuopilas ar nuoviras, avokadai, saulėgrąžos ar riešutai. Ryškesnio skonio suteiks kelios skiltelės česnako, pasirinktos žolelės, citrina, geras alyvuogių aliejus, japoninių krienų pasta, čipotlės aitriosios paprikos ar jų esencija.
Naminis avokadų majonezas
Ingredientai:
- 2 nedideli prinokę avokadai;
- 1 skiltelė česnako;
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1/2 citrinos sulčių;
- druskos, pipirų (pagal skonį).
Gaminimas:
1. Avokadus nulupkite, supjaustykite gabalėliais ir dėkite į elektrinį maisto smulkintuvą. Ten pat pilkite alyvuogių aliejų, citrinos sultis ir įdėkite skiltelę česnako. Viską gerai sutrinkite, masę pagardinkite žiupsneliu druskos ir pipirų. Gautą padažą gerai išmaišykite.
Avokadų majonezas yra labai panašios tekstūros, kaip ir tradicinis, o paruoštas su aliejumi ir citrinos sultimis nejuoduoja.